prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Rubrika: Zdravé recepty

Jídlo jako životní styl III. - Tvarohovo-pudinkový krém
28.11.2014
Jídlo jako životní styl III.
V knize Jídlo jako životní styl III. aneb naučte se správně jíst tentokrát nehledejte návod, jak hubnout, ale spíše jak se jídla přestat bát a jak si ho užít.
Mandle
10.11.2014
Mandle

Mandle obvykle využíváme jako rychlé monotónní mlsání, aniž bychom věděli, že se z nich dají uchystat zdravější varianty dortů, sladkých dezertů, mléko, případně i saláty, které dozdobíme právě mandlovými lupínky. Dříve, než si je však představíme, pojďme si společně o mandlích opět něco více povědět. Ukrývají totiž takovou spoustu deficitních minerálů, stejně jako vlákniny.

Dýňové sladko-pálivé kari
06.11.2014
Dýňové sladko-pálivé kari

Dýňová sezóna je pořád v plném proudu. Jestli jste se ještě nestihli rozkoukat a pořád pro vás ta velká oranžová věc představuje neznámý objekt, mám tady pro vás jeden skvělý tip, jak se s ní skamarádit. Moje určitě nejoblíbenější je dýně hokaido. Kterou právě budeme potřebovat pro tento recept. Ten se řadí do mých top 10 oblíbených jídel. Je jednoduchý, udělám ho vždy velký hrnec a jíme ho tři dny. Snadno se dá dohřát a chutná jako z té nejvytříbenější restaurace. Zahrabte už recept na otřepanou dýňovou polévku. To už je klišé! Zkuste něco šmrncovnějšího a exotičtějšího.

Ovesné vločky, energie sbalená na cesty
03.11.2014
Ovesné vločky

Doslova je miluji, protože jsou báječné, nejen pro svou božskou chuť, ale také proto, že se jedná o gejzír vitamínů a minerálních látek, látek, jež jsou protizánětlivé, hezkého zdroje vlákniny, pomalejších sacharidů, kvalitního tuku, bílkovin atd. Máte-li vůči nim nějaké předsudky, o to víc se vynasnažím, abyste jim nyní konečně přišli na chuť.

Polévka z hlívy á la dršťková
30.10.2014
Polévka z hlívy

Teplota padá, houby rostou. S podzimem přijde čas i na jedlé choroše, například na hlívu ústřičnou. V supermarketu ji nicméně najdete po celý rok, tak proč si neudělat „dršťkovou“?

Jáhly
13.10.2014
Jáhly
Tato vysoce výživná, bezlepková potravina se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého, které platí za jednu z nejstarších asijských kulturních plodin vůbec. Tradiční staročeský stůl se bez jahel neobešel, hospodyňky z nich pekly tvarohovo-švestkový jahelník, chystaly sladkou medovou kaši s ořechy, či jáhly maštěné slaninou. Svatba, Vánoce i Velikonoce, to vše plynulo v jahelném rytmu, který však v průběhu staletí do pozadí vytěsnila rýže, brambory, těstoviny a další. Přitom, výše zmíněné, mnohdy nenabídne ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.
Zelené natě
06.10.2014
Bylinky
Naše babičky jimi sypaly polévku, zdobily uvařený brambor, slanou jáhlovou kaši, petrželku pak zapracovávaly do knedlíkového těsta, aby se pokrm na talíři vyjímal. Současná doba nabízí vše instantní, zpracované, jednoduché, avšak tolik prázdné. Vždy se jen pousměji, vidím-li někoho, kdo brousí kolem regálů s kořením, aby si pak do košíku uložil sušenou petržel či stejným osudem postihnutý česnek. To vše si přeci můžeme užít ve své přirozené podobě. Pravda, zelené natě jsou pro mnohé jen jakýmsi cosi, co kolikrát už ani v obchodě nevypadá vábně. Příliš jim neholdují ani v restauracích, u Mc Donalds už vůbec ne a přesto si myslím, byla-li by petrželka jemnou ozdobou Big Macu, který letos slaví úctyhodných 22 let, děti by pak nad tím něčím zeleným nosík určitě neohrnuly.
Houby a další podzimní dary lesa
29.09.2014
Hřib

Současná houbová sezóna je v plném proudu, hory jsou plné kozáků, babek, modráků a klouzků, stačí jen vyběhnout do nedalekého lesa a do hodinky přijít s pěknou výslužkou. Sama jsem teď strávila týden v krásných bohdanečských lesích, kde se to hříbky jenom hemžilo. A nejen jimi. Podzimní sluníčko mi pomohlo nasušit kopřivy, šípky a další, tolik cenné bylinky. Pokud si myslíme, že příroda je štědrá pouze na jaře, jsme na omylu, jen se rozhlédněme, tolik toho ještě kvete, voní a samozřejmě léčí. Nejdříve si však povězme něco k houbám, které tu smíme užívat přinejmenším celý říjen. Pokud si nejsme jisti jejich sběrem, vybírejme pouze ty, jejichž klobouk je ze spodu „sametový.“ Takové houby pak označujeme jako rourkaté. Mezi jejich zástupce patří lahodné hříbky, křemenáče, kozáci a klouzci. Houby s lupeny naspodu klobouku nazýváme lupenaté a řadíme zde právě bedly, holubinky, muchomůrky, pečárky či ryzce.

Pickles, domácí nakládaná zelenina
08.09.2014
Pickles
Miluji, když si zde mohu cokoli sama uchystat, když nejsem závislá na pečivu, sušenkách, šťávách a čajích z obchodu. Přes léto jsem se snažila užít všeho, co ta naše krásná Zem nese a tak, v dózíčkách odpočívá sušená lípa, hříbky, šalvěj, máta, mletá pomerančová kůra, v lednici pak pesto z medvědího česneku, bylinky, které jsem zmrazila, domácí kefír. Makové a mandlové mléko, které si vyrábím namísto toho kupovaného, ovesné sušenky, které si peču, stejně jako jablečné placky, které jsem sušila na horkém letním slunci. Miluji onu soběstačnost, se kterou mohu k tomuto životu přistoupit. Možnost volby, nevzít hned první pozlátko, které se zaleskne na mé pouti.
Vodní meloun a zázračná melounová slupka
01.09.2014
Meloun
Melouny, jejich sezóna již pomalu končí, přesto, zkusme si jich ještě chvíli užívat, i s jejich drahocennou melounovou slupkou. Málokdo totiž ví, že ta je mnohem výživnější, než ona slaďoučká dřeň. Nejdříve si však povíme něco k ní.
Článků: 302   1 ... 21 22 23 24 25 ... 31
Drtič kamenů… Chanca Piedra
Jak se rychle zbavit hněvu – extrémně jednoduchá japonská technika
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejste špatní, protože jste nemocní!
Priessnitzův obklad
Alfa-lipoová kyselina
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Stresové zatěžování (Tarlovova cysta)
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS