prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rubrika: Zdravé recepty

Netradiční surovina Miso
03.04.2014
Miso polévka
Na vaření nemáte moc času, ale rádi se stravujete zdravě? Vyzkoušejte MISO, blahodárnou surovinu, která má v kuchyni všestranné využití a pracuje se s ní velmi snadno. Nabízím jednoduchý recept na polévku do 10 min z dalších surovin, které máte doma.
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 6 - zdravé večeře
31.03.2014
Zeleninový salát
V minulých dílech jsme se naučili snídat, obědvat, užít si zde zdravé svačinky, dodržovat pitný režim, ze spíže, doufám, jste vyházeli vše, co stěžovalo ono úsilí na cestě ke zdraví či vysněné figuře. V obchodech se již tolik nezaobíráme sladkostmi, tyčinkami a jinými pochutinami, kolem těchto nákupních regálů proplouváme s nevídanou grácií, abychom si o to více stihli užít jiná oddělení, taková, která nám nabízejí potraviny čisté, výživné, plné enzymů, vitamínů a minerálních látek. Pouze takové potraviny totiž mají dar uzdravit naše tělo i mysl.
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 5 - zdravé obědy
24.03.2014
Zeleninový salát
Většina z nás ráno neodejde z domu, aniž by se nasnídala. Ano, snídani si ještě dopřejeme, protože mnohým po několikahodinovém nočním lačnění přijde opravdu vhod. Sama si nedokážu představit své ráno bez snídaně. Těším se na ni, protože si pokaždé uchystám nějakou kaši, do které si přimísím vše, na co mám chuť. A pokud se stane, že nemám čas posnídat, udělám si alespoň rychlé ovocné smoothie, které mne většinou na pár hodin zasytí. Snídat tedy povětšinou umíme.
Superjídelníček – Rajská polévka
21.03.2014
Superjídelníček
Někdo zvládne přechod na zdravou stravu sám a někdo potřebuje poradit v podobě přesného jídelníčku. Pokud si tedy nevíte rady, jak si sestavit jídlo od snídaně po večeři a den za dnem, vyzkoušejte jídelníček, který pro vás připravili Petr Havlíček s Petrou Lamschovou.
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 4 - zdravé svačiny
17.03.2014
Zdravé svačiny
Tak jako život sám, tak i naše stravovací návyky by měly běžet dle určitého rytmu. Respektovat jistou pravidelnost, která se stane běžnou součástí dne. Tak, aby nám každé z oněch jídel činilo radost, zanechalo pocit příjemného nasycení, dodalo energii, nezatížilo žádný z trávicích orgánů. Po jeho posledním soustu necítili žádný pocit viny. A přesto si z něj tělo vzalo veškeré živiny, ze kterých pak buduje, sílí, regeneruje a krášlí. A pokud k tomu všemu navíc ještě podpoříme produkci endorfinů, s lehkostí nám vlastní proplujeme celým dnem. Vše se dá a vše je zde možné, jen se tu nebát a vpustit do života několik změn. Některé z nich můžeme časem odložit, některé, pokud se nám osvědčí, můžeme přijmout za své.
Vaříme podle herbáře - Co je co v bylinářství
13.03.2014
Vaříme podle herbáře
Při práci s bylinami se vyskytuje spousta pojmů, kterým nemusíme hned rozumět, a také nám trvalo nějakou dobu, než jsme se s nimi sžili. Zde jsou shromážděny různé vysvětlivky k výrazům, které se občas v receptech v této knize objevují.
Tradiční recepty bez lepku – zahušťování polévek, omáček, šťáv pod maso a jiných jídel
12.03.2014
Tradiční recepty bez lepku

Jíška

Jíšku připravíme na sádle z pohankové mouky. Na 2-3 l polévky dáme 2 vrchovaté polévkové lžíce mouky. V pánvi rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla a přidáme mouku, zamícháme. Pokud se tvoří hrudky nebo je jíška moc hustá, přidáme trochu sádla a necháme 1-2 minuty zpěnit. Pozor, když se mouka opeče zprudka nebo se opéká moc dlouho, jíška zhořkne. Hotovou jíšku přidáme hned za stálého míchání do polévky, aby nevznikly žmolky. Tímto způsobem připravíme rovněž jíšku z mouky kukuřičné nebo ze směsí bezlepkové mouky, jen místo sádla dáme máslo.
Výběr mouky se liší druhem připravovaného jídla (viz recepty).

Jak zdravě zhubnout jednou provždy 3 – zdravá snídaně
10.03.2014
Zdravá snídaně
V dnešním díle se naučíme snídat. Pokud již snídaně tvoří běžnou součást dne, budeme se snažit do jídelníčku vpustit nové, zajímavé a hlavně zdravé druhy potravin, které jsme ještě neměli možnost poznat, které jsou však běžně dostupné a je tedy škoda si jimi nezpříjemnit ráno. Nejprve se však podívejme na to, proč je první ranní jídlo tolik důležité. V průběhu spánku, během kterého odpočíváme, naše tělo pracuje, regeneruje, buduje a sílí, energii čerpá ze zásob, většinou z glykogenu, což je takový zajímavý energetický balíček. Něco jako Tatranka. Vše, co přes den sníme, tělo zužitkuje, nepotřebné vyloučí, u cukrů je to však jinak.
Úloha listové zeleniny v našem jídelníčku
27.02.2014
Hlávkový salát
Listová zelenina je neprávem opomíjenou složkou našeho jídelníčku, přitom nabízí nepřeberné množství enzymů, vitamínů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších důležitých látek, které se starají jak o fyzickou, tak psychickou pohodu našeho těla. Mnohé z nich jsou navíc protizánětlivé, s antikancerózními účinky, silně zásadité, pro svůj téměř zanedbatelný obsah kalorií pak vhodné do redukčních, případně diabetických diet.
„Dietní“ jídelníček
12.02.2014
„Dietní“ jídelníček
Nerada užívám pojmů DIETA, REDUKČNÍ DIETA, protože zavřeme-li oči a několikrát nahlas vyslovíme toto slovo, většina z nás si vybaví talíř plný něčeho zvláštního, co sice může zdravě vypadat, mnohým však chutnat nebude. Namísto toho zde pracuji s pojmem ZDRAVÁ STRAVA, jež je komplexem plnohodnotných látek, poskytujících našemu tělo vše, počínaje vitamíny, minerály, esenciálními aminokyselinami, kvalitními polysacharidy, nenasycenými mastnými kyselinami, enzymy, antioxidanty, vlákninou pak konče. Při své práci mívám možnost nahlížet do jídelníčků „pacientů.“ Mnohdy, ačkoli se snaží stravovat dle zásad zdravé výživy, jejich jídelníčku stále něco schází. To, že tělu neposkytujeme všechno potřebné, poznáme velice brzy. Dostáváme jeden moudrý, varovný signál a tím je únava.
Článků: 274   1 ... 21 22 23 24 25 ... 28
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS