prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Rubrika: Zdravé recepty

Jsou bezlepkové potraviny skutečně zdravé?
30.10.2017
Bez lepku

Nedávno proběhl internetem článek, který si vzal na paškál „mléčný“ nápoj značky Zajíc, který doslova roznesl na kopytech. Je třeba říci, že právem, neboť tento výrobek, jenž je rostlinnou alternativou kravského mléka, obsahuje řadu ingrediencí, které si se zdravou výživou příliš nezadají. Zmiňme například glukózový sirup, rychle zdvihající hladinu krevního cukru, případně kaseinát sodný, mléčnou bílkovinu, která, by se mohla zdáti v pořádku, ne však jako součást rostlinné náhražky mléka. Tváří-li se nápoj, jako rostlinný, zaujme především vegany a ty, kteří kasein z nějakého důvodu nemohou. A právě u těch, byť i minimální množství kaseinu, může spustit alergickou reakci.

Houbová polévka s pohankou
26.10.2017
Houbová polévka s pohankou
Rychlá, chutná, jednoduchá, veganská, bezlepková, sytá, co víc si u polévky přát. A když přidáte luštěninové placičky, máte perfektní a plnohodnotný oběd nebo večeři.
Jak si uchystat pravou žaludovku
23.10.2017
Žaludy

Naši předkové využívali přírodních darů v mnohem větší míře nežli my dnes. Každé roční období vybízelo ke sběru, ať už bylin, plodů, případně hub, což mi nedovolí opomenout poznámku, že těch je letos skutečně požehnaně : -)

Výlet za kořeny makrobiotiky
19.10.2017
Makrobiotika
Název makrobiotika pochází z řeckého makrós bios, což znamená dlouhý život. „Narodila“ se v Japonsku a vychází z taoistického učení jin a jang. Zakládá se na poznání energií jídla (surovin) a umění využívat je ve snaze o docílení energetické harmonie.
Přeborníci bez lepku - quinoa
12.10.2017
Quinoa
Merlík chilský aneb quinoa není novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme – pěstuje se často v botanických zahradách.
Přeborníci bez lepku - pohanka
05.10.2017
Pohanka
Pohanka k nám doputovala z Asie, ale o něco později než jáhly. Ve 12. století ji do Evropy přivezli při svých nájezdech „pohanské“ kmeny Tatarů, díky nimž získala své jméno. Během několika století se, podobně jako jáhly, vyšvihla mezi základní plodiny, které se u nás jedly. Stejně jako jáhly se připravovala nejvíc ve formě kaše, z pohankové mouky se dělaly placky a chleba. V 18. století pak obě plodiny ustoupily pšenici a žitu. Z botanického hlediska pohanka nepatří mezi trávy (kam naopak patří obiloviny), ale je příbuzná takovým plodinám, jako je šťovík nebo rebarbora.
Dětské příkrmy snadno a rychle
02.10.2017
Dětská výživa
V minulém díle jsme si představili základní uspořádaní jídelníčku kojence, které dnes doplníme o celou řadu receptur. Stále máme na paměti, že chystáme z nejkvalitnějších surovin, neboť zažívací trakt miminka se neustále dotváří a na vše „nesprávné,“ tedy i nevhodně zvolené, alergenní, reaguje citlivě. Dbáme na pestrost, využíváme lokálních potravin s přihlédnutím na sezónnost.
Přeborníci bez lepku - jáhly
28.09.2017
Jáhly
Není původem ze střední Evropy, přesto se o prosu mluví jako o plodině starých Slovanů. Dostalo se na naše území už při stěhování národů. Přišlo z Asie, kde proso seté vyšlechtili zřejmě v Mongolsku nebo Číně z planého prosa. Samotná zrníčka prosa se přitom konzumovat nedají, slupka je příliš tvrdá a nepoživatelná (ale ptáčkům to nevadí). Proto se odjakživa loupalo, čímž vzniknou jáhly. Jáhly, stejně tak jako pohanka, patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly, především ve formě kaší, také se z nich dělaly placky. Proso z polí později vytlačily pšenice a žito, obiloviny, které měly vyšší výnosy. Jako příloha si jáhly svou oblibu také neudržely, brambory a dovozová rýže nastoupily na jejich místo.
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
21.09.2017
Losos
Dnes zaměříme svou pozornost na výživové směry, které staví svůj základ na příjmu bílkovin. Je jich nespočet, a to z jednoho prostého důvodu – ve většině případů totiž fungují. Po dlouhém období, kdy jsme se podle výživových doporučení báli tuků, zejména těch živočišných a nasycených, došel vývoj v oblasti výživy k novému zjištění. A to, že ne tuky, ale naopak sacharidy, kterými jsme ty zlé tuky nahradili, mohou za neradostný zdravotní stav populace, nárůst obezity a civilizačních chorob. A tak tedy pryč s nimi. Jenže co dál?
Pšeničné klíčky, vitamíny a minerály nabitá potravina
18.09.2017
Pšeničné klíčky

Existuje nespočet potravin, kterými si lze doslova vylepšit jídelníček, a ačkoli jsou tyto potraviny titěrné, ukrývají zajímavé množství mnohdy i deficitních látek. Na seznam takovýchto nutričních pokladů lze zařadit lahůdkové droždí, byliny, zelené natě, semínka, ořechy, melasu, ale také klíčky, ať už ty pšeničné či žitné, případně jakékoli jiné, pokud jsme zvyklí věnovat se nakličování.

Článků: 292   1 2 3 4 5 ... 30
Drtič kamenů… Chanca Piedra
Jak se rychle zbavit hněvu – extrémně jednoduchá japonská technika
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejste špatní, protože jste nemocní!
Priessnitzův obklad
Alfa-lipoová kyselina
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Stresové zatěžování (Tarlovova cysta)

476,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS