prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rubrika: Zdravé recepty

Zdravé sváteční mlsání
22.12.2016
Vánoční polibek z lucumy
Vánoce se nezadržitelně blíží. Všude nás obklopuje vůně tradičního sladkého pečení a chutím i náladě na mlsání se dá těžko odolávat. I mlsat se však dá zdravě. Přinášíme Vám tipy na sváteční pochoutky, které vás překvapí svou jednoduchostí a báječnou chutí.
Vánoční stůl našich dětí
19.12.2016
Dítě s hvězdou

Maminky si mnohdy lámou hlavu tím, jak ozvláštnit vánoční stůl dětem starším jednoho roku, neboť jim chtějí dopřát a rozzářit tak ještě více onu vánoční atmosféru, která se překlene až k samotnému večeru, jakožto třešince na dortu. Od 12 měsíců již do jídelníčku smíme zařazovat „téměř vše,“ pozor si však stále dáváme na sůl a větší množství bílkoviny. Ačkoliv si děti mohou nyní pochutnávat na nepřeberném množství pokrmů, pamatujme na to, že tak, jak je v brzkém věku naučíme, se budou přibližně stravovat po celý svůj život. Vtiskněme jim tedy do mysli co nejpřijatelnější stopu.

Jasmínová rýže s bylinkovou treskou
15.12.2016
Treska
Chutná jasmínová rýže s bylinkovou treskou. Recept pro Vás připravila výživová poradkyně Štěpánka Čápová.
Avokádo, ovoce k přípravě sladkých i slaných pokrmů
12.12.2016
Avokádo
Avokádo, mnozí jej v obchodech bez povšimnutí míjejí, jakožto podivné ovoce s ještě podivnější, velmi nevýraznou máslovou chutí, o kterém ani nevědí, že jej lze zpracovat na desítky nejrůznějších způsobů. A využít tak právě onoho „mdlého“ podtextu, který lze být podpořen nejrůznějšími bylinkami, kořením, zeleninou, případně také ovocem, kakaem. Sama ve svém jídelníčku upřednostňuji pouze hrstku dovážených plodin, kdy mnohem raději využívám darů naší země, jako jsou jáhly, pohanka, ječné kroupy, špalda, ze zeleniny pak tu kořenovou, dýni, česnek, cibuli. No a vedle těchto doslova tradičních českých ingrediencí, využívám také nutričně bohaté quinoy, amarantu, chia semínek či právě avokáda. A avokádu, vskutku, neodolám.
Zapečená rajčata s bulgurem
08.12.2016
Rajčata

Bulgur, obilnina, která si vás získá svou jemnou oříškovou chutí a rozmanitostí použití. Získává se ze zrn tvrdých odrůd pšenice. Ta se namáčí, vaří a po usušení drtí na menší kousky. Díky jeho zpracování je použití v kuchyni snadné – není nutné jej vařit, postačí namočit nebo zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat. Můžete jím v pokrmech nahradit rýži, hodí se do polévek, masových směsí, karbanátků, do salátů i jako samotná příloha.

Cizrnový kotlík tagine s datlemi a dýní
01.12.2016
Cizrna
Cizrna, zvaná také římský hrách, patří mezi luštěniny. Je zdrojem významného množství kvalitních bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů. Z minerálů stojí za zmínku železo, fosfor, draslík, vápník, zinek a hořčík. Vyniká svou oříškovou chutí, která je pro ní typická. V kuchyni má cizrna pestré využití. Můžete ji použít do polévek, jako přílohu k masu, do nejrůznějších pomazánek, případně jako mouku na lívance a zeleninové placičky nebo i k zahuštění pokrmů.
Biopotraviny jsou zdravé, plnohodnotné a plné přirozených chutí
24.11.2016
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Co jsou biopotraviny? Biopotraviny jsou jakékoli potraviny, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Znamená to, že kdykoli koupíte biopotravinu, investujete do ochrany půdy, vody a celého ekosystému země. Dnes už si v kvalitě bio můžete koupit cokoli, od obilovin, luštěnin přes maso, mléčné výrobky, zeleninu až po víno, čokoládu, sušenky, kečup nebo třeba uherák.
Jak se v zimě prostřednictvím stravy zahřát
21.11.2016
Kurkuma

Chladné měsíce s sebou přinášejí první plískanice a rýmy a ti, kteří přes léto nenačerpali dostatek vitamínů a minerálů, se mohou zdáti v nevýhodě. Nicméně, i na sklonek podzimu nám příroda předchystala nemalý zástup darů, ze kterých smíme ještě dlouhou dobu profitovat. Ochlazující saláty vyměníme za teplé prohřívající polévky, mátový čaj za zázvor, zařadíme skořici, majoránku, kurkumu, ze zeleniny pak cibuli, česnek, mrkev, petržel a dýni, experimentovat můžeme také s červenou řepou. Citrusy, které mnohdy obepluly půlku světa, vyměníme za jablka, hrušky či sušené ovoce. Nezapomínáme ani na jáhly, jakožto zdroj tepla a síly, ukrývající se v každém zrnku broušeného prosa. Jak s tím vším však naložit, když vše, co jsem zmínila, může se zdát mdlé, bez chuti a neuvařitelné?

Plíce - orgán měsíce listopadu
17.11.2016
Zelňačka s uzeným tempehem
Hluboký nádech…a výdech! Nejzatíženějším orgánem v listopadu budouPLÍCE. Slabost plic se projevuje jejich nedostatečností, většinou špatným dýcháním, spolu s narušením sliznic a přehnanou citlivostí pokožky. K tomu obyčejně přistupují poruchy lymfatického systému, zejména v oblasti hrudní kosti. Proto jsou velmi vhodné lymfatické masáže. Plíce jsou v čínské medicíně spojeny s tlustým střevem a potažmo s kůží. Může se tedy vyskytnout i zácpa, nadýmání, průjem nebo vyrážka. Levá plíce odpovídá levé tváři, pravá pak pravé polovině obličeje.
Superpotraviny v kuchyni
10.11.2016
Avokádová nutela

Superpotraviny – potraviny výjimečné svým obsahem vitamínů, minerálů, aminokyselin, stopových prvků, vlákniny, antioxidantů a dalších, tělu prospěšných, látek. Superpotraviny mají schopnost dodat tělu vitalitu, povzbudit imunitní systém, pomáhají detoxikovat náš organismus a vyživují tělo zevnitř. Výčet superpotravin je obrovský a dává nám možnost obohatit a zkvalitnit náš jídelníček.

Článků: 232   1 2 3 4 5 ... 24
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS