Zdravé přísady pro vaření a pečení

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jako zastánce zdravé výživy jsem pomalu sbírala zkušenosti odborníků, kuchařů, a tak jsem se postupně naučila v receptech používat místo běžných ty zdravé přísady. Proto bych se s vámi chtěla o tyto zkušenosti podělit.

  • MOUKA:

Bílou pšeničnou mouku, která působí jako lepidlo bez živin nahraďte celozrnnou pšeničnou nebo ještě lépe špaldovou, které jsou nutričně velmi hodnotné. Pro začátečníky je dobré nahradit jen část mouky tou celozrnnou a postupně zvyšovat až přejete úplně. Výborná je i mouka pohanková a amarantová.

  • OLEJE:

Běžné rostlinné oleje jsou zcela nevhodné pro naš kardiovaskulární systém. Nejlepší alternativou je olivový olej, ten je teplotně stabilní (neztrácí účinné látky ani při vysokých teplotách), doporučuji ho pro teplou i studenou kuchyň. Někdo může namítnout, že je cenově drahý, ale naše zdraví také!

  • MLÉKO:

Kravské mléko je také velmi diskutovaným problémem dnešní doby. Je velmi těžce stravitelné, zahleňuje organismus, obsahuje sice nějaký vápník, ale v takové formě, že ho náš organismus neumí zpracovat. Je viníkem mnoha ekzémů a alergií, především u dětí. Přitom se dá dobře nahradit výživnými obilnými mléky – vločkové, rýžové, mandlové, sójové (se sójovým to však nepřeháníme, maximálně 2x týdně). Obilná mléka volíme raději tekutá před práškovými, protože ty v prášku obsahují fosforečnan draselný, který při větších dávkách znemožňuje ukládání vápníku (je například i v tavených sýrech).

  • BÍLÝ CUKR:

Bílý cukr je velmi nezdravý. Lepší variantou je přírodní třtinový hnědý cukr nebo ještě lépe med, agavé sirup, javorový, datlový sirup nebo obilné slady (ječný, kukuřičný, rýžový).

  • VEJCE:

Vejce jsou velkým zdrojem cholesterolu. Do pečiva je můžeme dobře nahradit práškem Vajahit, který je běžně ke koupi v prodejnách zdravé výživy nebo používejte křepelčí vajíčka (jsou dietní a výživově hodnotné).

V prodejnách zdravé výživy často narazíme na výrobky o nichž nic nevíme. O některých se chci zmínit.

  • AGAR – je velmi výživný želírovací prostředek z mořské řasy tengusa. Hodí se k výrobě želatin, rosolů a dezertů.
  • BULGUR – naklíčená a usušená pšenice. Obsahuje hodně minerálních látek. Používáme ji jako přílohu.
  • BEZ FOSFÁTOVÝ KYPŘÍCÍ PRÁŠEK – základem tohoto kypřícího prášku je vinný kámen. Používáme jej úplně stejně jako ten běžně kupovaný.
  • HRAŠKA – je směs hrachové mouky a koření. Používáme ji k zahušťování pokrmů a na obalování (masa, zeleniny).
  • KAROB – je pomletý prášek ze rostliny jménem svatojánský chleba. Používáme ho do dezertů a moučníků místo běžného kakaa, které dráždí a obsahuje plísně. Karob má velký obsah vápníku.
  • KUSKUS – je druh pšeničných těstovin. Jeho příprava je velmi jednoduchá – stačí jej přelít vroucí vodou a chvilku nechat odležet.
  • MISO PASTA – je kvašená sójová pasta. Používá se k přípravě a dochucení polévek. Je velmi bohatá na enzymy a bílkoviny.
  • MOŘSKÉ ŘASY – jsou velmi bohaté na minerální látky a ty právě řasy obsahují v dostatečné míře.
  • ROBI – je rostlinné maso.
  • SEITAN – pšeničné maso.
  • SÓJOVÝ SÝR TEMPEH – jsou vlastně sójové boby naočkované ušlechtilou plísní. Může se použít místo masa. Prodává se ve více příchutích. Tempeh je bohatý na vitaminy skupiny B.
  • SÓJOVÝ SÝR TOFU – je bohatý na minerály. Používáme jej hlavně ve studené kuchyni.
  • TAHINI – je pasta vyrobená z mletých sezamových semínek. Tuto pastu lze použít k přípravě moučníků či sladkých salátů. Tahini má jemně nahořklou chuť, proto jí dáváme malé množství. Je však velmi nutričně hodnotná, hlavně na vápník.
  • TOFUNÉZA – majonéza vyrobená z tofu. Lehká pro náš organismus.
  • UMEOCET – šťáva, která vzniká při kvašení švestiček. Používáme ji místo běžného octa. Harmonizuje střeva a zažívání.