Zdravá strava může být levnější, než klasický český jídelníček

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Chceme-li žít zdravěji, dopřát si kvalitnější potraviny, jako je ovoce, zelenina, ale i chléb či mléčné výrobky, občas nás jímá představa, že onen zdravější životní styl, může být taktéž i finančně náročnější. Osobně mám jiný názor, záleží však, jak moc budeme svépomocní, jak si mnohé zařídíme, po sháníme a třeba i v koutku zahrady vypěstujeme. Jak tedy docílit, abychom si z lednice ukrojili kus dobrého, žlutého másla, uvařili domácí vejce, nalili sladké kozí mléko, domov provoněli čerstvým křupavým chlebem? Ve své podstatě nepotřebujeme žádné stravovací výstřelky a kreace, případně, určitě ne denně. K tomu, abychom si kvalitně navařili, postačí pár základních surovin, které smysluplně prolneme, čímž docílíme zajímavé barvitosti chutí.

Zcela běžně do jídelníčku zařazujeme chléb, máslo, mléko, sýr, zakysané mléčné výrobky, ovoce a zeleninu, maso, ryby, koření a bylinky, olej, čaj, kávu, pochutiny, jako například čokoládu, ořechy. Své místo si hájí také sacharidové přílohy, z nichž se v Česku nejčastěji zařazují brambory, rýže, těstoviny a knedlíky. Oněch příloh však existuje mnohem víc. Jen my, Češi, jsme se od nich v průběhu desetiletí pomalu vzdálili. Přitom, i z pohanky, jáhel, krup a luštěnin lze uchystat nespočet výborných pokrmů, mnohdy v doprovodu rozličných koření a bylin, které jídlo chuťově povznesou. Vrátím-li se však zpět k finanční stránce, pokusím se ji v následujících odstavcích rozvést.

1. Podpora drobných lokálních chovatelů a pěstitelů

Z velkého města jsem se přestěhovala na vesnici. Typický městský člověk, odkázaný na jeden jediný obchod ve vsi, s hlubokou potřebou kvalitního, čistého a etického stravování. Město bylo přesyceno potravinami, které nabízelo otevřenými hrstmi, všeho hojnost a dostatek, cokoli jsem si umanula, bylo k mání. Na vesnici jsem postupem času začala navštěvovat drobné prodejce, mladé či úplně stařičké. Od toho jsem si koupila přebytečnou řepu, tady zas mrkev, jablka, rybíz. Když v sadech padaly hrušky, byly i ty. Kolik jsem si první rok nosila domů cuket, dýní, okurek a rajčat, ke spokojenosti nás všech. Moc hezký pocit, když vím, které ruce pro mne pěstovaly, zalévaly, komu mohu posunout část své energie, komu alespoň málem přilepšit. Prostá oboustranná radost. Ve vsi seženete cokoli. Slovem klasika: Kdo hledá, bývá očekáván, kdo čeká, bývá pouze nalezen. Občas se stačilo jen zeptat, zda zrovna někdo neprodává mák a klidně i ten rybíz, který, bylo-li jej hodně, dostala jsem dárkem. Za pěkný nákup svazeček bylinek či květina na vrch. A ceny? Stejné, jako v obchodech, ovšem, již bez všech těch milých benefitů v podobě úsměvů a drobných rozhovorů v zahradě.

To je vesnice, co když jsme však z města? Ani zde nevidím problém, v blízkosti měst se nacházejí vesnice, kam můžeme jednou týdně zajet. Případně, využít služeb zeleninových bedýnek. Jedna pěkná bio bedýnka, se kterou si vystačíte na týden, může stát již kolem 250 korun. Samozřejmě, záleží na sezóně. Pamatuji si, že přes zimu byla bedýnka ještě levnější, její cena se pohybovala kolem 180 korun, čítala brambory, mrkev, řepu, celer, petržel, česnek a jablka. S prvními teplejšími měsíci se pak objevila řeřicha, petržel kudrnka, první jarní mrkev, jahody, rybíz, kdy v čase hojnosti pak teprve hýřila bedýnka barvami a vůněmi.

2. Městské trhy

Na trzích se odehrává život. Lidé se zdaleka zdraví, plní své proutěné košíky, vybírají a obcházejí stánky, aby si domů odnesli to, co jim padne nejvíce do oka. Smích, útržky hovorů, stařičké babičky v šátcích se svou troškou ze zahrádek. Květiny, ovoce, ale i domácí výrobky, to vše vám trh nabídne. Nemáte-li tedy prostor shánět si jednotlivé prodejce, které budete jednou týdně navštěvovat, zkuste to na trhu. Ceny bývají velmi příjemné, a navíc, opět někomu uděláte radost, přilepšíte, podpoříte jeho sen. Osobně trhy zbožňuji, na jaře zde nakupuji květiny, později sem jezdím pro jahody a meruňky, čerstvá domácí vejce, bylinky, ale i kozí sýr, když zrovna paní z vedlejší vesnice, rozprodala i poslední litr kozího mléka. I za tou se vždy rádi jednou týdně vypravujeme, abychom si od ní nakoupili čerstvý kozí sýr, úžasný jemný běloučký tvaroh, někdy přidá i kozí máslo, mléko a domácí vejce. Má malé hospodářství, které jí zabere mnohdy celý den. Větší krávu a deset koz, k tomu asi 15 slepic a psa, který hájí čest svého dvorku. Paní neustále zavařuje, suší, když je čas šípků, červené paličky se pak válejí všude, aby za několik dní, byly zpracovány na marmeládu, víno.

3. Vlastní zahrada

Mít svůj kus vlastní půdy je skutečně dar. I ne-zahradník, kterým jsem do nedávna byla, si zvládne vypěstovat výborná rajčata, cukety, okurky či dýně. A pokud navíc zahradu pokrývají ovocné stromy, máte zcela vyhráno. K tomu pak stačí zasadit několik rybízových a angreštových keřů a klidně i oříšek, lískový či vlašský. Milujete-li maliny či ostružiny, i ony vám dají v průběhu naplňujícího se léta, bohatou úrodu. Třeba milujete bylinky a třeba vás zaujme, že si pro ně můžete bosky dojít na zahradu. Natrhat, provonět salát, zeleninu, brambory. Zahrada, to je soběstačnost, láska a klid.

Nemáte-li zahradu, nevadí, i přesto si můžete stále hodně nasbírat, na louce, v lese či parku. Lesy jsou od srpna plné hub, které volně navazují na borůvky, fialový červencový poklad. Maliny, ostružiny, dřín. V přírodě lze nasbírat nespočet bylinek, lipový květ, černý bez, kopřivu, hluchavku, popenec, šípek, chrpu, ale i první, pozdně zimní bylinku, medvědí česnek. Bezinky, trnky, špendlíky či mirabelky. Z toho všeho lze uchystat výbornou marmeládu, z bezinek pak bezinkový sirup či likér.

4. Hospodářství na větrných hůrkách

Znám jednu rodinu, která nedaleko Bílovce, ve vesnici zvané Požaha, obdělává půdu, na které pěstuje pohanku, špaldu, ale i oves. V sadech skví se jablka, švestky, ořechy. To vše zde člověk může nakoupit. Moc ráda si objednávám zrno, ať už špaldové či žitné, ze kterého si melu svou vlastní čerstvou mouku. A z té lze upéci chléb, dobrý hutný chléb, ze kterého se skutečně najíte. Chce to sice trošku cviku, ale věřte mi, stojí to za to. Nic se nevyrovná tomu, když do chleba zapečete hrst bylinek, jak to vše voní, pohladí zažívání. Když skutečně víte, z čeho chystáte.

5. Zajímavé e-shopy

Zeleninu a ovoce již tedy máme, ale co další cenné ingredience, jako je koření, přílohy, ořechy a semínka? Z počátku, pravda, bude to nejspíše chvíli trvat, než skutečně naleznete to, co opravdu chcete, za co jste ochotni vyměnit svou energii. Později, jakmile však objevíte všechny ty dokonalé, hojně zásobené e-shopy, nakupování bude další zábavou. Sama již několik let odebírám zboží z jednoho zajímavého e-shopu, nakupuji zde vše, od pohanky, jáhel, ovesných vloček, krup, po dobrý kvalitní olej, ořechy, semínka a koření. Tady ušetřím hodně času, již vím, bez čeho se naše domácnost neobejde, co stojí za to a co zaručeně sníme. Většinou však nakupuji úplně základní suroviny, které dále zpracovávám, polotovary nevyhledávám. Zajímá-li vás finanční aspekt věci, právě za polotovary a všemožně přetvořené suroviny, platíme z rozpočtu nejvíc.

Opravdu si myslím, že pokud tady chceme žít zdravěji, nemusíme tomu obětovat podstatnou část mzdy. Možná jen trošku času, během kterého však potkáme nespočet zajímavých lidí, zažijeme příběhy, které si ještě hodnou chvíli poneseme v duši. Seskládat si svůj život z lidí, které budeme pravidelně navštěvovat a svým způsobem i podporovat, je velmi, velmi obohacující a krásné…

Celková nabídka knih o zdravé výživě.