Září, to je i léčivý hloh

Pravděpodobně jste tento, rudými plody obsypaný keř, na svých cestách viděli již tisíckrát. Při jízdě na koloběžce, běhání, procházkách, během kterých filtrujete myšlenky tak, že vše těžké odnese vítr. Možná hloh dokonce i sbíráte a tato smysluplná práce vás těší, stejně jako mě. Sbírám-li byliny, jako bych se dotýkala moudrosti věků, pokračovala v činnosti, která byla vždy samozřejmá, jedinečná, osvícená a rozumná. Činnost, pro kterou dnes již není tolik místa, přesto, toužíme-li právě po hlubokém klidu a odpočinku, snažme se trávit co nejvíce času venku, v lesích, v přírodě. Podzim, to jsou totiž barvy, druhá míza, jaro, které se opět hlásí k životu, naposledy, než jej přikryje změť spadeného listí, sněhu a hlubokého spánku.

Hloh, tak trochu srdeční záležitost

Na jaře, jakmile se stromy obalí květy, jako bychom rozprostřeli bělostné svatební košile, stovky a tisíce, hezky vedle sebe. Hloh kvete nebývale hojně, bodejť by ne, jen se na podzim podívejme, kolik nám nabízí načervenalých plodů. Barvou jsou podobny zralému šípku, jen tvar, ten je menší a kulatý. Účinné látky obsahuje kůra, list, plod i květ, kdy začínáme sběrem kůry, pokračujeme květy, listy a nakonec hložinkami, drobnějšími plody tohoto prazvláštně tajemného keře.

Hloh je znám již od dob antiky, kdy platil za významný srdeční lék. Zlomené srdce sice neslepí, ale výtečně mírní jakýkoli jiný srdeční neduh, ať už následky infarktu či srdeční arytmii. Dál rozšiřuje věnčité tepny, prokrvuje srdeční sval, vyznačuje se blahodárnými účinky při angině pectoris. V dřívějších dobách využívali lidé odvar z mladých listů, dnes spíše praktikujeme kombinaci květů a sušených plodů, kdy se nejúčinnější zdá být ponejvíce tinktura z květních poupat.

Významná bude taktéž i regulace krevního tlaku, odstraňování vápenatých usazenin z cév, podávání při celkovém vyčerpání, nedostatku energie, závratích, dušnosti, revmatoidní artritidě. Hloh lze pro své zklidňující účinky použít taktéž i jako podpůrný lék při nespavosti.

Účinek hlohu je velmi pozvolný, stejně jako například u lípy, projevující se po týdnech až měsících. Výhodou je, že při umírněném užívání nemá žádné vedlejší účinky. Jen je třeba mít na paměti, že v kombinaci s léky na srdce se účinky medikamentů mohou mnohem více prohloubit, zde doporučuji konzultaci s lékařem. Taktéž pozor při velmi nízkém krevním tlaku. Ve starověku se věřilo, že hloh dovede odvrátit blesky, uchránit před ďáblem. Nicméně, rozkvetlá větvička hlohu v příbytku pro změnu symbolizovala brzkou smůlu.

Jak na sběr

Všimla jsem si, že je pro nás velmi zvláštní cokoli sbírat. Tato vlastnost nejlépe přísluší dětem, které jsou v přírodě jako doma, ale nám, dospělým? Vyjít ven a sbírat, pro mnohé je tento proces podoben mrhání času. Nicméně, stromy, tráva, slunce, vzduch, včely, vítr, klid a ticho či naopak zpěv ptactva, malé drobné příhody podobny mravenci nesoucímu na svých zádech kousek motýlího křídla, okamžik, ve kterém ustrne duše, aby se po chvíli ponořila zase hlouběji, až tam, kde najdeme odpověď na každou otázku, to vše nám dává, povznáší, očišťuje a klidní.

Jakmile najdeme zdravý hloh, jehož plody jsou nalité červení, stačí je utrhnout do plátěné síťky. A pak, rozložit a několik dní při pokojové teplotě sušit, případně, umístit do sušičky s teplotou do 45 °C. Takto nasušený hloh lze přidávat do oblíbených čajových směsí, rovněž, rozdrtit na prášek, sypat jím ranní sní-daňovou kaši, pouze však mírně. Pokud se vydáte na sběr v plné jarní síle, zkuste si natrhat listy a květ. Z toho všeho pak uchystejte léčivou tinkturu, povzbuzující činnost srdečního svalu.

Tinktura z hlohu

  • 2 hrsti květů
  • 2 hrsti listů
  • 250 ml čistého lihu

Květ i listy pokrájíme nadrobno, zalijeme čistým lihem, aby byla bylinka co nejvíce ponořená. Po dobu 4 týdnů vylouhujeme na okenním parapetu, nezapomeneme protřepat, zamíchat. Následně tinkturu přecedíme, ponecháme v dobře zavřené lahvi. Denně užíváme 20 kapek.

Víno s příchutí hlohu

  • 2 hrsti květenství hlohu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 50 g rozinek
  • 10 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • 1 litr červeného vína

Vše smísíme a necháme zhruba 2 týdny odležet. Následně přecedíme přes jemné plátno, užíváme po malých štamprlích.

Čaj na posílení srdce

  • 1 PL sušených listů a květů hlohu
  • 500 ml vroucí vody

Listy a květ zalijeme, necháme 15 minut vylouhovat, přecedíme. Pijeme 3 x denně po doušcích, dlouhodobě, alespoň po dobu 6 týdnů.

Dnes se s vámi rozloučím citátem, jehož autorem je Paracelsus:

“Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny.“  Sbírejme, užívejme, dýchejme a bavme se.

Zpět nahoru