Zánět slinivky I

Vaše slinivka je velká žláza, která se nachází mezi žaludkem a dvanácterníkem. Slinivka vyrábí důležité trávicí enzymy, které se vyplavují do dvanácterníku, má společné ústí se žlučníkem. Enzymy pomáhají trávit tuky , bílkoviny a uhlovodany. Slinivka také uvolňuje do krevního oběhu hormony inzulin a glukagon. Tyto hormony sehrávají důležitou roli v metabolizmu cukrů.

Někdy se stane, že trávicí enzymy se aktivují a začnou napadat slinivku, dojde k zánětu. V mnoha případech dochází ke krvácení do žlázy, k poškození tkáně, infekci a k tvorbě cyst. Enzymy a toxiny se dostanou do krevního oběhu a tak mohou působit i na jiné orgány jako srdce, plíce a ledviny.


Rozeznáváme dvě formy zánětu slinivky.
Akutní forma přichází náhle a může mít těžký průběh s mnohými komplikacemi. Obvykle se pacienti uzdraví kompletně. Jestliže ale napadení slinivky pokračuje, podobně jako když člověk pokračuje v pití alkoholu, vyvine se chronická forma. Přináší těžkou bolest a snižuje funkčnost slinivky, která ovlivňuje trávení a v tom důsledku způsobuje ubývání na váze. K nemoci dojde, když slinivkou proběhne zánět a později se zlepší.


Někteří pacienti mají více než jeden záchvat, ale po každém záchvatu dojde k úplnému zhojení. Většina případů akutního zánětu slinivky vzniká jednak po požití alkoholu, jednak v důsledku žlučníkových kamenů. K jiným záchvatům dochází po užití léků, po úraze nebo chirurgickém zákroku v dutině břišní. Ve vzácných případech je záchvat důsledkem infekce, např. příušnic. Asi v 15 % je příčina neznámá.

 

Jaké jsou příznaky akutního zánětu slinivky?
Obvykle začíná bolestí v horní části břicha, která se projevuje několik dní a může být velmi svízelná, stále stejná. Lokalizuje se do břicha nebo do páteře ale i do jiných oblastí. Může také přijít neočekávaně a intenzivně nebo může začít jen mírnou bolestí, která se zhoršuje s jídlem a pomalu narůstá. Břicho je jakoby oteklé a přecitlivělé. Nemoc doprovázejí také jiné příznaky jako pocit na zvracení až samotné zvracení, horečka a vzrůstající pulsová frekvence. Osoba se často cítí (a také tak vypadá) velmi nemocně. Často se přidá dehydratace, pokles tlaku krve. Později se dostaví příznaky v důsledku selhávání srdce, plic nebo ledvin. U těch nejtěžších případů (krvácení do slinivky) vede ke vzniku šoku a někdy k smrti.


Jak se diagnostikuje zánět slinivky ?
Během akutního záchvatu je v krvi přítomna vysoká hladina amylázy (je to enzym, který se ve slinivce tvoří). Také dochází ke změnám hladiny vápníku, hořčíku , sodíku, draslíku a bikarbonátu. Pacienti mají v krvi také velké množství cukrů a lipidů. Po ústupu záchvatu se většinou tyto hodnoty normalizují.


Jaká je léčba akutního zánětu slinivky?
Intenzita léčby závisí na tom, jak je silný záchvat, a na tom, jaké komplikace s sebou přináší. Akutní zánět slinivky obvykle sám ustoupí a léčba spočívá jen v podporujících krocích. Obvykle se pacient dostane do nemocnice, kde lékaři zahájí infúzní léčbu do žíly a snaží se upravit krevní poměry. Při hrozbě selhávání plic, srdce nebo ledvin lékařské kroky vedou k jejich stabilizaci.


Někdy je úporné zvracení, které pacient sám nedovede zastavit, protože došlo k rozvratu metabolizmu. Opět lékař pomůže infúzní léčbou a zavedenou sondou přímo do žaludku, kde odsává tekutiny a vzduch a vhodnými roztoky se opět snaží o vyrovnání vnitřního prostředí. První dny nesmí pacient přijímat žádnou stravu a veškerou výživu dostává infuzí do žíly. Akutní záchvat pomalu odeznívá během 3 – 4 dnů, pokud není například ucpán společný vývod se žlučníkem žlučovými kameny. V takových těžkých případech je pacient udržován na umělé výživě i několik týdnů, dokud se slinivka nezahojí.

Když jsou známky bakteriální infekce, přidávají se antibiotika. Někdy se musí přistoupit k chirurgickému řešení – u zaklíněných žlučníkových kamenů, cyst atd..

Po zvládnutí akutní nemoci by měly následovat kroky k předcházení recidivy záchvatu. O to se ovšem musí postarat pacient sám.

Z diety – žádný alkohol, ledové nápoje, (někdy vadí i bublinky) jíst jen malá množství jídla, výrazně omezit jídla tučná, mastná, přepalovaná, dráždivá. Obecně je špatně snášen česnek, syrová cibule, čerstvá paprika. Pozor na ořechy, majonézu, hořčici a pozor na sladkosti, krémy, smetanovou zmrzlinu. Zákaz kouření. Naopak jídla bohatá na enzymy, listovou zeleň, + suplementy s enzymy- třeba bromelain, mladý ječmen.

Také jsou doporučované extrakty z červené řepy, křenu a borůvek.
Trvání dietního omezení může záviset na intenzitě proběhlého zánětu, v zásadě je však vhodné doporučit trvalé dietní omezení.

Zpět nahoru