Základy zdravého RAW Vánočního nepečení

kulicky e1639661843221

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Do Vánoc zbývá už jen několik dnů, a to je nejlepší čas na přípravu RAW vánočního cukroví, které je vždy nejlepší dělat těsně před Vánocemi, aby se nestihlo sníst. Protože přesně tak lahodné a návykové může toto ,,cukroví“ být.

K přípravě RAW nepečeného cukroví si nakupte několik základních ingrediencí, se kterými pak můžete kreativně tvořit neomezené množství druhů, dle vlastní fantazie. Určitě ale spoustu toho co budete potřebovat najdete doma.

Na výrobu RAW veganského cukroví rozhodně vybírejte kvalitní suroviny, nesířené, nepražené a nijak nezpracované, pokud možno v RAW a bio kvalitě. Čím kvalitnější jsou ingredience, tím lepší bude zážitek pro vaše chuťové pohárky.

Základní seznam surovin potřebných na přípravu RAW cukroví:

  • Datle a datlová pasta – dbejte na to, aby datle i pasta byly měkké a lehce zpracovatelné k tvoření.
  • Sušené ovoce – meruňky, švestky, brusinky, góji ….TIP: Pokud je ovoce moc tvrdé, namočte ho předem do vody, bude se s ním pak o poznání lépe pracovat.
  • Lyofilizované ovoce – perfektní na zdobení, dochucení či přidání barvy.
  • Ořechy – mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy, makadamové ořechy…
  • Semínka – slunečnice, mák, len, konopné, sezam…
  • Kokosové máslo nebo olej – určitě za studena lisovaný.
  • Nepražený RAW kakaový prášek
  • Zdravá sladidla – sirup agáve, kokosový nektar, kokosový cukr nebo třeba med.
  • Koření – skořice, vanilka, badyán, sůl, pepř, chilli…
  • Irský mech (gel dle návodu na balení) – na odlehčení a lepší pojivost těsta.

K výrobě rozhodně budete potřebovat dobrý mixér a formičky

Suroviny máme a teď hurá do tvoření našeho RAW Vánočního cukroví. Inspiraci opravdu najdete všude, ale někdy stačí jen trocha fantazie a nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.

RAW KULIČKY

Vždy rychlé, vždy jednoduché a na milion variant. Pokaždé jde o to smíchat suché ingredience s měkkými, tak aby se nám dobře tvořilo těsto, které moc nelepí nebo se nerozpadá  a drží pohromadě.  Měkké a tekuté suroviny je dobré rozsekat ve vysokorychlostním mixeru či robotu na opravdu jemnou hmotu a nebojte se přidat trochu vody aby těsto bylo tvarovatelné. Pak teprve přidávejte suché suroviny postupně do požadované konzistence těsta.

  • DATLOVÉ KULIČKY

Ingredience

Datle, kakao, skořice,sůl, ořechy, semínka.

Datle rozsekáte na jemno na hmotu, nebo použijte datlovou pastu.  Můžete si rozdělit i na 2 nebo 3 dílky a udělat tak více druhů naráz.  Velice dobré jsou datle s kakaem, špetkou soli, skořice a kakaa. Do kuliček můžete vkládat ořech a obalit v kakau či kokosu. Do datlového těsta můžete přidat různé koření či semínka a ořechy a obměňovat dle fantazie. Obalovat můžete v kakau, semínkách či prášku z lyofilizovaného ovoce.

  • MAKOVÉ KULIČKY

Ingredience

Mák, švestky, brusinky, vlašské ořechy, lyofilizované maliny, zdravé sladidlo.

Moje snad nejoblíbenější. Mletý mák smíchejte se měkkými sušenými na jemno nasekanými švestkami (do těsta můžete přidat na doslazení brusinky, datlovou pastu, trochu sirupu nebo medu). Poté přidejte skořici  a vytvořte si těsto, které se nebude moc lepit a bude se dobře tvarovat. Obalujete v nasekaných vlašských ořechách, brusinkách nebo lyofilizovaných malinách, které božsky ladí s touto kombinací.

  • KOKOSOVÉ KULIČKY ALA RAFAELO

Ingredience

Strouhaný kokos, předem namočené kešu, vanilka, citron, zdravé sladidlo, kokos olej, mandle loupané.

Kešu ořechy s trochou vody, citronové šťávy, 1 PL kokosového oleje, vanilky a sladila rozmixujte na hustou krémovou hmotu. Do té pak v misce přimíchejte strouhaný kokos, dokud nedostanete pěkné těsto na kuličky. Do kuliček zabalte mandli a obalte v kokosu. Pro barevnější variantu do kokosu na obalení přidejte práškové lyofilizované ovoce a kuličky budou hned veselejší.

TIP: Obalte do půlky kuličky v RAW čokoládě a nechte ztuhnout.

RAW ROLÁDKY

Ingredience  

Použijte podobné základní hmoty jako na kuličky. Třeba datlové nebo makové. Příprava je velmi jednoduchá a roládky navíc vypadají moc hezky na stole.

Na stůl si dáte kuchyňskou folii na kterou prsty rozetřete těsto na datlové nebo makové kuličky, jako základ do tvaru čtverce. Placku udělejte tak 0,5 cm tlustou. Jako druhou vnitřní vrstvu použijeme kokosovou hmotu z receptu na kokosové kuličky ala rafaelo a rozetřeme ji rovnoměrně na základní hmotu. Uprostřed můžete umístit něco barevného jako například brusinky či ananas. Pak pomocí folie začneme roládu rolovat. Nakonec ji zabalíme do folie a necháme v lednici odpočnout. Po vychlazení krájíme na tenké plátky.

 RAW ČOKOLÁDKY

Velká lahoda díky které můžete vytvořit perfektní dárek pro vaše blízké na poslední chvíli.

Ingredience

Nepražené kakao, kakaové máslo, sladidlo, špetka soli, koření, formičky.

Na 100 g kakaového másla dejte asi 3 PL kakaového prášku a 2 lžičky agáve sirupu. Přidejte špetku soli a pak dochuťte dle sebe. Můžete přidat vanilku, skořici nebo i chilli, zázvor a černý pepř.

Hmotu lijeme do silikonových formiček a zdobíme. Můžete přidat nasekané ořechy, ovoce, kokos, lyofilizované ovoce, goji. Každá čokoládka může být jiná. Poté nechte v lednici či mrazáku ztuhnout. Svázané provázkem nebo zabalené v celofánu pak vypadají opravdu skvěle.

Více inspirace najdete na lahodném blogu.

Krásné Vánoce vám za tým Lahodnosti přeje Květa Vondráková 🙂