prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Zachování rovnováhy kyselin a zásad

21.11.2007
Tělo má k zachování rovnováhy mezi kyselinami a zásadami - optimální hodnota by se měla pohybovat mezi 6,8 - 7,8 pH, několik mechanismů. Plíce například vylučují těkavé kyseliny (kysličník uhličitý a kyselinu uhličitou) při dýchání, a ledviny se starají o vylučování netěkavých metabolických kyselin (mléčné, močové a pyrohroznové) močí.

V krvi se rovněž vyskytují látky, nazývané "tlumiči", které udržují pH naší krve v určitých hranicích. Schopnosti našeho těla zachovat si rovnováhu zásad a kyselin jsou však omezené. Jestliže někdo konzumuje příliš mnoho kyselinotvorných potravin, jak je tomu u stravy bohaté na bílkoviny, anebo pokud trpí chronickou zácpou, může dojít k vyčerpání zásob zásaditých látek. A je-li hladina kyselin v těle vyšší než normál, snižuje se odolnost našeho těla proti nemocem.


Je to také důvod, proč je nutné, aby naše strava obsahovala dostatečné množství zásadotvorných potravin jako je ovoce a zelenina. Každá potrava, kterou strávíme, zanechává v našem těle zbytkový "popel", který je buď kyselý, zásaditý, či neutrální, podle druhu potravy, ze které pochází. Dr. Paavo Airola odhaduje, že přirozený poměr mezi kyselinami a zásadami by se měl ve zdravém těle pohybovat v poměru 1:4. Jestliže je tento poměr zachován, tělo je odolné proti nemocem. Podle švédského výživáře dr. Ragnana Berga by ideální strava měla obsahovat 80 % zásadotvorných a 20 % kyselinotvorných potravin. Někteří výživáři doporučují poměr 50:50.


Vegetariánská strava, která je bohatá na alkalické ovoce a zeleninu, působí na mnoho chorob léčivě a je rovněž dobrou prevencí. Zde je sestupný seznam potravin, které tvoří v našem těle zásaditý, kyselý a neutrální popel. Pro mnoho lidí se tato informace stala neocenitelnou při sestavování zdravého jídelníčku. Proti překyselení oorganismu je zvlášť vhodné čerstvé ovoce a zelenina.


Zásadotvorné potraviny:

  • fíky, sója, fazole lima, fazolové výhonky, meruňky, švestky, tuřín, hrozinky, mandle, mrkev, datle, celer, okurky, cukrový meloun, salát, vodnice, brambory, zelí, grepfruity, rajčata, broskve, jablka, hrozny, banány, proso, paraořechy, pohanka.

 

Kyselinotvorné potraviny:

  • ústřice, ryby, maso, kuře, vejce, obiloviny, pšenice, ořechy (mimo mandlí a paraořechů), sýry, čočka, arašídy, bílý cukr.

 

Neutrální potraviny:

  • mléko, máslo, rostlinný olej.

 

Lidoví léčitelé doporučují pramenitou vodu k řešení mnoha zdánlivě nesouvisejících chorob, jako jsou ledvinové kameny, zvětšená prostata, špatné trávení a vyčerpanost. Mohou mít totiž společného jmenovatele: překyselenost. A pramenitá voda, která je bohatá na alkalické ionty, může pomoci neutralizovat aciditu a vyčistit organismus.


Související články:
Udržuj zásadité tělo pro zachování optimálního zdraví!
Osteoporóza - nezbytnost zásadotvorných potravin pro zdravé kosti
Civilizační příčiny imunitních poruch
Obyčejná mýdla podporují zdraví
Ostropestřec
Udržující příčina všech nemocí
Prevence, to je vnitřní čistota
Překyselení dokáže poškodit cokoliv v lidském organismu


21.11.2007
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
zdroj: Podle Dr. Michaela Sharon
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

129,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS