Z jídla zmizí jen malá část chemických látek

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Výrobci potravinářských barviv musí na obalu jednotlivých výrobků uvádět přítomnost některých přídavných látek, které prodlužují dobu jejich trvanlivosti, upravují a zvýrazňují chuť a barvu.

Dodržování tohoto pravidla bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Nová norma se týká šesti barviv, lidově nazývaných „éčka“. V platnost totiž vstoupí nařízení Evropské komise, které potravinářům zakazuje používat šest umělých přísad. Konkrétně jde o látky E102, E104, E110, E122, E124 a E129.

Novinka spočívá v tom, že pokud tato barviva (tartrazin, chinolinová žluť, žluť SY, azorubin, košenilová červeň, červeň allura) výrobce použije, musí na obal umístit upozornění, že mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.

„Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se tedy týká pouze malé části z nich,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Vyjmenovaných šest barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých sušenek či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry.

Na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta objemových se však nová povinnost označování nevztahuje. Upozornění o nepříznivých vlivech na děti se také nemusí uvádět v případech, kdy uvedená barviva byla použita pouze k dekoraci či orazítkování skořápek vajec.

Spotřebitelé se podle SZPI ještě po nějakou dobu mohou setkávat s potravinami, kde byla použita uvedená barviva, ale citované upozornění na nich není. „V souladu s evropským nařízením lze doprodat potraviny, které byly vyrobeny ještě před 20. červencem 2010. Takové potraviny lze samozřejmě prodávat pouze do uplynutí data trvanlivosti či použitelnosti,“ dodala Šmídtová, podle níž „éčkům“ SZPI věnuje velkou pozornost při svých kontrolách.

Nápis nebo náhrada
Výrobci mají jen dvě možnosti: buďto tyto přísady z jídla odstraní a nahradí je přírodním (ale dražším) barvivem, nebo musí na obal napsat textové upozornění, že výrobek „obsahuje látku, která může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Většina firem o takovou reklamu nestojí, chemii tedy raději nahradí přírodní látkou. Zmiňovaná éčka se objevovala především v cukrovinkách, ale třeba také v hořčici. Právě na ní možná bude nové opatření vidět – přírodní barvivo totiž hořčici většinou tolik nezežlutí.

U různých laskomin, například bonbonů, to ale vidět údajně nebude. „Již v roce 2009 jsme začali měnit recepturu našich výrobků, tak aby do začátku opatření byla v našich výrobcích jenom přírodní barviva,“ řekl již dříve Deníku mluvčí Nestlé ČR Martin Walter. Nestlé už změnil recepturu lentilek nebo třeba populárních bonbonů jojo. „I když to znamená vyšší nákladovou stránku, nepočítáme, že bychom ji projevili do ceny,“ dodal mluvčí Nestlé. Ústup od umělých barviv ovšem ohlásili i další společnosti. Například z 1 600 výrobků Hamé bude umělé barvivo obsahovat jenom jeden výrobek, který bude i náležitě označen.

A spokojeni mohu být i lidé, kteří se v parném létu rádi svlaží colou. „Upravili jsme receptury našich nápojů tak, abychom mohli syntetická barviva nahradit barvivy na přírodní bázi. Mohu potvrdit, že nápoje vyrobené po 20. červenci 2010 budou obsahovat pouze barviva na přírodní bázi,“ řekla Deníku mluvčí Coca – Coly ČR Zuzana Svobodová.

Při výrobě biopotravin nejsou žádná z vyjmenovaných barvících látek, ani žádný jiná chemická aditiva, přípustná. Pokud tedy chcete s jistotou pro vaše děti kupovat sladkosti bez chemických přísad, vybírejte ty se značkou „BIO“.