Xylitol

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V mnoha současných doplňcích stravy se můžeme setkat s xylitolem. Xylitol patří mezi cukry, přesněji mezi cukrové alkoholy. Bývá též nazýván dřevný nebo březový cukr (jeho název pochází z řeckého slova xylo). V přírodě ho můžeme najít v malinách, švestkách, jahodách, ale i ovsu a dalších přírodních zdrojích.

Dříve se získával ze dřeva břízy, ale nyní se získává z výše zmíněného bobulového ovoce, kde je součástí rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako jiný cukr sacharóza, ale má oproti němu jen dvě třetiny kalorií.

Důležité je, že je vhodný i pro diabetiky (jeho metabolická přeměna nevyžaduje inzulín). Uvádí se, že má velmi nízký glykemický index, GI 7. Proto pomáhá udržet nízkou a stabilní hladinu krevního cukru. Významné je, že rovněž neškodí zubům. Z tohoto důvodu je jako přírodní sladidlo součástí mnoha bonbónů a žvýkaček. U žvýkaček, kde působí nejvýrazněji, je výhodou, že pomáhá vytvářet chladivý pocit na jazyku.

Forma žvýkaček je důležitá, protože při delším žvýkání se tak dosahuje poměrně dlouhé účinnosti v ústní dutině a navíc se podstatně zvyšuje tvorba slin, které samy o sobě vykazují velmi důležité aktivity zaměřené proti mikrobům a zubnímu kazu.

Dále je součástí cukrovinek, zmrzlin, čokolád, marmelád, různých pastilek, jako plnidlo se používá do nízkokalorických potravin nebo i jako stolní sladidlo. Rovněž má využití v zubních pastách, kde hraje roli v prevenci zubního kazu. Tento účinek je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, což má za následek její degeneraci a zánik. Toto může být ještě posíleno přítomností fluoru. Bakterie v ústech nedokážou xylitol metabolizovat, takže nedochází ke vzniku kyseliny způsobující vznik zubního kazu.

Navíc se xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního povlaku. Důležité je, že i když má sladkou chuť, na rozdíl od klasických sladkostí nevytváří živnou půdu pro vznik plísní. Tím je xylitol vhodné sladidlo pro nemocné trpící opakovanými kandidózami.

Také tím, že nepodporuje rozmnožování plísní, naopak podporuje růst zdravé střevní mikroflóry. Na místech, kde již došlo k odvápnění skloviny, se xylitol podílí na procesech vedoucích k její remineralizaci. Jeho užívání má jen dvě nevýhody. Jednak ve větším množství má projímavý účinek, a jednak není vhodný pro zvířata, může u nich způsobovat hypoglykémii. Někdy se ještě uvádí jeho diuretický účinek, ale toto nebylo jednoznačně potvrzeno. V potravinách ho můžeme ve složení najít pod zkratkou E967.