Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Význam vlákniny ve stravě

06.06.2006
Vláknina představuje nestravitelné zbytky potravy. Odborně řečeno, jsou to polysacharidy z buněčné stěny, které se neštěpí trávicími enzymy.

Doporučené denní dávky vlákniny činí 20–40 g. Skutečný příjem vlákniny v běžné stravě u nás je zatím asi poloviční. Až na výjimky nelze přitom doporučovat koncentrované přípravky s vlákninou, mnohem účinnější je konzumovat vlákninu v přírodním stavu – v potravinách bohatých na vlákninu. Patří k nim zelenina, ovoce, celozrnný chléb a pečivo, sójová mouka, ovesné vločky, neloupaná rýže a celozrnné těstoviny, otruby.

 

Vláknina ovlivňuje funkci střev – nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitidu), působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivý účinek v redukční dietě je dán i rychlejším pocitem sytosti. Rozpustná část vlákniny zpomaluje vyprazdňování žaludku, trávení a vstřebávání potravin s vlákninou. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů. Ve střevě dochází k vazbě cholesterolu a žlučových kyselin na složky vlákniny a k jejich vylučování do stolice.

 

Zvýšit denní příjem vlákniny v jídelníčku je možné především zařazením čerstvé zeleniny nebo ovoce, zeleninového či ovocného salátu nebo tepelně upravené zeleniny ke každému studenému i teplému jídlu. Podíl vlákniny lze zvýšit i častějším zařazováním celozrnného pečiva, výrobků ze sójové mouky či přírodních forem příloh (neloupaná rýže, brambory ve slupce…). Celozrnný chléb a pečivo dodávají tělu nejen vlákninu, ale také některé minerály a vitaminy (hořčík, zinek, chrom, vitamin B6, vitamin E, kyselinu listovou aj.). Dostatečný přívod vlákniny představuje asi 1/2 kg zeleniny a ovoce za den.

 

Dále jsou uvedeny příklady obsahu vlákniny v některých potravinách (obsah vlákniny v gramech ve 100 g potraviny):

Pšeničné otruby 39,6

Sójová mouka 13,3

Dalamánek 7,1

Chléb Graham 5,9

Těstoviny 5,1

Corn flakes 3,4

Černé fazole 23,4

Čočka 8,9

Zelený hrášek 4,7

Zelí 2,9

Papriky 1,9

Brambory 1,6

Maliny 6,7

Jablka 2,2

Pomeranč 1,3

 


Související články:
Vláknina a odolnost organizmu
Na cholesterol s vlákninou
Vláknina a rakovina
Mák, vápníková kapslička zabalená přírodou
Vláknina v popředí zájmu


06.06.2006
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS