Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Výživa v období těhotenství a při kojení

07.06.2018
Těhotenství
Výživa před plánovaným těhotenstvím by měla splňovat veškeré zásady racionální stravy. Vhodné je také zařadit pravidelný pohyb, který ochrání klouby a svalstvo před následující zátěží pro celý organismus, v podobě těhotenství. Pokud je těhotenství plánováno více let dopředu, doporučuji zanechat kouření a užívání jiných návykových látek. 3-6 měsíců před plánovaným otěhotněním přidat kyselinu listovou ve formě běžně dostupných suplementů, či také ve formě častější konzumace zeleniny, která ji obsahuje, především zelená a listová zelenina. Vhodné je mít v jídelníčku všechny dostupné suroviny – maso, mléko, celozrnné potraviny, ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, kvalitní rostlinné oleje, ryby, vejce, atd. Vyhýbejte se však nezdravým tučným uzeninám, smaženým a tučným pokrmům, sladkostem, soleným oříškům a podobným nezdravostem.

V 1. trimestru není nutné navyšovat energetický příjem, avšak je nutné dbát opět na pestrost a pravidelnost v jídle. Některé ženy trpí nevolnostmi, je proto vhodné sníst alespoň něco lehce stravitelného a dostatečně pít, a to až 35 ml tekutin na kilogram hmotnosti (čistou vodu, čaje vhodné pro těhotné ženy a neperlivé minerální vody s obsahem hořčíku a nízkým obsahem sodíku). V 1. trimestru se zvyšuje zátěž na srdce i cévní systém, trávicí i dýchací systém. Zvyšuje se množství hemoglobinu v krvi až o 20 %. Také je vyšší potřeba vápníku, který, pokud jej matka nedodává stravou, získává dítě z těla matky. Proto je důležité jíst denně cca 3 porce kvalitních neochucených a málo slaných mléčných výrobků, které pokryjí denní potřebu vápníku z téměř 95 %. Vhodné je pokračovat v suplementaci kyselinou listovou, společně s vitaminem B6 a B12, který získáme z mléčných výrobků, masa a B12 z hovězího masa. Zdůrazňuji, že těhotenství je normální fyziologický stav ženy a je možné fungovat, jako před otěhotněním, pokud ovšem ošetřující lékař nebo jiný specialista neřekne jinak.

 

Ve 2. trimestru doporučuji příjem živin navýšit cca o 10 %. Proti riziku zácpy je důležitý pitný režim, dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných potravin. Kromě velice důležitého vápníku je dobré doplňovat zinek (pro správnou pružnost a regeneraci nejen kůže) – najdete jen nejvíce v piniových semínkách. Důležitý je i příjem selenu, jodu (mořská sůl a mořské tučné i méně tučné ryby) a omega-3 MK (opět tučné ryby, semínka a oříšky). V tomto trimestru je proti křečím důležitý i hořčík (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy). Denně je dobré přijmout minimálně 450 g zeleniny, 150 g ovoce a 3 porce celozrnných příloh a pečiva, pro zajištění doporučené denní dávky vlákniny v hodnotě 35 g.

 

Ve 3. trimestru doporučuji navýšit příjem stravy o celkových 15 % oproti původnímu stavu. Ženám přímo v tomto období doporučuji opravdu omezit solení a slané pochutiny, jako jsou chipsy, solené arašídy, slané dressingy a polotovary a paštiky, pro zmírnění zadržování vody v těle v důsledku pomalého proudění lymfy. Pozor i na minerální vody s vysokým obsahem sodíku. V tomto období se nejvíce vyvíjí mozek a dotváří se osifikace kosterní soustavy, proto opět doporučuji dbát na přísun vápníku a také omega-3 mastných kyselin pro správný vývoj mozku plodu. Doporučuji, z vlastních zkušeností, co nejvíce odpočívat s nohami nahoře, relaxovat, poslouchat hudbu a spíše volit relaxační cvičení, která pomohou tělu uvolnit se. Pár týdnů před porodem omezte pití 100 % džusů kvůli alergiím u novorozenců. Jezte dobře stravitelnou nenadýmavou zeleninu, dostatečně pijte a omezte přitom na minimum pití silné kávy, zelených a černých čajů a zcela ze svého pitného režimu odbourejte alkoholické a sycené nápoje!

 

V období po porodu opět apeluji na pravidelnou stravu, šetrnou pro trávení, pravidelný pitný režim a doporučuji postupně přidávat šetrný pohyb. Pro matky, kterým se nepodařilo rozkojit se, doporučuji v období šestinedělí jíst lehkou stravu se zdrojem všech potřebných živin od A do Z, pro správnou regeneraci těla a po šestinedělí mít stravovací režim podle svých potřeb.

 

Kojící matky se musí řídit i potřebami dítěte. Již po 2 hodinách se živiny ze stravy dostanou do mateřského mléka, a proto žena musí být obezřetná, co jí a pije. Denní energetický příjem doporučuji ponechat o 10 % vyšší, než před těhotenstvím, a strava by neměla obsahovat příliš dráždivé a alergizující jídlo. Ovšem je to silně individuální a je opravdu nutné řídit se potřebami dítěte. Některému nevadí ani fazole, některé má nesnesitelné bolesti bříška i po celozrnném pečivu. Za sebe doporučuji omezit nadýmavou a těžkou zeleninu – kedlubny, zelí, kapustu, brokolici, fazolky, dále luštěniny, česnek cibuli, citrusy, nevhodné bylinky, energetické nápoje, přemíru kávy a silných čajů. Dávejte také pozor na nekvalitní, předražené a velice sladké granulované čaje. Vhodné je denně zařadit pohyb s miminkem na čerstvém vzduchu, v kočárku nebo v šátku, a tento pohyb kombinovat s menším posilovacím cvičením, třeba v parku u lavičky.

 

V těhotenství jsou nevhodné bylinky a koření: jalovčinky, hořčičné semínko, šafrán, pelyněk černobýl, skořice, petržel a muškátový oříšek.

Při kojení se doporučuje naopak zařazovat byliny a bylinné směsi podporující laktaci a dobré trávení matky i dítěte – fenykl, heřmánek. Naopak nejsou vhodné bylinky, co laktaci snižují, jako například máta.

 

Pro kojící a těhotné matky proto byly vyvinuty tyto výjimečné bylinné směsi s Moringou olejodárnou, které jsou vhodné na doplnění pitného režimu v těchto obdobích:

 

  • Pro těhotné ženy je to bylinná směs moringy olejodárné, meduňky lékařské, kontryhele obecného, růže šípkové, bedrníku anýzu a měsíčku lékařského. Tyto bylinky v kombinaci s Moringou olejodárnou jsou velice vhodné pro doplnění pitného režimu v období těhotenství. Meduňka navozuje příjemný pocit pohody a podporuje trávení, kontryhel je známá bylina podporující ochranu urogenitálního traktu. Růže šípková je výhodná pro svůj obsah vitaminu C a antioxidantů, čímž chrání proti nachlazení. Anýz a měsíček se také uplatňují při regulaci normálního trávení. Moringa olejodárná je pro těhotné ženy velmi blahodárným zdrojem vápníku, železa a vitaminu C.

 

  • Pro kojící matky byla vyvinuta speciální bylinná směs moringy olejodárné a fenyklu obecného, jestřabiny lékařské, levandule lékařské a růže šípkové. I pro kojící matky je velice důležité doplňovat tekutiny, které podporují i tvorbu a kvalitu mateřského mléka a jejich obsahové složky, které prostupují do mléka, jsou vhodné i pro kojené děti. V kombinaci s Moringou se jedná o velmi blahodárnou bylinnou směs. Fenykl působí proti nadýmání a dodává čajové směsi lahodnou chuť. Jde také o známou bylinku, kterou je vhodnou zařazovat proti nadýmání. Jestřabina lékařská podporuje laktaci, levandule psychickou pohodu matky i dítěte, navozuje lehčí spánek a také výluhu dodává příjemnou chuť a uklidňující vůni. Růže šípková podporuje imunitní systém a dodává tělu vitamin C. Proto ani jednu z bylinných směsí nezalévejte 100 °C vroucí vodou, ale pouze o teplotě 80 °C pro zachování vitaminu C a dalších vitaminů, citlivých na teplo.

 

Moringa olejodárná je známa pod termíny „zázračný strom“ nebo „strom života“. Tato unikátní rostlina představuje zdroj neuvěřitelných 90 živin a 46 antioxidantů. V jedinečné formě nabízí tělu vše potřebné v dokonalé rovnováze, kterou lidské tělo může nejlépe využít a vstřebat.


Tyto bylinné směsi jsou bez chemických přísad, aromat a přidaného cukru.

 

Bylinné směsi s moringou pro těhotné i kojící naleznete v naší nabídce.


Související články:
Potravní vláknina a její význam v prevenci onemocnění souvisejících s Metabolickým syndromem
Fenykl obecný – blahodárná bylinka se širokým spektrem využití
Nutriční význam mléka


07.06.2018
autor: Mgr. Ing. Markéta Rozinková
další články v rubrice: Výživa


 
Celer – léčivá potravina
Priessnitzův obklad
Melatonin - hormon tmy a spánku
Collesova zlomenina
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
„Hodný“ HDL cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol
5 tipů, jak posilovat mozek!
Účinky alkoholu na lidské tělo z hlediska ajurvédy
Jak ulevit nemocným orgánům, rozpustit bolest a pochopit strach – 1. část rozhovoru s Terezou Kramerovou
Psychosomatika: zdánlivě triviální věda
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS