prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Rubrika: Výživa

Potravní vláknina a její význam v prevenci onemocnění souvisejících s Metabolickým syndromem
16.11.2017
Vláknina

Potravní vláknina je podle Codex alimentarius definovaná jako skupina sacharidů s dlouhým řetězcem, které nejsou stravitelné ani vstřebatelné v tenkém střevě. Pod definici potravní vlákniny tedy spadají jedlé sacharidy přirozeně obsažené v potravinách. Dále se jedná i o doplňky stravy s vlákninou, získané izolací z potravinářských surovin. Tyto sacharidy mohou být vyráběny i synteticky. Vlákninu tvoří Beta - glukany, gumy, rostlinné slizy a inulin, které bobtnají a vytváří gely v tenkém střevě. Celulóza, hemicelulózy, rezistentní škrob a lignin mechanicky i biochemicky ovlivňují bakterie a buňky v tlustém střevě.

Jak povzbudit imunitu dětí
13.11.2017
Imunita dětí

Dnešním článkem bych vám ráda nabídla několik tipů, kterými lze upevnit imunitu dětí. Samozřejmě, faktorů, které ovlivňují obranyschopnost nejmenších, existuje nespočet, ať už se jedná o genetiku, stavy po očkování, disharmonické rodinné prostředí, užívání léků, dostatek fyzického ale také psychického odpočinku, v prvé řadě však také o stravu. Mnohé maminky jí stále přikládají minimální význam. Strava je něco, co má zasytit a je již jedno, co to bude. Přitom je rozdíl, zda dítku k obědu uchystám jahelný knedlík se zeleninovou omáčkou a kouskem dušeného masa, oproti smaženému sýru a hranolkům.

Granátové jablko, ovoce výtečných vlastností
06.11.2017
Granátové jablko

K nákupu granátového jablka mne přivedl náš roční syn, kterému se v obchodě tuze líbilo, ale také Jonny Bowden, americký nutricionista, který o něm velmi hezky píše v knize 150 nejzdravějších potravin na světě. Jsem sice zastáncem regionálních potravin, pokud možno z organicky pěstovaných zdrojů, nicméně jedná-li se o vitamínový „zázrak“ nabitý zdravím, proč neučinit malou výjimku. Navíc, když v průběhu dlouhé zimy bude třeba vitamíny rozumně doplnit.

VIDEO: Jak se stravovat při sportu?
06.11.2017

Moje doporučení pro kvalitní stravování a volbu doplňků pro sportovce.
Jsou bezlepkové potraviny skutečně zdravé?
30.10.2017
Bez lepku

Nedávno proběhl internetem článek, který si vzal na paškál „mléčný“ nápoj značky Zajíc, který doslova roznesl na kopytech. Je třeba říci, že právem, neboť tento výrobek, jenž je rostlinnou alternativou kravského mléka, obsahuje řadu ingrediencí, které si se zdravou výživou příliš nezadají. Zmiňme například glukózový sirup, rychle zdvihající hladinu krevního cukru, případně kaseinát sodný, mléčnou bílkovinu, která, by se mohla zdáti v pořádku, ne však jako součást rostlinné náhražky mléka. Tváří-li se nápoj, jako rostlinný, zaujme především vegany a ty, kteří kasein z nějakého důvodu nemohou. A právě u těch, byť i minimální množství kaseinu, může spustit alergickou reakci.

VIDEO: Maltodextrin – maskovaný cukr
30.10.2017

Maltodextrin jedl téměř každý, ale málokdo si to uvědomuje. Obsahuje jej mnoho průmyslově upravovaných potravin, včetně těch tzv. zdravých. Jaká jsou rizika tohoto levného plniva s vysokým glykemickým indexem?
Funkční čokolády
22.10.2017
Čokoláda

Funkční potraviny lze popsat jako potraviny, které konzumentům přinášejí něco navíc v podobě prokázaných zdravotních benefitů.

Výlet za kořeny makrobiotiky
19.10.2017
Makrobiotika
Název makrobiotika pochází z řeckého makrós bios, což znamená dlouhý život. „Narodila“ se v Japonsku a vychází z taoistického učení jin a jang. Zakládá se na poznání energií jídla (surovin) a umění využívat je ve snaze o docílení energetické harmonie.
Nenaolejuje-li tě Julie, naolejuji tě já! Aneb zasvěcení do taje olejů a tuků
16.10.2017
Olej
Asi každý z nás pamatuje na „olejový“ jazykolam, který jsme v dětství zkoušeli říkat stále dokola. Ale jak moc toho o tucích a olejích doopravdy víme? Ohledně těchto makroživin kolují různé mýty a nejasnosti. Proto si zde vysvětlíme, jakým způsobem můžou ovlivňovat naše zdraví. Kvalitní olej je prý totiž něco jako dar z kosmu: jakási přeměněná sluneční energie.
Přeborníci bez lepku - quinoa
12.10.2017
Quinoa
Merlík chilský aneb quinoa není novější plodinou než pohanka nebo proso, v jihoamerických Andách se pěstovala už před 4 000 lety. Inkové ji považovali za posvátnou a po bramborách pro ně byla druhou nejdůležitější plodinou. Na rozdíl od brambor nebo kukuřice si po objevení Ameriky cestu do Evropy nenašla, naopak Evropané její pěstování potlačili a udržela se v nehostinných a odlehlých oblastech. Postupně se za podpory místních vlád a různých asociací opět rozšířila a dnes jsou největšími pěstiteli Bolívie, Peru a Ekvádor. První pokusy o pěstování quinoy i v Evropě a jinde už však také proběhly. Myšleno je pěstování pro zemědělské využití. Quinou jako okrasnou rostlinu totiž v našich zemích už dávno máme – pěstuje se často v botanických zahradách.
Článků: 788   1 2 3 4 5 ... 79
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

2090,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS