prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Rubrika: Výživa

Je rýže skutečně „dietní“ potravinou?
27.03.2017
Rýže

Co vlastně znamená pojem dietní? Ve své podstatě se jedná o léčebný styl stravování, kdy dietní, nerovná se nutně redukční. Existuje celá řada léčebných diet, které jsou „ušity“ nemocnému na míru. Zde zmíním například šetřící dietu při zánětech střeva, během které eliminujeme hrubou vlákninu a vylučujeme vše, co by mohlo přispět k podráždění střev. Jídelníček pak skládáme tak, abychom zachovali přijatelný energetický příjem, u pacientů v malnutrici není totiž žádoucí, aby nám dále ubývali na váze. Zde tedy dietní znamená léčebný. Mnohým z nás se však toto slovo pojí s redukcí váhy, kdy si pak s radostí v restauracích objednáváme rýži, jakožto výrazně dietní potravinu, po které docílíme stabilnější váhy. Kde je však pravda? Ano, bílou rýži řadíme na seznam dietních potravin, neboť je šetřivá k zažívacímu traktu, určitě se však nejedná o redukční potravinu.

„Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin a bylin“
23.03.2017
Žena

Kalendářní jaro je pár dní s námi a v souvislosti s jeho příchodem se setkávám jak se skupinou lidí, kteří jaro milují a jarní paprsky sluníčka v nich vyvolávají pocity, jako by se znovu po zimě probudili k životu a s každým slunečným dnem jsou veselejší a nabitější energií. Opačným případem jsou lidé, kteří se po zimě cítí velmi unavení, pomalí a nedokáže je probudit ani pořádná dávka sluneční energie. Ať je to tak či tak, pro všechny bych měla jednoduchý recept, jak si jaro zpříjemnit a „dobít baterky“ pomocí výběru vhodných potravin a bylin.

„Je vláknina pro naše zdraví skutečně důležitá? “
16.03.2017
Vláknina

Slovo vláknina se na nás valí ze všech stran, ale rozumíme skutečně tomu, co to je? Víme co si pod tímto slovem představit za potraviny? A do jaké míry může vláknina působit na naše zdraví?

Bezlepkově II: Startujeme!
12.03.2017
Potraviny bez lepku

Den co den experimentujeme. Toužíme zažívat nové věci, poznávat nepoznané, prahneme po tom cítit se lépe, zvládnout více, zvýšit výkon... Proč to tedy pro jednou nezkusit touto cestou? Bezlepkovou stravu můžete nasadit prakticky kdykoli. Zkusíte ji držet alespoň čtyři až osm týdnů – jedině tak budete mít šanci pozorovat, jak se reakce vašeho těla mění.

„Vítěz v boji máslo x olej x margarín“
09.03.2017
Máslo
Stejně tak jako můj předminulý článek „Celozrnné" pečivo jako marketingový tah?, kde jsem se snažila lidi nasměrovat k výběru vhodnějšího pečiva při nakupování, je i mé dnešní vybrané téma velmi diskutované. Pro tentokrát jsem si vzala pod drobnohled správný výběr tuků, protože i v této problematice slýchám spoustu odborných i laických názorů a nikdo opět vlastně neví, kde je pravda. Jedni tvrdí, máslo a sádlo ne, obsahuje spoustu cholesterolu. Druzí tvrdí olej vždy a všude a smaží pak i na panenském olivovém oleji. Jiné názory vynáší do nebes kokosový olej a naopak zatracují roztíratelné margaríny, že jim chuťově připomínají jako by jedli plast. J A já mám dát tomuhle rozhřešení? Osobně mi v tomto směru nejvíce vadí zobecňování informací. Proto bych Vám chtěla podat můj názor o každém jednotlivém tuku zvlášť (klady a zápory), který Vám snad příště pomůže při rozhodování a koupi.
„3 nejčastější dietní omyly“
02.03.2017
Zdravé jídlo
Před nedávnem mě v mé nutriční poradně navštívila paní s poměrně obvyklým přáním – jejím cílem bylo shodit několik přebytečných kilogramů tuku. Neobvyklá nebyla ani letitá přesvědčení o stravování a dietách, které měla. I její názory o jídle byly pro mě poměrně častými chybnými informacemi, které od svých klientů slýchávám (že poslední jídlo by mělo být v pět hodin večer, že vlastně toho za celý den moc nesní a stejně nehubne, že si nedává přílohy, protože se po nich tloustne…).
Strava kojících maminek, jejichž děti vykazují alergii na kasein kravského mléka
27.02.2017
Maminka s miminkem

Kojení, ten nejpřirozenější způsob, jak vyživit své dítě, neboť mléko, které tělo matky vyprodukuje, je blahodárným koktejlem ušitým přímo děťátku na míru. Benefity kojení všichni dobře známe, nejenom, že upevňuje imunitu dítka, kdy prostřednictvím mateřského mléka kojenec získává prebiotické oligosacharidy, dále také prebiotika, jakožto kvalitní výživu pro přátelské bakterie střeva.

„Celozrnné“ pečivo jako marketingový tah?
23.02.2017
Chléb

Není tomu tak dlouho, co jsem zažila zajímavé setkání s mužem, který pracuje jako pekař v jedné velké pekárně, a kterému jsem vysvětlovala principy diety po operaci žlučníku. Když jsme se dostali k tomu, že v rámci jeho doporučené diety by neměl jíst celozrnné pečivo, tak odvětil, že od té doby, co ví, co se do tzv. „celozrnného pečiva“ dává, tak už většinu takového pečiva nejí. To byla voda na můj mlýn – tahle informace mě totiž vůbec nenechala chladnou a chtěla jsem vše vysvětlit.

Jak se neztratit ve výživových směrech
20.02.2017
Výživa

K sepsání tohoto článku mne opět vyzval život sám. Současný svět, taktéž díky internetu, je nám snáze přístupný a s ním i řada nejrůznějších informací, které se blyští jako levná pozlátka. Jak si v tom všem chaosu zachovat čistý úsudek? Neztratit se? Co se týká stravy, mnozí jí přikládáme nulový význam. Má pouze zasytit, abychom cítili uspokojivý pocit plného žaludku, nic víc a nic míň. Ano, mnozí bohužel takto ke stravě přistupujeme. Většinou, vstoupí-li do života nemoc, máme tendence zpytovat své svědomí, abychom si po čase uvědomili, že to není pouze strava, je to více. Troufnu si říci, že náboj, mnohdy i směr a motor pro naše nejcennější sny. A tak se snažíme hledat v zástupu nejrůznějších výživových směrů, které jsou kolikrát tak odlišné, až se bojíme jeden z nich zvolit. Stravování podle pěti elementů, vegetariánství, veganství, makrobiotika, vitariánství, dělená strava, ketodieta, často označována též LCHF.

Budu „light“ díky „light“ výrobkům a potravinám?
16.02.2017
Light - hubnutí

V návaznosti na můj minulý článek: „Umíte číst z obalů potravin?“ bych se chtěla věnovat pár týdnů určitým skupinám potravin o něco konkrétněji a ráda bych Vám přinesla pohled na další postupy při výběru potravin. V dnešním článku si vezmu pod drobnohled „light“ potraviny…

Článků: 728   1 2 3 4 5 ... 73
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS