prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Rubrika: Výživa

O skořici…recept na domácí „yogi“ čaj
25.05.2017
Skořice
„Jé, skořice…“, řekli jste si také? Za svůj život jsem se totiž zatím setkala jen s minimem lidí, kterým by se pod slovem skořice nevybavila nádherná silně aromatická vůně, symbol tepla a výrazná oblíbená chuť. Skořice totiž dokáže dodat pomyslnou třešničku na dortu pokrmům nejen sladkého charakteru – jablečným závinům, ovocným knedlíkům, sladkému pečivu, rajským omáčkám, nákypům, dezertům, ale hodí se i do pokrmů se šmrncem orientu – do kořenitých jídel arabské či asijské kuchyně - jídel, ve kterých se kombinuje chuť rýže (brambor, kuskusu…), zeleniny, červeného masa a rajského protlaku.
Chřest, výtečný základ mnoha zeleninových pokrmů
22.05.2017
Chřest
Mnozí z vás jej možná nikdy nejedli. Pravda, jedná se o poněkud zvláštní zeleninový výhonek. Nicméně, ochutnáme-li, věřím, že brzy podlehneme jeho jemné podmanivé chuti. Ve své podstatě se skládá ze dvou částí, silného kořene a křehkého výhonku.
O jahodách…Recept na jahodovou polévku
18.05.2017
Jahody

Kdy jindy vám připomenout tuto perfektní potravinu, než právě v druhé polovině května, kdy nám brzy nastane jahodová sezóna a mnoho lidí najde jahody nejen v obchodech, ale i na své zahrádce? Popravdě, velká škoda, že sklizeň této úžasné plodiny v našich obvyklých možnostech trvá zhruba necelý měsíc, protože jahoda oplývá, krom své chuti a výrazné barvy, také velmi cennými látkami přinášející našemu tělu hned několik výhod.

Vegetariánství: jenom etika?
18.05.2017
Rodina - zdraví
Většině z nás nemusím představovat vegetariánství. Víte, o co jde. Definice říká, že vegetariánství je takový způsob stravování, kdy je z jídelníčku vyloučeno maso (červené maso, drůbež, mořské plody a maso z jiných živočichů); může zahrnovat i vyloučení vedlejších produktů z porážky živočichů. Takže ve zkratce, klasický vegetarián, nebo chcete-li správně laktoovovegetarián, odmítá maso a jatečné produkty, ale mléko, mléčné výrobky a vejce jí. Existují však i mnohem striktnější větve vegetariánů, nebo naopak umírněnější.
Zásadité a kyselinotvorné potraviny
15.05.2017
Sladkosti
Převážná většina dotazů, adresovaných poradně Celostní medicíny, se týká hypofunkce štítné žlázy, diabetu, autoimunitních poruch, nadváhy, zvýšeného cholesterolu, ale také vlivu zásaditých potravin na naše zdraví. A rovněž i těch kyselinotvorných, které narušují acidobazickou rovnováhu těla. Tímto pojmem rozumíme nastolení harmonického stavu mezi kyselinami a zásadami, který je udržován ve velmi úzkém rozmezí pH, a to od 7,31 – 7,42. Organismus využívá tolika nejrůznějších mechanismů, které se starají o toto křehké rozmezí. Sem řadíme například minerální látky, jako je vápník či železo, ale také, mj. výpomoc plic, ledvin a jater.
Jarní zelená v našich kuchyních
11.05.2017
Petržel

Měsíc květen mám v mysli zarytý ve spojitosti s velkolepými projevy jara a zelenou barvou. Znalí pěstitelé vědí, že pokud na podzim správně zaseli, na jaře již mohou sklízet první várku vitamínů díky plodinám, které přežijí zimu i mrazy. Podívejme se na to, v jaké formě nás zelená barva může na jaře potěšit.

O pohance… Recept na pohankové muffiny
04.05.2017
Pohanka

Ten, kdo se zajímá o pestrost svého jídelníčku, už se s pohankou musel setkat pravděpodobně v nejedné formě. Abych řekla pravdu, moje cesta k tomu, abych si pohanku oblíbila, trvala trochu déle. Ale někteří lidé tvrdí, že aby nám daná potravina zachutnala, když nám zprvu nechutná, musíme ji okusit minimálně sedmkrát. U mě to tolikrát nebylo, ale zpočátku mi pohanka příliš nelahodila chuti kvůli její specifické výrazné vůni, pro kterou ji ale dnes mám ráda a považuji si ji. Všeobecně jsme totiž zvyklí na chuť umělých dochucovadel a přesolených jídel, a když se nad tím člověk zamyslí, dojde k závěru, že již pak neoceníme jednoduché chutě přirozených potravin. Pohanka je toho příkladem. Má tak specifickou chuť, že ji mnoho lidí zavrhne, neboť nechutná jako „běžné“ potraviny, na které jsou zvyklí. Pojďme si ale pohanku představit a něco se o ní dozvědět…

Para ořechy
01.05.2017
Para

Ač raději, pro svůj odpovídající poměr omega 3 a 6 NMK, upřednostňuji vlašské ořechy, dnes bych vám ráda představila poněkud větší oříšek, kterým budou právě para. Na rozdíl od těch vlašských, kdy každý olejnatý plod obaluje samostatná dřevěná slupka, para ořechy chrání velká tobolka, která ukrývá až 22 semen. Každé z nich je uloženo ve své skořápce. Jakmile uzrají, dopadají na zem, kde jsou pak sbírány domorodým obyvatelstvem. Tobolka je „uzavřena zátkou.“ Jakmile je odštípnuta, celá se rozpadá na jednotlivé dílky, jako byste loupali pomeranč. Kmeny juvie ztepilé, které jsou nositeli těchto lahodných nasládlých ořechů, prorůstají půdou deštných pralesů jižní Ameriky. Jejich výška dosahuje až 30 metrů a velkou zajímavostí je, že jakmile kvetou, nepříjemně voní.

Jídelníček a další vlivy na naše tělesné složení
27.04.2017
Žena a muž

Pokud jste minulý týden četli můj článek „Jak výživa ovlivňuje naše tělesné složení?“, již víte, že číslo, které nám ukáže naše osobní váha není směrodatné, neboť vypovídá spíše o kvantitě, nikoliv však o kvalitě tělesné skladby. Množství celkových kilogramů tělesné hmotnosti není tak důležité jako poměr tuku, svalů a vody v organismu. Představte si dva muže stejného věku a stejné výšky, oba váží 80kg, ale jeden má v těle 15kg tuku a 40kg svalů a tělo toho druhého obsahuje 30kg tuku a 30kg svalů. I přes stejný věk, váhu a výšku bude jejich tělo i na pohled vypadat určitě jinak. Procentuální zastoupení jednotlivých struktur (tuk, svaly…) a jaké hodnoty jsou v normě, známe z minula. Ale co tyto hodnoty ovlivňuje, si popíšeme v následujících řádcích.

Jak se stravovat při Crohnově chorobě
24.04.2017
Zeleninové šťávy
Crohnova choroba patří na seznam chronických autoimunitních střevních onemocnění, projevujících se zánětlivými reakcemi tenkého střeva, méně často střeva tlustého, výjimečně pak zasahující jícen a ústní dutinu. Spouštěcí reakcí může být cokoli, od nevhodně seskládané stravy přes alergeny, které dlouhou dobu nerespektujeme, většinou lepek či laktóza, stres, alkohol, kouření, časté užívání antibiotik, které narušují střevní mikroflóru, dlouhodobé vyčerpání, které nezná konce. Mezi hlavní projevy Crohnovy choroby patří vleklý, dlouhotrvající průjem, přítomnost krve ve stolici, nadýmání, bolest břicha, může se objevit také zvracení, zvýšená teplota, kožní vyrážka. Pokud není nemoc léčena, pacient chřadne, ztrácí na váze, trpí výrazným nedostatkem minerálních látek, k tomu se přidává chronická únava a celková vyčerpanost. Podobnými příznaky se projevuje také ulcerózní kolitida, která však napadá „pouze“ tlusté střevo, to tenké bývá ušetřeno.
Článků: 743   1 2 3 4 5 ... 75
Přírodní prostředky proti migréně
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
Nízký krevní tlak
Chceme zdraví a hezkou postavu, ale chováme se tak? 6 tipů, jak to změnit
Začněte s detoxikací: právě teď!

818,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS