prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Rubrika: Výživa

Velký návrat rybího oleje
09.12.2016
Olej
Historie rybího oleje se začala psát v tradičních rybářských oblastech celého světa. První zmínky o jeho užívání se objevují v 16. století v Anglii. Místní rybáři užívali rybí olej jako lék na nejrůznější poranění, bolesti, nachlazení nebo jako mast proti kožním onemocněním. Již v polovině 17. století se objevují první vědecké zprávy, že rybí olej by mohl být zdraví prospěšný. Navzdory tomuto ale nebyl, kvůli své nevalné chuti a kvalitě, příliš pro konzumaci vyhledáván.
„Co jsme si to zvykli jíst?“
08.12.2016
Zdravé stravování
Vzpomínám na vyprávění mojí babičky, která se mi po mém dotazu na jídlo za jejích mladých let rozpovídala o tom, jaké byly kdysi možnosti stravování. Strava byla převážně rostlinného původu – především obiloviny (chléb, vločky, otruby, mouky), brambory, vlašské a lískové ořechy, domácí ovoce, sezónní zelenina, mléčné výrobky, maso jen 1-2x týdně. Suroviny si často lidé sami pěstovali a pak vyráběli domácí potraviny - tvarohy, jogurty, sýry; pochutnávali si na domácích vajíčkách, masu… Stálo je to více úsilí, než naši generaci, ale lidé se tak živili základními průmyslově nezpracovanými potravinami plných živin.
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
05.12.2016
Vlasy, nehty
Zinek řadíme na seznam minerálů, které podporují zdravou funkci imunitního systému a navíc, upevňují zářivý vzhled vlasů, pružnost kůže, pevnost nehtů a kostí. To vše se o zinku všeobecně ví, možná však pro vás bude novinkou, že toho zinek má na starosti více. Doslova mnohonásobně.
Faktory ovlivňující pocit nasycení a pocit hladu
28.11.2016
Přejídání

Odkud se bere uspokojivý pocit sytosti a odkud pak vtíravý pocit hladu, jež mnohé budí ze spaní? Jak dlouhé pauzy mezi jednotlivými pokrmy činit a jak uzpůsobit architekturu talíře, abychom z pokrmu ještě hodnou chvíli profitovali? Jak naskočit na svou energetickou vlnu, aby nám vydržela do samotného večera? Hledáte-li odpověď, čtěte dále.

Diabetes
20.11.2016
Diabetes

V současné době se stále častěji setkáváme s diabetem (cukrovkou) II. typu. Představuje až 90% všech případů cukrovky na celém světě. Dříve se toto onemocnění týkalo spíše lidí starších 45ti let, dnes tímto onemocněním trpí již dospívající mládež a bohužel stéle častěji i děti.

10 potravin, na které při diabetu I. či II. typu pozor
14.11.2016
Hamburger

Nedávno se mi do rukou dostala kniha kolektivu lékařů, Nebezpečný svět kalorií, mezi kterými figuruje také Rajko Doleček. Velmi si jej vážím, nejen pro jeho živoucí optimismus, ale také jiskry, které mu i v 91 letech sálají z očí. Ten člověk je jednoduše šťastný, naplněný až po samý kraj a vše co přetéká, může poslat dále. Nemluví do větru a nekáže vodu, aby pak sám vpovzdálí upíjel ze sklenky. Jak sám říkává, za mnohé mohou geny, nicméně, geny nejsou to jediné, co nás předurčuje k dlouhému a radostnému životu. Je to něco více, jisté know how, které nám nedovolí zabřednout, odhodlání a životní náplň, štěstí a hluboký smysl, jenž dennodenně popohání každou z našich buněk, aby i nadále plnila svou funkci. Spousta lidí, která v brzkém věku umírá, jako by ztratila svou životní náplň… kde má pak naše tělo brát onu sílu, která nás každé ráno probouzí?

Laktóza a kasein v jednotlivých druzích mléka
07.11.2016
Rostlinné mléko
V současné době „trpí“ 8-10 % Evropanů a až 20 % Čechů intolerancí mléčného cukru, tedy laktózy. V Číně a Japonsku pak činnost enzymů zodpovědných za trávení sacharidových složek mléka klesá čtvrtým rokem po odstavení téměř na nulu. O něco nižší procento zaujímá kaseinová alergie, tedy alergie na bílkovinu kravského mléka. Průvodní jevy těchto neduhů, intolerance i alergie, bývají velmi podobné. Nadýmaní, pocit plnosti, průjem, bolest břicha, mnohdy také kožní projevy, jako je vyrážka, ekzém, často atopického vzezření.
Jak jednou provždy zatočit s permanentní únavou
31.10.2016
Jak jednou provždy zatočit s permanentní únavou

Když jsem zjišťovala téma pro další článek, překvapilo mne, kolik z vás projevilo zájem ohledně problematiky spojené s vyčerpaností a únavou. Začala jsem si tedy více všímat těch, kteří utvářejí svět kolem mne, aby mi došlo, že většina z nich energeticky živoří. Rozložit své síly tak, abychom večer ještě smysluplně tvořili a dýchali, pokládám za dar, jenž je podložen mistrnou zkouškou zkušenosti, jistým životním know how, zároveň však sebeláskou, která nedovolí, aby nás jako obilné zrnko semlely dva mlýnské kameny.

Jak se poprat s diabetem II. typu
24.10.2016
Píchání inzulínu
Před časem mne upoutala billboardová reklama, dá-li se takto vůbec říci, ohledně diabetu, o kterém sice kolikrát nevíme, případně si jej nepřipouštíme, stále je však s námi. Jednoduše nezmizí. Sama jsem diabetičkou I. typu již několik let, nikdy mne však, ani v nejmenším nenapadlo, svůj neduh ledabyle ignorovat. Ona „reklama“ je svým způsobem pravdivá, neboť diabetes do jisté míry odsunout lze. Pouze však do doby, kdy ještě dokážeme jakž tak fungovat.
Břicháč Tom a Lucie - Zdravě žít je láskou na celý život
04.10.2016
Břicháč Tom a Lucie
Pokud jednou přejdete ze stavu: "chci držet dietu a zhubnout 5 kg" do stavu "chci žít zdravě", už jste "infikovaní" a navždy se stanete věčným hledačem zdravých potravin, nových chutí, vůní a vymýšlečem vlastních receptů. My se snažíme vymýšlet stále něco nového, i když je pravda, že bestsellery jako trhanec nebo ovesná kaše jsou u nás na snídani nejčastěji. Naučili jsme se ale experimentovat i s potravinami, které jsme kdysi neznali a zařadili jsme je do receptů i v nové knize.
Článků: 701   1 2 3 4 5 ... 71
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS