Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Vláknina a rakovina

21.03.2013

Procesy, které se v našem těle odehrávají, nejsou nahodilé, nýbrž jsou vysoce organizovány. Dnes bych chtěl psát o roli vláknin v procesu vzniku rakoviny a samozřejmě o prevenci této choroby.
Základem pro zdraví je udržovat si ve střevu dobré vnitřní prostředí. Čtenáři našeho webu již četli mnohé články vypovídající o symbióze a dysbióze a souvislostech s mnoha nemocemi, včetně rakoviny. Nedostatečné množství vlákniny a naproti tomu nadbytek tuků zvyšuje koncentraci žlučových solí ve střevu. To je impulsem pro změnu poměru střevních bakterií. Začne se dařit spíše škodlivým bakteriím, které pro svůj život nepotřebují kyslík (jsou anaerobní - bezkyslíkaté).

 

Vzájemným chemickým působením vznikají ve střevu látky vyvolávající rakovinu. Vlákniny mají jistou vazebnou kapacitu. Vláknina na sebe váže popsané odpadní produkty látkové výměny a vynáší je stolicí ven.

 

Příkladem je chlorella. Její vláknina podporuje ve střevu prospěšné bakterie, které rostou v přítomnosti kyslíku (jsou aerobní). A tyto bakterie nevylučují látky vyvolávající rakovinu.

 

Vraťme se však k základnímu problému - chybnému jídelníčku - totiž k nadměrnému obsahu tuků a současně k nedostatku vláknin. Tuky totiž na sebe váží žlučové kyseliny. Je třeba poznamenat, že nyní mám na mysli tuky živočišné i rostlinné, které mají dlouhý řetězec. Aby se dostaly do střevních buněk, potřebují k tomu kyseliny žlučové, které je převádějí do krve. Tam tvoří v buňkách sliznice střevní útvary, tzv. chylomikrony (proteiny, cholesterol, mastné kyseliny), které prostupují do lymfatického a dále do krevního systému. Když žlučové kyseliny splní svůj transportní úkol, vrátí se do střeva jakožto žlučové soli a tam za určitých okolností, jak bylo popsáno výše, podporují produkci rakovinotvorných látek. Tuky s krátkým nebo středně dlouhým řetězcem se na popsaném mechanizmu nepodílejí.

 

Tento proces (hodně tuků, málo vlákniny) podle statistik významně ovlivňuje rakovinu tlustého střeva, slinivky břišní, prsu u žen a prostaty u mužů.

 

Existují i jiné rakovinotvorné látky, které se do střeva dostávají potravou, ale i v takovém případě se může uplatňovat vláknina svou absorpční schopností, odváděním těchto látek ven z těla a snižováním jejich vstřebávání se do krve.

 

Výrobci různých probiotik se předhánějí v tom, kolik laktobacilů bude obsahovat jedna dávka, ale ve smyslu, který zde popisuji, se ukazuje, že na množství nezáleží.

 

Nicméně prevence rakoviny spočívá prioritně ve správném a vyrovnaném složení stravy, s dostatečným obsahem přírodních vláknin a v omezení nadbytečného množství tuků. To vše spojeno s častým pobytem v přírodě při pohybové aktivitě. V zajištěném klidném spánku. Při nekouření a vyhýbání se stresovým situacím.


21.03.2013
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Nemoci


 
Čím víc léků, tím víc nemocí... aneb porozumění místo boje
Jíst jedno jídlo denně - cesta k omlazení i dlouhověkosti, která není pro každého
Priessnitzův obklad
Sušení ovoce a zeleniny
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Červená fermentovaná rýže
Jaké největší stravovací chyby děláme
Nemoc není zlo, umožňuje člověku zlepšit charakter
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku

360,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS