prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Vlákninou proti zácpě

17.02.2014
Bolest břicha
Velmi často se v současné přírodní medicíně setkáváme s vlákninou a s jejím použitím při různých zdravotních problémech trávícího ústrojí. Vláknina je definována jako ta část potravy, která není rozkládána enzymy v žaludečním traktu. Pod pojmem vláknina se řadí celulóza, hemicelulóza, lignin a pektiny.

Vláknina je obsažena ve velké části potravin, nejčastěji to jsou obiloviny, luštěniny, zelenina či ovoce. Vláknina může mít v různých potravinách různé složení a kvalitu. Dá se říci, že nejvíce vlákniny obsahují některé druhy bobulovitého ovoce, jako jsou například hrozny či angrešt, ale v dalších druzích ovoce či zeleniny. Co se týče vlákniny v obilí, nejvíce vlákniny se nachází v povrchových vrstvách obilného zrna, proto celozrnná mouka obsahuje více vlákniny než vymílaná mouka bílá. Je důležité připomenout, že velmi dobrými zdroji jsou také šrot či otruby.

 

Druhy vlákniny

Vláknina se dělí na dva druhy, rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina může absorbovat vodu. Následkem toho v gastrointestinálním traktu bobtná a fermentuje. Oba efekty jsou důležité. Díky fermentaci je zdrojem energie a díky bobtnání vytváří objem a zmírňuje pocit hladu. V trácícím traktu se stává živinou, tzv. prebiotikem pro mikroflóru.

 

Nerozpustná vláknina nefermentuje. Zvětšuje ale obsah ve střevech a díky tomu zkracuje čas, po který zůstává ve střevech potrava. Ve střevech je to důležité, že naředí odpadní látky, které proto snáz a rychleji opouštějí trávící trakt, kde již nemohou škodit, ve stolici.

 

Příčiny vzniku zácpy

Právě nedostatek vlákniny v potravě může být jednou z příčin vzniku zácpy. Zácpa je definována jako funkční porucha spojená s nedostatečným vyprazdňováním, které může být obtížné až bolestivé a v některých případech může vést ke vzniku hemeroidů.

 

Tuhá stolice se hromadí v tlustém střevě. Interval vyprazdňování (defekace) je u každého člověka jiný, důležité je, aby k ní docházelo pravidelně a nebyla bolestivá. Statistiky udávají, že zácpou může trpět až 30 % dospělého obyvatelstva.

 

K dalším příčinám zácpy, kromě již zmíněného nedostatku vlákniny ve stravě, patří nedostatečný pohyb, nevhodné užívání projímadel, stres (klasickým příkladem je zácpa na začátku dovolené v jiném prostředí), těhotenství, některé léky či potrava (čokoláda) či překážka ve střevech. Rovněž velmi negativně působí potlačování nucení na stolici.

 

Zácpa u dětí

Problémem bývá zácpa u dětí či v těhotenstvíZácpa u dětí bývá často dána psychickými důvody, kterých může být u malého jedince celá řada - nástup do školky, či změna prostředí vůbec, problémy spojené s přechodem na nočník, vzdor, jakýsi "trest" vůči rodičům, ale může se také jednat o projev onemocnění. Mohou to být ale stejné příčiny jako u dospělých - málo pohybu či špatné složení stravy. Přitom dochází k tomu, že tuhá stolice blokuje tlusté střevo a dítě nepociťuje obvyklou potřebu se vyprázdnit. Někdy dochází k tzv. špinění, kdy se tlusté střevo roztáhne a řídká stolice obtéká špunt tuhé stolice. V takovém případě je třeba navštívit lékaře. zácpa u dětí

 

Matky a otcové musí v takových ohledech projevit značnou trpělivost a naučit dítě správnému postupu či si najít takový čas, kdy mu vyprázdění vyhovuje, to jest hlavně doma v klidu. Také je třeba zlepšit jídelníček a přidat více pohybu.

 

Zácpa v těhotenství

Dalším velkým problémem je zácpa v těhotenství. V literatuře se uvádí, že každá druhá těhotná žena trpí zácpou. Dochází k tomu tak, že hormony, které se v těhotenství v těle matky vytvářejí a jejichž úkolem je uvolnit svalstvo dělohy, rovněž uvolňují také svalstvo střev a v důsledku toho zpomalují jejich pohyb. Díky tomu se ze stravy vstřebává více vody a stolice je proto pevnější než obvykle. Také rostoucí děloha navíc stlačuje střeva a konečník a tím se rovněž vyprazdňování zpomaluje. Stejně jako v jiných případech je prevencí dostatečné pití, pohyb a vhodně zvolená strava s vyšším obsahem vlákniny.

 

Chronická zácpa

Samostatnou kategorií je chronická zácpa, která je dlouhodobá. Může mít i více příčin, ale může ji způsobit i nádor na tlustém střevě. Je to samostatná nemoc. Vzniká z mnoha příčin. Jejími příznaky jsou většinou krev ve stolici, snížení váhy a chudokrevnost. Většinou je stolice tuhá a pacient má bolesti v břiše. I zde, kromě návštěvy lékaře, je dobré přidat pohyb, pít více tekutin a jíst lepší stravu.

 

Prevence

Obecně se soudí, že přiměřené množství vlákniny ve stravě má význam v prevenci zácpy u většiny obyvatelstva. Svoji roli hraje i to, že jídlo s vyšším obsahem vlákniny se konzumuje pomaleji, protože je musíme kousat a žvýkat delší dobu. V důsledku toho se žaludek vyprazdňuje pomaleji, neboť natrávenou potravu s větším obsahem vlákniny déle zpracovává a to vyvolává pocit plného žaludku delší dobu.

 

Potraviny s vyšším obsahem vlákniny bývají obecně sytivější, což platí o potravinách bez porušení buněčné struktury. Pacienti velmi často sahají po projímadlech, ale to má nevýhodu, že je možné je používat pouze příležitostně. Většina chemických léků patří mezi kontaktní laxativa. Nazývají se tak proto, že působí přímo na střevní stěnu a způsobují zvýšení střevní peristaltiky. Také omezují vstřebávání vody a minerálů ze střeva.

 

Psyllium

Jejich hlavní nevýhodou je, že se téměř vždy jedná o návykové léky, jejichž účinek se s časem snižuje a při častém a opakovaném užívání mohou poškodit nervové zásobení střeva a tím nezvratně zničit jeho funkci. Proto je dobré užívat i jako doplněk léčby přírodní přípravky obsahující vlákninu. Jako příklad lze uvést psyllium (rozemleté osemení jitrocele indického).

 

Psyllium je rozpustná vláknina. Po konzumaci naváže na sebe velké množství vody, čímž vznikne měkký gel, který ve své absorbční schopnosti pokračuje ještě v trávícím ústrojí. Tím napomáhá odstraňovat toxické látky z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému setrvávání ve střevech a tím podporuje lepší vyprazdňování a návrat k pravidelnému defekačnímu režimu.

 

Pomůže nám to v tom, že nestrávené zbytky potravy nebudou zůstávat v trávicím ústrojí a psyllium rovněž pomůže udržovat zdravé prostředí ve střevech. Současné výzkumy ukazují, že prebiotika a probiotika (přátelské bakterie) mohou pomáhat udržovat rovnováhu ve střevech ve prospěch zdraví prospěšných bakterií, protože bojují s nepřátelskými bakteriemi o potravu a místo na povrchu střevních stěn. Na posílení tohoto účinku lze užívat i probiotika v přírodních přípravcích, jako je Symbi I a Symbi II. Společnou kombinaci psyllia a probiotik lze najít v přípravku Lepicol.

 

Celková nabídka přípravků proti zácpě.


Související články:
Bylinky a zácpa
Vláknina
Prebiotika, probiotika, symbiotika…
Zácpa je obtíž, o které neradi mluvíme
Zdravou stravou proti zácpě


17.02.2014
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Prevence


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

129,- Kč

231,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS