Vláknina z ovoce a cereálií snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí

cm dzus

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Doktor Mark A. Pereira z harvardské univerzity v Bostonu v Massachusets se svými kolegy zjistil, že vláknina z ovoce a cereálií, avšak ne ze zeleniny, snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Své výsledky publikovali v únorovém čísle časopisu Archives of Internal Medicine.

Jakým způsobem vláknina snižuje riziko těchto nemocí? Za-prvé, vláknina zlepšuje profil krevních lipidů, dále snižuje krevní tlak, zvyšuje senzitivitu inzulinu a fibrinolytickou aktivitu.

Vědci vyhodnocovali data z 10 prospektivních studií probíhajících v USA a v Evropě, zahrnujících 91 058 mužů a 24 5186 žen.Během následujících 6 až 10 let došlo ve sledované skupině k 5249 kardiovaskulárním onemocněním a 2011 koronárním úmrtím.

Výsledky studie ukázaly, že na každých 10 g vlákniny zkonzumovaných za den připadalo snížení rizika kardiovaskulárních nemocí (včetně infarktu myokardu) o 14 % a snížení rizika koronární smrti o celých 27%.

Zajímavé bylo zjištění, že riziko kardiovaskulárních nemocí a smrti snižovala vláknina z ovoce a cereálií, nikoliv však vláknina ze zeleniny. Výsledky byly obdobné u žen i mužů.