Vláknina z ovoce a cereálií snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí

Doktor Mark A. Pereira z harvardské univerzity v Bostonu v Massachusets se svými kolegy zjistil, že vláknina z ovoce a cereálií, avšak ne ze zeleniny, snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Své výsledky publikovali v únorovém čísle časopisu Archives of Internal Medicine.

Jakým způsobem vláknina snižuje riziko těchto nemocí? Za-prvé, vláknina zlepšuje profil krevních lipidů, dále snižuje krevní tlak, zvyšuje senzitivitu inzulinu a fibrinolytickou aktivitu.

Vědci vyhodnocovali data z 10 prospektivních studií probíhajících v USA a v Evropě, zahrnujících 91 058 mužů a 24 5186 žen.Během následujících 6 až 10 let došlo ve sledované skupině k 5249 kardiovaskulárním onemocněním a 2011 koronárním úmrtím.

Výsledky studie ukázaly, že na každých 10 g vlákniny zkonzumovaných za den připadalo snížení rizika kardiovaskulárních nemocí (včetně infarktu myokardu) o 14 % a snížení rizika koronární smrti o celých 27%.

Zajímavé bylo zjištění, že riziko kardiovaskulárních nemocí a smrti snižovala vláknina z ovoce a cereálií, nikoliv však vláknina ze zeleniny. Výsledky byly obdobné u žen i mužů.

 

 

Zpět nahoru