Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Vláknina – užitečný pomocník při zácpě

11.09.2018
Jablečná vláknina
Zácpa sice není život ohrožující problém, ale dokáže nás hodně potrápit. Pokud trvá dlouho, může mít ovšem i dosti závažné následky. Jak ji definují lékaři? Zácpa je obtížné vyprazdňování tuhé stolice spojené s nepříjemnými pocity. Odborníci uvádějí, že jím trpí asi 30 % obyvatelstva.

V tlustém střevě se následkem zácpy hromadí zbytky nestrávené potravy. Vzhledem k tomu, že voda a minerální sole, které jsou obsaženy v těchto zbytcích, jsou vstřebávány sliznicí stěny. Zahuštěná stolice při defekaci za standardních okolností vychází ven, při zácpě dochází k narušení tohoto mechanismu.

 

Jednorázově a krátkodobě je možné léčit zácpu pomocí léků, ale to nelze použít vždy, navíc u řady těchto léků tvoří vytvoření určitého návyku a tím pádem k jejich dlouhodobému užívání. Některé z nich patří do skupiny kontaktních laxancií. Jak jejich název napovídá, působí tak, že dráždí stěnu střevní a tím dochází k vyprazdňování. Nicméně, při dlouhodobém pravidelném užívání, například u starých lidí dochází ke snižování účinku, protože střevní stěna již tak nereaguje, dochází ke zvyšování dávek a kolotoč užívání se více a více roztáčí a řešení situace je poté velmi obtížné, ne-li u starších pacientů nemožné.

 

Metod, které mohou pomoci je více, stejně jako doplňků stravy obsahujících přírodní látky. V tomto článku bych se zaměřil sice na jedinou, ale o to důležitější látku – vlákninu. Vláknina je vlastně směs polysacharidů, které náš žaludek neumí (nebo jen částečně) strávit.

 

Rozlišujeme dva druhy vlákniny, rozpustnou a nerozpustnou:

 

1. Rozpustná vláknina

Vláknina, která  absorbuje vodu. To má za následek, že nabobtná a v žaludečním traktu fermentuje (zkvasí). Takto zpracovaná představuje zdroj energie. Této vlastnosti se používá v přípravcích na podporu hubnutí, protože nabobtnáním vlákniny v žaludku dochází k pocitu nasycení. Tato forma vlákniny je také tzv. prebiotikem, čili zdrojem potravy pro střevní mikroflóru (na jejím stavu záleží dobré fungování trávícího a imunitního systému). Vyskytuje se například v luštěninách (hrách, fazole, sójové boby), semínkách lnu setého, obilovinách (oves, žito nebo ječmen), jablkách, banánech, brokolici, mrkvi a dalších přírodních zdrojích.

 

Při zácpě pomáhá urychlením průchodu natráveného jídla celým trávícím traktem, nabobtnáním zvýší svůj objem v tlustém střevě a tím urychlí i průchod touto částí trávícího traktu (snížením vstřebání vody zvětší objem stolice). Obecně se dá říci, že zefektivňuje proces průchodu natrávené potravy celým žaludečním traktem, což příznivě působí při zácpě.

 

Jablečná vláknina

Jednou z nejznámějších rostlin, obsahujících rozpustnou vlákninu, je jitrocel indický (plantago psyllium). Je známý pod komerčním názvem Psyllium. Semena této rostliny obsahují rozpustnou vlákninu ve formě slizu, která po konzumaci ve střevě nabobtná a zvětší svůj objem. K rozpustným vlákninám patří i známá a oblíbená jablečná vláknina. Jablečná vláknina snižuje jednak chuť k jídlu a jednak prodlužuje dobu trávení potravy v žaludku (a také zvětšuje objem potravy), čímž déle vydrží pocit nasycení a pacient na dietě tak lépe odolává svodům ledničky. Také, a to je rovněž při dietě důležité, pomáhá štěpit tuky a podporuje látkovou výměnu. Někteří odborníci i uvádějí, že může mírnit projevy některých potravinových alergií a je užitečná i při prevenci diabetu (ovlivnění hladiny krevního cukru) a kardiovaskulárních nemocí (štěpení tuků).

 

2. Nerozpustná vláknina

Jak již napovídá název, v trávícím traktu nezfermentuje (a není tudíž zdrojem energie). Sama o sobě fyzicky zvětšuje objem obsahu ve střevě, a tak zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména je to důležité v tlustém střevě, kde zvětšením obsahu stolice naředí odpadní látky, které rychleji opouštějí žaludeční trakt a organismus tak není již déle vystaven jejich potenciálně nebezpečnému působení. Vyskytuje se zejména v celozrnných jídlech (zejména s obsahem slupek), také semínkách a tobolkách lnu setého, otrubách, zelené fazoli, květáku, rajčatech a dalších přírodních zdrojích. Z biochemického hlediska se jedná například o celulózu, lignin nebo hemicelulózu. Po konzumaci zvýší střevní obsah a urychlí průchod natráveného jídla gastrointenstinálním traktem. Navíc na sebe váže některé kyseliny.

 

Jakou vlákninu a v jaké formě zvolit?

 

Samozřejmě, zcela ideální je konzumace přírodních zdrojů, jako jsou některé druhy ovoce, zeleniny a další potraviny. Ovšem bohužel ne vždy stačíme sníst tolik ovoce či zeleniny, abychom snědli dostatek vlákniny. Proto jsou k dispozici doplňky stravy, které v různé formě obsahují vlákninu, jako již zmíněné Psyllium.

 

Co se týče obou druhů vlákniny, je třeba buď užívat obě najednou nebo jen rozpustnou vlákninu. Odborníci nedoporučují nerozpustnou vlákninu konzumovat samostatně. Vláknina je tedy rozhodně vhodným doplňkem léčby zácpy, ale nejlepší je užívat ji preventivně, ať už v přírodních přípravcích nebo v ovoci, zelenině nebo potravinách.

 

Na závěr je třeba zdůraznit, že ovšem vláknina může ovlivnit i vstřebávání užívaných léků, proto je dobré ji užívat s odstupem přibližně dvou hodin. Vláknina se také nesmí užívat při některých onemocněních trávícího traktu, například při střevní neprůchodnosti.

 

Přípravky obsahující vlákninu naleznete v naší nabídce.


Související články:
Zácpa je obtíž, o které neradi mluvíme
Bylinky a zácpa
„Je vláknina pro naše zdraví skutečně důležitá? “


11.09.2018
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Prevence


 
Nikdy nezapomenu na ten pocit beznaděje, strachu co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná
Co dělají lidé, kteří vypadají mladší, jinak
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Pravidla podzimní detoxikace
Věř si! Jsi krásná a máš velkou hodnotu
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Když se řekne přerušovaný půst
Pro delší a lepší život s vitaminem C

176,- Kč

133,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS