Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Vláknina a žlučník

20.02.2013

Tento článek volně navazuje na předchozí dva články, které pojednávaly o vláknině a jejím vlivu na zdraví člověka. Nyní se chci věnovat vlivu na žlučník.
Ve žlučníku je tekutina, jejíž hustota může být ovlivňována cholesterolem. Protože za normálních okolností je zde cholesterol obsažen v jistém poměru se solemi žlučových kyselin a lecitinu. Pokud jeho obsah stoupne a zároveň klesne množství solí žlučových kyselin a lecitinu, přestává fungovat podstata žlučového roztoku a cholesterol se začne přetvářet do podoby krystalků. Z nich pak vznikají kameny.

 

Vznik žlučových kamenů je tedy závislý do jisté míry na rovnováze hladiny cholesterolu. Méně cholesterolu ve žlučovodech a žlučníku znamená menší náchylnost ke žlučovým kamenům.

 

Pravidelná konzumace dostatečného množství vlákniny tedy působí preventivně. Vláknina udržuje správný poměr jmenovaných substancí přirozeným způsobem. Žlučové soli se vylučují do střeva, zčásti se vstřebávají do krve a s ní přicházejí zpět do jater. Dostatečné množství vlákniny ve stravě je v tomto okamžiku podstatné, protože se váže na žlučové soli a stolicí je vylučuje. Vlákniny tím přispívají k regulaci celého systému, spjatého s cholesterolem, žlučovými solemi a lecitinem. Žluč přitom zůstává jemně viskózní a nevytváří usazeniny, z nichž by mohly vznikat žlučové kameny.

 

 

V našich průmyslových zemích sestává 80% všech žlučových kamenů především z cholesterolu.

 

Kromě uvedeného vlivu existuje řádka dalších faktorů, které mohou také vést k výskytu žlučových kamenů. Například u pacientů s poruchami jater je pravděpodobnost vzniku žlučových kamenů až dvoj- i trojnásobná. Konzumenti alkoholu musejí s větší pravděpodobností s kameny také počítat. Podobně vznik kamenů podporuje i cukrovka, nadváha a u žen počet porodů. Věková hranice vzniku kamenů se dnes posouvá díky špatným stravovacím návykům u mládeže i do jejich věkové kategorie. Statistiky uvádějí, že se žlučové kameny vyskytují nejčastěji u žen ve stáří 50 - 60 let a u mužů ve stáří 65 - 70 let.

 

Pokud by tito pacienti vědomě přešli na stravu obsahující více vláknin 15 let před tím, než se dostali do popsané věkové skupiny, kdy se nejvíce vyskytují žlučové kameny, neonemocněla by většina z nich touto chorobou.

 

 

Celková nabídka přípravků na žlučník.


Související články:
Vláknina a odolnost organizmu
Na cholesterol s vlákninou
Vláknina
Jak bojovat se zácpou bez chemických projímadel


20.02.2013
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Nemoci


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

154,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS