Vitamin C se šípky s postupným uvolňováním

cm palec nahoru

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vitamin C (kyselina askorbová) patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě a proto je do několika hodin po příjmu (v případě zvýšené fyzické námahy nebo tréninku ještě rychleji) z organismu vyloučen.Naštěstí dnes již existují přípravky s označením Time Release (volně přeloženo s postupným uvolňováním nebo prodloužený účinek), které se uvolňují v organismu průběžně po delší čas.To znamená, že vitamin C je přítomen stále po dobu 6-8 hodin, nebo i déle.

Všichni známe vitamin C. Co všechno o něm ale víme? Rostliny a mnoho živočišných druhů si dovedou sami vitamin C vytvářet. Člověk to však nedovede a je odkázán na jeho přísun zvenčí. Již dlouho je známo že podporuje obnovu vazivové tkáně. Proto je nutný pro správnou funkci orgánů a tkání, včetně svalů, vazů, kostí, cév, kůže, při hojení ran a zlomenin. Vitamin C se podílí na odbourávání cholesterolu a tím na zpomalování procesu aterosklerózy. Je zcela nezbytný pro imunitní systém organismu. Chrání tělo proti řadě virových onemocnění – včetně chřipky. Denní potřeba vitaminu C je udávána od 50 do 200 až 300 mg. Jeho potřebu zvyšuje kouření, chlad, infekce, fyzická námaha, operace a stres.

Větší potřebu mají také těhotné a kojící ženy a ženy, které používají antikoncepční tablety. Zvýšený příjem, kolem 1000 mg za den je příznivý při nemocech z nachlazení, včetně jejich předcházení. Dávky 1000 – 2000 mg/den snižují hladinu cholesterolu. U diabetiků mohou dávky 500 mg/den příznivě ovlivnit hladinu krevního cukru. Vitamin C je obsažen především v čerstvé zelenině a ovoci. Dá se ale říci, že naše nedobré stravovací návyky denní dávku vitaminu C nepokryjí. Je proto vhodné v období zvýšené potřeby vitaminu C, například při chřipkové epidemii začít s doplňováním vitaminu C v tabletkách. Skutečně kvalitní vitamin C bývá získáván ze šípků,v nichž se vyskytuje s bioflavonoidy. K nejdůležitějším funkcím bioflavonoidů patří ochrana vitaminu C před oxidací a tím jeho znehodnocení. Rovněž znásobují účinek vitaminu C. Svým antioxidačním účinkem snižují hladinu cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňují alergie, chrání klouby a jsou doporučovány při akutních infekcích.Pomalu se uvolňující vitamin C  je výrobek s výtažkem ze šípků.
Obsahuje jak kvalitní vitamin C, tak i bioflavonoidy ze šípků a splňuje nejnáročnější požadavky jak sportovců, tak i běžných uživatelů,kteří chtějí udělat něco pro své zdraví.