Víme, co jíme – Vědomé vaření

Kdo jídlo vypěstoval, vyrobil, jak a kde? Jídlo bez chemie, které nenacestovalo mnoho kilometrů

Při nákupu si vybíráme vědomě. Tento fakt nás pomalými kroky více a více propojuje s Matkou přírodou i se sebou samými. Vědomý výběr znamená, že se zajímáme o to, jak plodina vyrostla, zda její vypěstování bylo v souladu s přírodou, jestli se neznečistily spodní vody, půda nebo ovzduší.

Správným výběrem potravin podporujeme místní zemědělce, kteří pracují s půdou bez užívání chemických hnojiv a kteří mají k půdě i rostlinám vztah. Máme možnost se přímo podívat, jak zemědělec hospodaří, vzít k němu na návštěvu i své děti a učit je v terénu. Vybíráme tak, abychom dělali dobře nejen svému tělu, ale i přírodě a lidem okolo nás. Je příjemné vymanit se malými krůčky z konzumní společnosti a vstupovat do energie přírody. Příroda nám s láskou dává vše, co nezbytně potřebujeme a my jí můžeme vyjádřit svůj dík tím, že jíme pokrm příliš nezatížený technikou a chemií. Potřebujeme navázat s Matkou přírodou spojení a toto je jedna z forem.

Čím více budeme myslet a konat podle toho, tak nás naše činy i myšlenky budou přetvářet. I příroda bude mít najednou daleko větší prostor ke komunikaci s námi. Určitě nemusíme žít ve výčitkách, rvát si vlasy z hlavy a zpytovat svědomí, když zrovna nemůžeme koupit zdravou potravinu. Jde o něco jiného. O vědomý přístup, který nás posouvá a vnitřně rozvíjí. I když tady a teď nezměníme způsob pěstování zeleniny, vypalování deštných pralesů, způsob chovu zvířat, hladomory, můžeme změnit svou vědomou reakci. Nejsme apatičtí a lhostejní a už tím, že přemýšlíme a řešíme problém, pomalými krůčky měníme své okolí a nakonec i celý svět.

Beru zodpovědnost za své zdraví, psychické i fyzické

Chceme-li něco změnit, musíme začít vždy u sebe. Být upřímní sami k sobě, vzít odpovědnost za svůj stávající stav. To, co se nám právě děje, není náhoda. Co nám tato situace chce sdělit? Kam nás vede? Co se máme naučit? A tak si na chvilku sedněme a naslouchejme svému tělu, vnímejme jej a zapisujme si hlavně ty informace, které nechceme slyšet. Je dobré je otevřít a energii zde pročistit. Jakmile si v sobě neseme zátěž, kterou přehlížíme, děláme, že není, pak ona s námi neviditelně pracuje, dalo by se říci, manipuluje s námi. Zátěž se může za delší dobu projevit ve vnitřním neklidu, somatických potížích, od bolestí hlavy, zad, až po těžká onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, deprese atd. Jednou z cest, jak tělo uzdravovat, je vysílat všem buňkám v těle lásku. A to může být právě formou zdravého vaření. Pokud děláme zdravým jídlem dobře svému tělu, děláme nenápadně dobře i své psychice. Jelikož svým postojem a činem vysíláme signály, mám se rád/a, záleží mi na mně. Dělá mi dobře se o sebe starat. Dovoluji si být zdravý/á.

Šetřím peníze za nákup přebytečného jídla

Kuchařka, kterou právě držíme v ruce, je psaná tak, abychom vše, co navaříme, měli možnost v kuchyni maximálně využít a nemuseli tak nakupovat další a další produkty, které jsou navíc baleny v plastových obalech. Maximální využití suroviny v kuchyni nám šetří nejen peníze, ale i naše zdraví a přírodu. Řada z nás teď může namítnout, že na vyvařování není čas. Ano, při dnešním hektickém životním stylu je to pravdivá námitka. Najděme tedy kompromis a zaujměme postoj, který je v souladu s naším srdcem a přírodou.

Ovesné zelánky

1 a 1/2 hodiny4 porceVegani

V chladých dnech.

Suroviny:

  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 balení bio kyselého zelí
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželové natě
  • 1/2 lžičky nerafinované soli
  • semínka dle chuti a libosti (len, sezam, slunečnice, dýně)

Postup:

  1. Vybraná semínka předem opražíme na suché pánvi. Jsou-li hotová, poznáme snadno – len začne vyskakovat z pánve, slunečnice chytne světle zlatavý nádech a sezam mezi prsty lehce rozdrolíme.
  2. Nastrouháme na jemno mrkev i česnek. Čerstvou petrželku pokrájíme na drobné kousky.
  3. V míse smícháme zelí s připravenou zeleninou, opraženými semínky, solí a jemnými vločkami.
  4. Vše důkladně promícháme a rukama prohněteme. Pokud vločky hodně sají, můžeme přidat převařenou vodu. Těsto necháme alespoň půl hodiny bobtnat.
  5. A pak již na pečicím papíře tvarujeme dukátky neboli malé placičky, potřeme je olivovým olejem, můžeme posypat semínky, a pečeme 30 – 35 minut při teplotě 150°C.

Knihu Víme, co jíme – Vědomé vaření naleznete v naší nabídce.

Zpět nahoru