Veggie burger

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vynikající Veggie burger nesmí chybět ve vašem jídelníčku!

Ingredience

  • 100 g žampionů
  • 50 g tofu natural
  • 50 g spařeného špenátu
  • 50 g pečené červené řepy
  • 1 cibule
  • 1 biovejce
  • (másla)
  • 4 žemle na burgery – na oblohu
  • 4 plátky biosýra – na oblohu
  • 4 listy baby římského salátu – na oblohu
  • 8 plátků rajčete – na oblohu
  • 12 plátků nakládané okurky – na oblohu
  • 2 lžíce majonézy – na oblohu
  • 2 lžíce kečupu – na oblohu
  • půl lžičky uzené papriky – na oblohu

Jak na to?

  1. Žampiony očistěte a nakrájejte na menší dílky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci ghí. Přidejte žampiony a nechte pomalu restovat, dokud nepustí většinu vody. Přidejte cibuli a společně pokračujte dalších 5 minut.
  2. Přidejte rozmačkané fazole, nastrouhanou pečenou řepu a miso pastu. Promíchejte a chvíli společně restujte. Za-stříkněte jablečným octem a nechte vyvařit a vstřebat.
  3. Směs přeneste do mísy a nechte chvíli vychladnout. Přidejte quinou, strouhanku, špenát, rozdrobené tofu, biovejce a osolte. Prohnětete a vypracujte soudržnou směs, která bude držet. Podle potřeby přidejte trochu strouhanky navíc.
  4. Směs dejte chvíli do lednice. Poté z ní vytvarujte čtyři placičky na burgery. Ty opečte na zbylém rozehřátém ghí dozlatova – z každé strany asi 3 až 4 minuty. Po prvním otočení přidejte plátek biosýra a nechte ho rozpustit.
  5. Na rozkrojené a toastované žemle přidejte trochu rozmíchané majonézy s kečupem a uzenou paprikou. Přidejte opečený burger a ozdobte listem salátu, plátky rajčete a okurek.

Rady:

  • Vařené fazole: Fazole namočíme ve vodě na 8 hodin, poté uvaříme v osolené vodě doměkka. Fazole by ale ještě měly držet tvar, rozhodně by se neměly zcela rozpadat.
  • Vařená quinoa: Uvaříme v 2,5násobném množství mírně osolené vody 15 minut.
  • Pečená řepa: Řepu očistíme a pečeme rovnou ve slupce v troubě rozehřáté na 180 °C asi 1 hodinu doměkka.
  • Spařený špenát: Očištěný špenát spaříme ve vroucí osolené vodě a ihned zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Přebytečnou vodu vymačkáme.