Vegetariáni: Alzheimerova choroba?

cm sojove produkty

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Výsledky výzkumů vědců Universita di Verona naznačují, že vegetariáni mají vyšší hladiny homocysteinu a naopak nižší hladiny vitaminu B12 v plasmě. Výzkum proběhl na vzorku 45 vegetariánů a 29 kontrol. Byl zjišťován celkový zdravotní stav a hladina homocysteinu a vitaminu B12.

Výsledky ukázaly, že vegetariáni mají výrazně vyšší hladiny homocysteinu než jedlíci masa. A naopak nižší hladiny vitaminu B12 v plasmě. S touto zprávou těsně souvisí výsledky společné práce amerických a australských vědců, kteří prokázali, že zvýšené hladiny homocysteinu nesouvisí jen se známými riziky vzniku kardiovaskulárních chorob a mrtvice, ale též spolu s nedostatkem vitaminu B, se zvýšeným rizikem atrofie mozku, resp. vývoje vaskulárních demencí – možná i Alzheimerovy choroby.

Je možné, že zvyšující se výskyt Alzheimerovy choroby v západních zemích souvisí právě se zvýšenou popularitou vegetariánství? Možná by odpůrci pojídání masa měli svůj postoj ve vlastním zájmu přehodnotit. Pozitivním výsledkem je zjištění, doplňování vitamínem B6 by možná mohla mít preventivní význam u této choroby.