Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Evolution festival


Veganství má striktní pravidla

08.06.2017
Zelenina
Podle definice, veganství zahrnuje druh stravy, filozofii a životní styl spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů. Na rozdíl od běžných vegetariánů se tedy vegani zříkají ve svém stravování nejen masa, ale i vajec, mléčných výrobků, nebo třeba medu. Mnoho veganů z přesvědčení odmítá využití (či zneužití) zvířat jednak pro lidské stravování, ale také nesouhlasí s rybařením, myslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo. Důslednější vegani jsou proti používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech.

Veganem se člověk rodí málokdy, i když já sama mám mezi svými přáteli veganské rodiny, do kterých se narodily děti a jsou vychovávány v tomto duchu. Většinou se však člověk stane veganem díky svému vlastnímu rozhodnutí. Chce žít jinak než jako člen konzumní společnosti. Nechce přispívat k utrpení zvířat na této planetě, chová se ohleduplně k životnímu prostředí - některé výzkumy tvrdí, že k nasycení vegana je třeba mnohonásobně méně zemědělské půdy, než pro konvenčního strávníka. K veganství se často přirozeně váže i nekuřáctví, abstinence, vztah k nekomerční kultuře, pozitivní životní filozofie. Je založeno na etice, empatii a zdravém přístupu k životu celkově.

 

Doplnění chybějících látek

Proti takovému rozhodnutí nelze nic namítat. Jen je potřeba si uvědomit, že bychom si měli předem nastudovat informace z oblasti výživy a vědět o možných rizicích veganského stravování. Člověk je totiž jako tvor biologicky všežravec. Nasvědčuje tomu stavba trávicí soustavy, délka střev, tvar zubů atd. Samozřejmě, že může velice úspěšně dlouhodobě žít i na čistě rostlinné stravě, jak dokazují mnozí veganští sportovci, jen je potřeba vzít v potaz i její úskalí.

 

Mezi ta největší patří nedostatek vitamínů B12. Je jedním z vitamínů skupiny B, jež naše tělo potřebuje k regulaci hladiny homocysteinu. Už od 90. let minulého století mnohé studie potvrzují, že i mírně zvýšená hladina homocysteinu je spojena s vyšším rizikem poškození plodu v těhotenství, demence, deprese, a dokonce úmrtí. Zatímco dva další homocystein regulující B vitamíny - kyselina listová a vitamín B6, jsou v dobré rostlinné stravě zastoupeny bohatě, vitamín B12 se nachází pouze a jedině v živočišných zdrojích. Produkují jej různé druhy bakterií žijící v trávicí soustavě živočichů nebo půdě, odkud se dostává do těl zvířat. Jediným spolehlivým zdrojem pro vegany jsou tedy uměle obohacené potraviny a suplementy.

 

Nedostatek vitamínu B12 se projeví ve formě neurologických potíží, jako je brnění v končetinách, nedostatek energie, špatné vidění, ztráta rovnováhy a kontroly končetin, špatná paměť, bolestivý jazyk, ale i psychické změny jako halucinace a paranoia. Pokud jste se dosud stravovali standardně, máte pravděpodobně vitamínu B12 dostatečné zásoby v játrech, kde se ukládá. Po přechodu na veganskou stravu vám tyto zásoby mohou vydržet i několik let, ale rozhodně je dobré na to nespoléhat.

 

K dalším rizikům čistě rostlinné stravy patří nedostatek např. vápníku, železa, jódu, omega-3 mastných kyselin, vitamínu D a obecně bílkovin. Všechny tyto látky mají v rostlinné říši skvělé zdroje. Vápník nalezneme ve velkém množství v máku, sezamu, kadeřávku, brokolici, květáku, mandlích a oříšcích. Na železo je bohatá cizrna, fazole, čočka, droždí, sója, kešu ořechy, ale také třeba pórek a další listová zelenina. Jód se dá získat z mořských řas a omega-3 mastné kyseliny nalezneme kromě ryb také v konopných či lněných semínkách. Vitamín D získáváme díky slunečnímu záření, to víme, ale jinak se nachází opět převážně v živočišných zdrojích - např. ve vaječném žloutku a tučných rybách.

 

Nedostatečný příjem bílkovin u veganů je problém, se kterým jsem se často setkala i ve své praxi výživového poradce. Ne, že by rostlinných zdrojů bílkovin snad bylo málo, ale jsou prostě pro lidské tělo hůře využitelné, a proto jich vegani musejí přijmout více. Bílkoviny obsahují luštěniny, celozrnné obilniny, pseudo-obilniny jako quinoa, ořechy a mnohé další. Základem by však měly být zmíněné luštěniny, jejichž příprava je trošku složitější, zahrnuje i namáčení a delší vaření. S tím by měl být vegan smířen. Řešením však rozhodně není jíst 3x denně jako zdroj bílkovin tofu. Opět se dostáváme k oblíbenému rčení, že ať je strava jakákoli, vždy by měla být pestrá!

 

Veganství je světonázor jistě ušlechtilý a hodný následování. Nemusíme polemizovat o tom, že zvířata ve velkochovech jistě trpí, můžeme se zamyslet nad tím, zda je od člověka fér, že jiného živého tvora surově využívá ke svým potřebám. Asi je otázkou osobní volby a svědomí každého z nás, kam chce a je schopen se změnou svého životního stylu zajít.

 

Jahodový koktejl z makového "mléka"

Na 2 porce potřebujeme:

  • 100 g nemletého máku
  • 800 ml - 1 litr vody
  • 1 miska/2 hrsti čerstvých jahod

Mák propláchněte a nechte ve vodě namáčet, nejlépe přes noc. Nelekejte se toho, že voda bude mírně našedlá, mák uvolní do tekutiny tuk. Ráno vše přelijte do mixéru a důkladně rozmixujte, ideálně alespoň 2x. Přeceďte přes plátěný pytlík, plátýnko nebo cedník. Přeceděnou tekutinu vraťte do mixéru, přidejte jahody a krátce rozmixujte. Lahodný a osvěžující nápoj plný vápníku je na světě!

 

Pohankové placky se zeleninou a tempehem

Na 4 kusy potřebujeme:

Těsto:

Náplň:

  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1/2 ledového salátu
  • další nakrájená zelenina dle chuti

Dresink:

  • 1 sojanéza nebo tofunéza
  • 1/2 lžičky francouzské hořčice
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička jablečného octa

Připravíme si dresink smícháním surovin. Tempeh rozdrobíme v míse a přidáme nakrájenou zeleninu, dresink a dobře promícháme. Můžeme oživit bylinkami dle chuti. Dáme do sklenice vychladit. Smícháním surovin na placky vyrobíme těstíčko, které bude trošku řidší než na palačinky. Smažíme z obou stran na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje či ghí. Plníme směsí zeleniny a tempehu.

 

Celková nabídka zdravé výživy.


Související články:
Kdo je to vegetarián nebo vegan?
Vegetariánské mýty a otazníky
Vegetariánství: jenom etika?
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Rostlinné proteiny nejen pro vegany a vegetariány


08.06.2017
autor: Zuzana Komůrková
zdroj: Energy Vitae; Červen 2017
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS