Veganský cheesecake

cheesecake e1595575635275

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vyladili jsme recepturu na cheesecake, který má k originálu tak blízko, jak jen je to ve veganské verzi možné. O ztuhnutí náplně se tu postará agar, čistě veganská želatina.

Ingredience

  • 100 g sušenek
  • 45 g kokosového oleje
  • 40 g třtinového cukru
  • 600 g kokosového krému – na náplň
  • 90 g kešu ořechů – na náplň
  • 60 g javorového sirupu – na náplň
  • 2 lžíce citronové šťávy – na náplň
  • 1a 3/4 tyčinky agaru – na náplň
  • 300 g čerstvých jahod – na omáčku
  • 30 g třtinového cukru – na omáčku
  • 1 lžička škrobu – na omáčku
  • 2 lžíce vody – na omáčku
  • 2 lžíce citronové šťávy – na omáčku

Jak na to?

  1. Kešu ořechy zalijte vodou a nechte namočené alespoň 2 hodiny. Agar zalijte vodou a nechte 30 minut nabobtnat.
  2. Sušenky rozmixujte a smíchejte v míse s rozpuštěným kokosovým olejem a třtinovým cukrem. Dno dortové formy vystelte pečicím papírem. Vsypte směs na krustu a pomocí skleničky s rovným dnem ji upěchujte. Dejte na 7 minut zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C, pak nechte vychladnout.
  3. Do výkonného mixéru dejte scezené kešu, kokosový krém a javorový sirup a agar, ze kterého jste vymačkali přebytečnou vodu. Rozmixujte dohladka.
  4. Směs dejte do hrnce se silným dnem a na středním plameni pomalu přiveďte k mírnému varu. Průběžně míchejte, dokud se agar nerozpustí (cca 3 až 5 minut). Ke konci přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Poté opatrně vlijte do dortové formy na vychladlou krustu a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice ztuhnout.
  5. Jahody očistěte, nakrájejte na dílky a dejte do kastrolu spolu s cukrem a škrobem. Podlijte vodou, citronovou šťávou a za stálého míchání krátce povařte do zhoustnutí. Ztuhlý cheesecake omáčkou ozdobte.

Zdroj: www.countrylife.cz