VEGANSKÉ PROTEINY

cm protein

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Rostlinné proteiny se staly poslední dobou hitem a není se čemu divit. Zdravější životní styl bez živočišných produktů vyhledává stále více lidí. Důvodů může být několik, například intolerance nebo alergie na mléčnou bílkovinu, etické důvody nebo jednoduše chcete mít pestřejší stravu, a právě proteinové prášky (proteiny) mohou v této změně pomoci. Neobsahují laktózu, mají nízký obsahu tuku, dobrou vstřebatelnost, využitelnost a jsou jednoduše skvělé.

Mají mnoho využití, můžete si je jen rozmíchat ve vodě, džusu, rostlinném mléku a vypít. Rozmixovat s ovocem na smoothie, přidat do kaší, lívanečků nebo do pečení. Nabídka je velmi široká. Na trhu nalezneme jednosložkové, které jsou složené jen z jedné potraviny, například rýžový, mandlový, hrachový, konopný, sójový, lupinový a mnoho dalších. Každý z nich má své benefity a je ideální je kombinovat. Proto tu jsou vícesložkové, jež obsahují směs proteinů (dvou i více), mohou být i ochucené, obohacené o super-potraviny, slazené stévií.

Důvody, proč byste měli protein vyzkoušet

1. Doplnění bílkovin ve stravě

Bílkoviny jsou nezbytnou složkou ve stravě každého z nás. Pomáhají k udržení a růstu svalové hmoty, podílí se na imunitě a jsou základem všech buněk v těle. Základem proteinů jsou aminokyseliny, jejichž propojením v našem těle vzniká protein. Díky proteinovému prášku je jednodušší dostat se na denní příjem bílkovin, který by měl být 0,8-1 g/1 kg tělesné hmotnosti. Pokud sportujete, příjem by měl být vyšší až na 2 g/1 kg tělesné hmotnosti, dle druhu a četnosti sportování.

2. Spektrum aminokyseliny

Ideální způsob, jak získat všechny aminokyseliny na rostlinné stravě je kombinovat mezi sebou různé zdroje. Potraviny jako rýže, hrách, sója, konopná semínka a další, ze kterých se proteiny vyrábí, mají široké spektrum aminokyselin, proto vám pomohou udělat jídelníček vyváženějším. V tomto případě jsou ideální vícesložkové proteiny, protože například hrách + rýže mají všechny esenciální aminokyseliny.

3. Živiny

Kromě bílkovin proteinové prášky obsahují i spoustu živin, podle toho z čeho jsou vyrobené (například konopný protein má skvělé zastoupení nenasycených mastných kyseliny 3, 6 a 9). Některé vícesložkové proteiny jsou obohacené i o super-potraviny, které mohou pomoci detoxikovat organismus, pomáhat s regenerací, bojovat s únavou a dodají vám i spoustu mikroživin.

4. Zpestření jídelníčku

I pro ne-sportovce to může být skvělé zpestření jídelníčku. Jídla, kde převládají sacharidy můžete mít najednou plné i bílkovin. Díky tomu vás jídlo více zasytí a nebudete mít tak rychle hlad, proto je vhodný i při hubnutí. Protein lze totiž přidat do různých koláčů, muffinů, smoothie, kaší.

5. Nové chutě a možnosti

Můžete objevit spoustu nových chutí. Většina ochucených vícesložkových proteinů je i slazena stévií, díky které už není potřeba dál doslazovat. Taky vám vytvoří krásnou krémovou konzistenci například kaše nebo smoothie.

Jaký protein si vybrat?

To bude záviset na několika faktorech. První je, z jakého důvodu chcete protein užívat? Pokud vám jde jen o doplnění bílkovin, nejspíš postačí jakýkoliv jednosložkový protein.  Pokud ale chcete i plné aminokyselinové spektrum a celkově si jídelníček obohatit, je lepší si vybrat vícesložkový. Určitě bude výběr záviset i na vašich chuťových preferencích.

V tomto případě se nevyplatí šetřit, neboť podezřele nízké ceny sebou nenesou nic dobrého. Většinou to pak jsou umělé chutě, pískovitá konzistence, umělá sladidla. Tyto výrobky vás zbytečně odradí a tělu nedodají potřebné živiny. Vždy si čtete a kontrolujte složení a nakupujte jen ověřené značky. Většina kvalitních proteinů je v BIO a některé i v RAW kvalitě.

Proteinové-dýňové muffiny

Jak můžu protein užívat?

  • Do kaše – uvaříte si trošku řidší kaši, do které jednu odměrku vmícháte
  • Do smoothie – dáte do mixéru oblíbené ovoce, semínka, rostlinné mléko/vodu a přidáte odměrku proteinu
  • Do pečení – pokud máte nějaký oblíbený recept, můžete nahradit část mouky proteinem, pokud dáváte 200 g mouky, zkuste ji dát jen 150 g a 50 g proteinu. Můžete vynechat, a nebo ubrat na sladidlu, pokud máte protein slazený.

Doporučujeme recept na dýňové muffiny s proteinem.

  • Shake – rozmíchate odměrku proteinu ve vodě / rostlinném mléku / ovocném džusu
  • Do zmrzliny – rozmixovat odměrku s mraženým ovocem
  • Do datlových tyčinek/kuliček – smícháte datlovou pastu s posekanými ořechy a proteinem
  • Chia proteinový pudink – například v článku zde

… a mnoho dalšího, kreativitě se meze nekladou.