prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Vegan sýr, díky kterému zapomenete, jak chutná ten skutečný

19.03.2015
Sýry

Na trhu je dnes k dostání velké množství alternativ k běžně dostupným sýrům, tedy k mléčným výrobkům, které obsahují mléčnou bílkovinu, tuky a další složky. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří se rozhodli nejíst mléčné výrobky dobrovolně nebo třeba ze zdravotních důvodů, pak určitě oceníte pár receptů a rad, jak si takový „sýr“ vyrobit doma. Budete se divit, ale takové „falešné sýry“ mohou být někdy mnohem chutnější náhražkou.

Pečená mandlová „feta“

Pečená mandlová „feta“

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut.
  2. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Tkaninu zavažte a nechte 12 hodin v chladu odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
  3. Troubu si předehřejte na 180°C a bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do pečící nádoby (formičky).
  4. Pečte zhruba 40 minut, dokud nemá feta zlatavou barvu a pevnou a křupavou kůrku.
  5. Podávejte s bylinkovým olejem

 

Pečený česnekový sýr se sušenými rajčaty

Pečený česnekový sýr se sušenými rajčaty

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

Postup:

  1. Kešu oříšky rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut.
  2. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 20 minut nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
  3. Bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do misky, smíchejte s prolisovaným česnekem a rajčaty.
  4. Přesuňte sýr do pečící nádoby (formičky) a nechte uležet v chladu min. 12 hodin.
  5. Pečte zhruba 45 minut na 180°C, dokud nemá sýr zlatavou barvu a tenkou kůrku.

 

Čedar s mandlovým kabátem

Čedar s mandlovým kabátem

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

Postup:

  1. Kešu oříšky a rajčata rozmixujte do hladké pasty a následně přidejte všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje a zamíchejte.
  2. Přidejte kokosový olej a znovu promíchejte a následně rozmixujte (bude to trvat cca 10 minut).
  3. Sýr přendejte do nádoby, zakryjte a nechte v chladu po dobu 4 – 6 hodin.
  4. Poté vyjměte s lednice a rukama vytvarujte do kuličky, kterou obalte v mandlích.

 

Parmazán

Parmazán

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 1 hrnek kešu oříšků
  • lžička soli

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte a rozdrťte v mixéru.
  2. Vyrobený sýr uchovávejte v uzavřené nádobě.

 

Krémový sýr s bylinkami

Krémový sýr s bylinkami

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup:

  1. Měkké kešu oříšky a ostatní ingredience rozmixujte do hladké pasty, případně přidejte lžíci vody, pokud si nejste jistí konzistencí.
  2. Struktura by se měla podobat tvarohu.
  3. Skladujte v chladu nejlépe ve skleněné nádobě, spotřebujte do 3 týdnů.

 

Uzený čedar

Uzený čedar

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 šálek kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
  • 1/2 šálku baby karotky
  • 1 šálek rýžového mléka
  • 1/4 šálku agarových vloček
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 2 – 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička plnotučné (dijonské) hořčice
  • 2 lžičky grilovacího koření nebo 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • špetka kurkumy

Postup:

  1. Na pánvi přiveďte k varu kešu oříšky, mrkev a rýžové mléko, zakryjte a duste cca 5 – 8 minut, dokud mrkev nezměkne.
  2. Po přidání agarových vloček je třeba dusit dalších 5 minut.
  3. Směs přeneste do mixéru spolu s ostatními složkami a mixujte do hladké pasty.
  4. Pokud jste použili agar, přeneste směs do formy, kterou jste předtím lehce potřeli olejem, a nechte chladit nejméně 2 hodiny.

 

Buffalo Mozzarella

Buffalo Mozzarella

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 400 g sójového jogurtu
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce agarového prášku
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • 1 lžička pektinu (pektogel apod.)
  • 1/4 lžičky xantanové gumy

Postup:

  1. Smíchejte agar a vodu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se agar zcela nerozpustí.
  2. Stáhněte z tepla a metlou vmíchejte tapiokový škrob.
  3. Směs přeneste ho do mixéru, přidejte všechny ingredience kromě kokosového oleje a rozmixujte do hladka. Ke konci přilévejte pomalu kokosový olej.
  4. Z pasty vytvořte malé kuličky a ty ponořte na 2 minuty do misky s vodou, lžičkou soli a ledem. Mozzarella okamžitě ztvrdne.
  5. Uchovávejte v lednici.

 

Brie

Brie

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 – 2 lžíce pšeničných klíčků nebo 1/2 šálku plátků mandlí
  • 1,5 šálku vody
  • 3 lžíce agarových vloček
  • 1/2 šálku nasekaných kešu oříšků
  • 1/2 šálku tofu
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce tahini
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky čerstvého kopru nebo koriandru

Postup:

  1. Klíčky nebo mandle opečte lehce na oleji.
  2. Přidejte vodu a agar, přiveďte k varu, za stálého míchání vařte cca 5 – 10 minut, než se agar zcela nerozpustí.
  3. Všechny ingredience rozmixujeme do hladké směsi a přelijeme do připravené formy.
  4. Sýr nechte uležet přes noc v lednici.

 

Feta

Feta

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1/2 šálku sojového jogurtu
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky směsi bylinek dle Vaší chuti

Postup:

  1. Všechny přísady dejte do misky a dobře promíchejte.
  2. Vzniklou směs přendejte do formy vyložené pečícím papírem a nechte v mrazáku, dokud sýr pořádně neztuhne.
  3. Téměř zmrzlý sýr nakrájíme na kostičky a zase necháme mrazit.
  4. Před konzumací nechte několik minut rozmrazit.

 

Ricotta

Ricotta

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 2 šálky mandlí (namočených na 5 hodin ve vodě)
  • 1 šálek vody

Postup:

  1. Mandle a vodu rozmixujte na vysokou rychlost, hmota by měla být hladká a neměla by obsahovat žádné kousky mandlí.
  2. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 8 hodin nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
  3. Poté přimíchejte bylinky.
  4. Uchovávejte v lednici po dobu 3 – 5 dní.

Související články a videa:
"Vaječná" tlačenka
Seitanový steak na grilu s kořenovou zeleninou
Dýňové sladko-pálivé kari
Ukažte, že umíte smoothie jako profík
VIDEO: Kuchařka ze Svatojánu
„Sýrový“ dip a další omáčky k nachoskám nejen pro vegany a celiaky
Vanilkový dezert s javorovým agarem


19.03.2015
autor: Kateřina Maršíková
zdroj: www.scribbler.cz
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS