Vegan sýr, díky kterému zapomenete, jak chutná ten skutečný

Na trhu je dnes k dostání velké množství alternativ k běžně dostupným sýrům, tedy k mléčným výrobkům, které obsahují mléčnou bílkovinu, tuky a další složky. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří se rozhodli nejíst mléčné výrobky dobrovolně nebo třeba ze zdravotních důvodů, pak určitě oceníte pár receptů a rad, jak si takový „sýr“ vyrobit doma. Budete se divit, ale takové „falešné sýry“ mohou být někdy mnohem chutnější náhražkou.

Pečená mandlová „feta“

Pečená mandlová „feta“

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut.
  2. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Tkaninu zavažte a nechte 12 hodin v chladu odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
  3. Troubu si předehřejte na 180°C a bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do pečící nádoby (formičky).
  4. Pečte zhruba 40 minut, dokud nemá feta zlatavou barvu a pevnou a křupavou kůrku.
  5. Podávejte s bylinkovým olejem

 

Pečený česnekový sýr se sušenými rajčaty

Pečený česnekový sýr se sušenými rajčaty

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

Postup:

  1. Kešu oříšky rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut.
  2. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 20 minut nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
  3. Bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do misky, smíchejte s prolisovaným česnekem a rajčaty.
  4. Přesuňte sýr do pečící nádoby (formičky) a nechte uležet v chladu min. 12 hodin.
  5. Pečte zhruba 45 minut na 180°C, dokud nemá sýr zlatavou barvu a tenkou kůrku.

 

Čedar s mandlovým kabátem

Čedar s mandlovým kabátem

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

Postup:

  1. Kešu oříšky a rajčata rozmixujte do hladké pasty a následně přidejte všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje a zamíchejte.
  2. Přidejte kokosový olej a znovu promíchejte a následně rozmixujte (bude to trvat cca 10 minut).
  3. Sýr přendejte do nádoby, zakryjte a nechte v chladu po dobu 4 – 6 hodin.
  4. Poté vyjměte s lednice a rukama vytvarujte do kuličky, kterou obalte v mandlích.

 

Parmazán

Parmazán

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 1 hrnek kešu oříšků
  • lžička soli

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte a rozdrťte v mixéru.
  2. Vyrobený sýr uchovávejte v uzavřené nádobě.

 

Krémový sýr s bylinkami

Krémový sýr s bylinkami

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup:

  1. Měkké kešu oříšky a ostatní ingredience rozmixujte do hladké pasty, případně přidejte lžíci vody, pokud si nejste jistí konzistencí.
  2. Struktura by se měla podobat tvarohu.
  3. Skladujte v chladu nejlépe ve skleněné nádobě, spotřebujte do 3 týdnů.

 

Uzený čedar

Uzený čedar

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 šálek kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
  • 1/2 šálku baby karotky
  • 1 šálek rýžového mléka
  • 1/4 šálku agarových vloček
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 2 – 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička plnotučné (dijonské) hořčice
  • 2 lžičky grilovacího koření nebo 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • špetka kurkumy

Postup:

  1. Na pánvi přiveďte k varu kešu oříšky, mrkev a rýžové mléko, zakryjte a duste cca 5 – 8 minut, dokud mrkev nezměkne.
  2. Po přidání agarových vloček je třeba dusit dalších 5 minut.
  3. Směs přeneste do mixéru spolu s ostatními složkami a mixujte do hladké pasty.
  4. Pokud jste použili agar, přeneste směs do formy, kterou jste předtím lehce potřeli olejem, a nechte chladit nejméně 2 hodiny.

 

Buffalo Mozzarella

Buffalo Mozzarella

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 400 g sójového jogurtu
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce agarového prášku
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • 1 lžička pektinu (pektogel apod.)
  • 1/4 lžičky xantanové gumy

Postup:

  1. Smíchejte agar a vodu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se agar zcela nerozpustí.
  2. Stáhněte z tepla a metlou vmíchejte tapiokový škrob.
  3. Směs přeneste ho do mixéru, přidejte všechny ingredience kromě kokosového oleje a rozmixujte do hladka. Ke konci přilévejte pomalu kokosový olej.
  4. Z pasty vytvořte malé kuličky a ty ponořte na 2 minuty do misky s vodou, lžičkou soli a ledem. Mozzarella okamžitě ztvrdne.
  5. Uchovávejte v lednici.

 

Brie

Brie

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 – 2 lžíce pšeničných klíčků nebo 1/2 šálku plátků mandlí
  • 1,5 šálku vody
  • 3 lžíce agarových vloček
  • 1/2 šálku nasekaných kešu oříšků
  • 1/2 šálku tofu
  • 1/4 šálku lahůdkového droždí
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 3 lžíce tahini
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky čerstvého kopru nebo koriandru

Postup:

  1. Klíčky nebo mandle opečte lehce na oleji.
  2. Přidejte vodu a agar, přiveďte k varu, za stálého míchání vařte cca 5 – 10 minut, než se agar zcela nerozpustí.
  3. Všechny ingredience rozmixujeme do hladké směsi a přelijeme do připravené formy.
  4. Sýr nechte uležet přes noc v lednici.

 

Feta

Feta

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1/2 šálku sojového jogurtu
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky směsi bylinek dle Vaší chuti

Postup:

  1. Všechny přísady dejte do misky a dobře promíchejte.
  2. Vzniklou směs přendejte do formy vyložené pečícím papírem a nechte v mrazáku, dokud sýr pořádně neztuhne.
  3. Téměř zmrzlý sýr nakrájíme na kostičky a zase necháme mrazit.
  4. Před konzumací nechte několik minut rozmrazit.

 

Ricotta

Ricotta

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 2 šálky mandlí (namočených na 5 hodin ve vodě)
  • 1 šálek vody

Postup:

  1. Mandle a vodu rozmixujte na vysokou rychlost, hmota by měla být hladká a neměla by obsahovat žádné kousky mandlí.
  2. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 8 hodin nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
  3. Poté přimíchejte bylinky.
  4. Uchovávejte v lednici po dobu 3 – 5 dní.
Zpět nahoru