Vaříme podle herbáře 2 – Neutuchající energie

cm varime podle herbare2

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Že elixír nesmrtelnosti neexistuje? My jsme objevily hned několik elixírů věčného mládí a pevného zdraví. Pro jistotu jsme si na pomoc přizvaly i sportovce, který je vegan. Momentálně nás baví zkoušet různé druhy smoothie a energetických tyčinek, snad vás inspirujeme k vlastním kombinacím.

Quinoa s brokolicí, hráškem a robi

Několikanásobný mistr v thajském boxu Jan Müller nejí maso už 25 let, veganem je posledních osm let z etických důvodů. Prozradil nám svůj oblíbený recept na jídlo, které mu dodává energii.

  • 300 g quinoy
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nadrobno nasekaná
  • 100 g směsi hub, čerstvých nebo předem namočených a slitých
  • 1 mrkev, nadrobno nakrájená
  • 150 g robi „masa“, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce oblíbené směsi koření v biokvalitě
  • Pár nakládaných kukuřiček, nakrájených na menší kousky
  • 1 hrst čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrst brokolice, rozdělené na růžičky
  • Pár listů ledového salátu, k podávání
  • 100 g cherry rajčat, k podávání
  • 1 žlutá paprika a 1/2 okurky nakrájené na plátky, k podávání
  • nasekaná hladkolistá petržel, k podávání

Quinou nasypeme do hrnce, zalijeme vodou dle návodu, osolíme, opepříme a dáme vařit. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a restujeme na něm dozlatova cibuli. Přidáme houby, mrkev, robi „maso“, ochutíme sójovou a chilli omáčkou a oblíbeným kořením a směs osmahneme, zhruba 10 minut. Nakonec přisypeme kukuřičky a hrášek a před podáváním vmícháme semínka.

Mezitím uvaříme na páře brokolici doměkka, osolíme ji a opepříme. Trvá to zhruba 5 minut. Do hotové quinoy vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s robi, brokolicí a bohatou oblohou z čerstvé zeleniny podle chuti.

(Porce pro 4 osoby, doba přípravy 30 minut)

Ukázka z knihy Vaříme podle herbáře 2.