Vánoční cukroví o něco zdravěji

pernicky e1638179585842

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Hádám, že jistě máte své rodinné recepty, které s láskou každoročně oprašujete a v podobě drobného, nazdobeného cukroví pak kladete na slavnostně prostřený vánoční stůl. U nás je zrovna tak, i já miluji staré babiččiny recepty, kdy mi činí potěchu se jimi třeba jenom probírat. Recepty psané rukou, která už na těsto zadělat nemůže. Kdo z nás však tady na Zemi ví…

Již hezkou řádku let chystám cukroví v tzv. raw stylu. Ne, že bych byla jeho hlubokým zastáncem, to zdaleka ne, nicméně, cukrovím, které staví na sušeném ovoci, oříšcích, kakaovém máslu, kakau, koření a bylinkách, tím vezmu ráda za vděk. Neboť je chutné, vzhledné, zábavné a jednoduché. A také, oproti klasickému cukroví, jehož základem bude pšeničná mouka a rafinovaný řepný cukr, vykazuje o něco výhodnější glykemický index. Což se hodí právě těm, kteří jsou v redukci, mají diabetes, případně bojují s neustálou chutí na sladké. Takového cukroví pak stačí jen několik kousků, abyste si pochutnali a dali ruce od mísy pryč. Samozřejmě, jsem milovník tradic a všeho dobrého, takže mezi našimi oblíbenci figurují také pohankové perníčky, nicméně, už třeba pohanková mouka, oproti té z pšenice, přinese tělu pěkné množství minerálů, ale i vlákniny. Nechceme-li upustit od klasické pšenice a pohanka nám například chuťově vadí, zkusme to alespoň s žitem či špaldou. Vychytáme-li správný poměr jednotlivých muk, i takové cukroví bude velmi chutné, těsto zůstane tvárné a na vánočním stole sklidí své zasloužené ovace. Stejně, jako vy. Zkusme si tedy několik takových receptů představit. Zároveň držím pěsti, aby vás nadchlo. Neboť nadšení, to je polovina úspěchu.

Pohankové perníčky bez lepku

Některé bezlepkové recepty jsou stavěny na kukuřičné a rýžové směsi, tedy moukách, které disponují velmi vysokým glykemickým indexem. Osobně na těchto surovinách nevidím nic dobrého, neboť zbytečně rozkolísají hladinu krevního cukru, kdy nám doslova seberou pocit vnitřního klidu, ženou nás do sladké pasti neustálého uzobávání. Pohanová mouka na tom bude jinak, právě i díky přítomné vláknině, které na 100 g připadne pěkných 12 g.

200 g pohankové mouky, 70 g kokosového cukru, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 polévková lžíce medu, 1 čajová lžička perníkového koření, ½ čajové lžičky jedlé sody, hrst slunečnicového semínka

Veškeré ingredience smísíme na těsto, které se z počátku jemně drobí, přesto se snažme udělat větší, pravidelnou kouli, kterou zabalme do mikroténového sáčku a nechme přes noc odpočinout v lednici. Na druhý den se s těstem bude pracovat výrazně lépe. Poté jej vyválejme, můžeme-li, zapojme též děti. Vykrajujme libovolné tvary, které dozdobme slunečnicovým semínkem. Jsme-li zastánci klasického bílkového zdobení, z bílku a cukru nachystejme polevu, kterou nanášejme na hotové perníčky. Pokud však využijeme k dekoraci semínka, jemně je zatlačme do perníčků a ty pečme zhruba 15 minut, dle možností trouby, při 160 °C.

Voňavé pracny

Pracny jsou vlastně voňavou bábovičkou, kterou vyklepneme z pevné formičky. Má babička jich dělala vždy plnou krabici, stačilo nadzvednout víko, abyste si užili onu neopakovatelnou vůni hřebíčku, která cukroví dodává šmrnc. Jak si takové pracny, pracky či pracičky uchystat o něco zdravěji? Babiččin recept jsem jemně upravila.

200 g hladké špaldové mouky, 150 g čerstvě pomletých vlašských ořechů, 120 g kokosového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 20 g kakaa, směs mletého hřebíčku, vanilky, skořice, zhruba co se na 1 čajovou lžičku vejde

Ořechy umeleme, zapracujeme do mouky, kokosového cukru, do směsi přidáme rozpuštěné máslo, vejce, kakao, pomleté koření. Utvoříme kouli, kterou zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici odpočinout přes noc. Na druhý den si připravíme plechové formičky, které vymažeme máslem. Z těsta odebíráme kousky, kterými formičku naplníme. To je velmi důležité, neboť si často vždy vzpomenu na svou maminku, která těsto z formiček nemohla vyklopit. Cukroví pečeme v předehřáté troubě, při 160 °C, zhruba 15 minut. Následně pracny vyklopíme, obalujeme v mletém kokosu, případně pomletém kokosovém cukru.

Zázvorová kolečka

160 g pohankové mouky, 50 g medu, 50 g rozinek, 4 polévkové lžíce psyllia, 2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru, ½ čajové lžičky jedlé sody, 40 ml vody, 2 čajové lžičky rozpuštěného kokosového oleje

Veškeré ingredience smísíme v kuchyňském robotu, až na olej, ten přiléváme do hotového těsta. To následně rozválíme, vykrajujeme kolečka, která pečeme zprvu po dobu 10 minut při 180 °C, následně troubu stáhneme na 100 °C a kolečka sušíme 5 minut.

Cizrnové pralinky

125 g uvařené cizrny, 2 polévkové lžíce burákového másla, 1/3 hrnečku medu, 2 polévkové lžíce ovesných vloček, kousky čokolády, vanilka, 100 g hořké čokolády + 2 polévkové lžíce kokosového oleje

Veškeré suroviny, kromě čokolády a čokoládových kousků, rozmixujeme na hutné těsto, ze kterého v dlaních tvoříme kuličky. Dovnitř zapravujeme čokoládové kousky a takto připravené cukroví obalíme v rozpuštěné čokoládě, kterou jsme si s kokosovým olejem připravili ve vodní lázni. Necháme vychladit.

Rozinkové trojlístky

200 g rozinek, 70 g lískových oříšků, 50 g sušených datlí, 10 g kakaa, ½ čajové lžičky perníkového koření, lískové ořechy na ozdobu

Rozinky, ořechy a sušené datle s kakaem a perníkovým kořením umixujeme na lepivé těsto. Z něj tvoříme tři malé kuličky, které dáme k sobě, aby utvořily trojlístek. Doprostřed vmáčkneme jádro lískového ořechu, který tyto kuličky spojí.

Nechť se cukroví povede, nechť je protkané vůněmi, rozličnými chutěmi, láskou k bližním, kterou do něj otisknete. Nechť jste zdraví, v lásce, klidu, naplněni vším hezkým, neboť toho hezkého je zde stále mnoho.

Krásný advent všem.