Valin

Po chemické stránce je to kyselina 2-amino-3-metylbutanová. Je glykogenní aminokyselinou (výrazně se uplatňuje při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu), podporuje účinky L-leucinu a L-isoleucinu a je vhodné jej s těmito látkami kombinovat. V případě aminokyselinového deficitu je jednou z prvních látek, které mají být do organismu podávány.

Je to esenciální aminokyselina. To znamená, že tělo si je neumí vyrobit. Výrazně se uplatňuje při uskladňování glukózy v játrech a svalech ve formě glykogenu.

Valin patří také mezi aminokyseliny, které jsou součástí elastinu, což je protein podobný kolagenu, který je hlavním komponentem elastických vláken v tkáních živočichů. Valin rovněž ovlivňuje absorpci některých nervových přenašečů v mozku podobně jako tryptofan, fenylalanin a tyrosin. Poskytuje sloučeninu sukcinylCoA pro důležitou biochemickou reakci označovanou jako Krebsův cyklus.

Zdrojem valinu jsou kozí sýr, rybí maso, čočka, drůbež, vejce a další druhy masa. Zdrojem valinu je i karob, což je prášek známý jako svatojánský chléb. Pro kulturisty však tyto zdroje nemusí v dostatečné formě  stačit a užívají aminokyseliny (tzv. BCAA – valin, leucin, isoleucin) ve formě tablet. V těchto tabletách jsou obvykle upraveny tak že vstupují přímo do svalů, kde napomáhají jejich regeneraci a zároveň slouží jako náhradní zdroj energie a chrání tak svalová vlákna sportovců.

Valin a další zmíněné aminokyseliny nemusí užívat jen sportovci. Vhodné jsou také pro pacienty s redukční dietou. Význam má i jejich užívání při vegetariánské dietě. Pomáhají chránit organismus před přílišnou degradací bílkovin, navíc energizují svaly a umožňují tak snížit příjem sacharidů i tuků za současného udržení výkonnosti.

V případě aminokyselinového deficitu je valin jednou z prvních látek, která by měla být do organizmu dodávána.

 

Zpět nahoru