„Vaječná“ tlačenka

cm vajecna tlacenka

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vaječnou tlačenku a vůbec všechny možné druhy aspiků jsem měla jako malá moc ráda. V létě dělám různé varianty na zeleninové aspiky, ale teprve nedávno mě napadlo zkusit vaječnou tlačenku. Prvně jsem jí dělala z obyčejného tofu a byla moc dobrá, ale přeci jen jsem chtěla zapracovat na variantě, která bude úplně bez polotovarů. I když občasné konzumaci tofu nebo tempehu se nebráním, mám ráda výzvy a v receptech používám co nejnižší počet nějak zpracovaných potravin. A světe div se, tato varianta je chuťově snad ještě lepší.

Klíčovou ingrediencí je zde černá sůl, neboli Kala Namak, o které jsem psala již ve článku u Květákového mozečku. Ale protože opakování je matka moudrosti a protože předpokládám, že květákový mozeček moc lidí nenadchne a tudíž recept ani neotevře, zkopíruji informace o soli i do dnešního receptu.

Kala namak neboli černá sůl

Je to asi rok, co jsem na tuto sůl narazila ve zdravé výživě. Samozřejmě jsem si jí musela koupit, přestože jsem neměla nejmenší tušení, k čemu je dobrá… Doma jsem jí ochutnala a to bylo překvapení. Vajíčka. Tu chuť jsem už dlouho neznala. Hned jsem si představovala, jak udělám alá vaječný salát z tofu, pomazánku a spousty dalších jídel. Jedná se vlastně o sopečnou sůl, která se získává na území Indie a Pákistánu. Barva není až tak úplně černá, jako spíše tmavě růžová.  Podle ajurvédské medicíny má dobré účinky na trávení – pomáhá při plynatosti i pálení žáhy. Vysokotlakaři ocení, že neobsahuje tolik sodíku a co ocení všichni – obsahuje velké množství železa.

Černá sůl

Hořčice

Hořčice je poněkud kontroverzní potravina a většina lidí jí považuje za nezdravou. Pokud mají na mysli tu, ve které je více vody a cukru než hořčičného semínka a k dobru nějaký ten benzoát, tak ta opravdu zdravá není. Ale pokud si pečlivě vybereme kvalitní hořčici, může být i docela zdravá. Dobrá zpráva, ne?

Hořčice způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev a nízké tvorbě žluči. Nehodí se při zánětech žaludku. Používá se i při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku nebo dokonce i v lékařství – placka z rozemleté hořčice s moukou tiší revmatické bolesti.

Celá hořčičná semena voní jen velmi málo – teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Voda totiž aktivuje enzym obsažený v hořčičných semínkách. Tento enzym pak reaguje s ostatními obsaženými látkami a výsledkem nám známá charakteristická chuť hořčice.

Ale co je ještě lepší než hořčici pečlivě vybírat? Ano, připravit si domácí, zase taková práce to není. Jednoduše namelte hořčičná semínka na mlýnku na mák. Vhoďte do mixéru, přidejte špetku soli, vinný ocet a dle chuti libovolné sladidlo a umixujte na pastu. Ale nedělejte si velké množství do zásoby, přeci jen trvanlivost je omezená.

Příprava

Suroviny:

  • 250 gramů vyloupaného hrášku
  • 200 gramů mrkve
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce ume octa (vinného octa)
  • 1 polévková lžíce ječného sladu (1/2 polévkové lžíce sirupu z agáve)
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 gramů práškového agaru
  • 80 gramů kešu ořechů
  • 800 ml vody (celkem)
  • 2 čajové lžičky osvědčené kvalitní hořčice (nebo 1/2 lžičky domácí – má větší říz)
  • 1 polévková lžíce tahini pasty (nemusí být)
  • 1 čajová lžička soli Kala Namak
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • pepř

Postup:

  1. Kešu ořechy si namočte minimálně 2 hodiny předem – lépe přes noc.
  2. Mrkev nakrájejte na malé kostičky a cibuli nakrájejte nadrobno.
  3. Do hrnce nalijte 600 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, nové koření, ocet, slad a nakrájenou mrkev. Povařte asi pět minut.
  4. Po pěti minutách přidejte hrášek. Ve 100 ml vody rozmíchejte 10 gramů práškového agaru a za stálého míchání nalijte do vody se zeleninou. Nechte minutku povařit a odstavte.
  5. Namočené kešu ořechy propláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte 100 ml vody, hořčici, tahini, sůl Kala Namak, kurkumu a trochu pepře. Lehce promixujte.
  6. Ještě horkou vodu s agarem sceďte přes pokličku nebo talíř přímo do mixéru k rozmixované kešu směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky.
  7. V hrnci vám nyní zbyla pouze zelenina. Vyberte z ní bobkové listy a nové koření, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu zalijte rozmixovanou směsí.
  8. Srnčí hřbet (já vím, hrozný název) nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a pomalu naběračkou do ní celý obsah hrnce vylijte. Nechte zchladit. Až bude tlačenka vlažná, dejte jí do lednice.
  9. Ztuhlou a vychlazenou tlačenku vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
  10. Teď už jen nakrájejte a můžete podávat.

Hotová tlačenka