prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


V Česku řádí salmonela a kampylobakter nejvíc v celé EU

21.01.2009
Česká republika je v rámci Evropské unie zemí nejhůře postiženou výskytem nebezpečných potravinářských mikrobů kampylobakter a salmonela. Vyplývá to ze studie, kterou v úterý v Bruselu představil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Podle výzkumu, který se zabýval výskytem infekčních onemocnění přenosných ze zvířat na člověka v EU v roce 2007, jsou choroby způsobené bakterií rodu kampylobakter v unii na vzestupu. Naopak počet pacientů trpících salmonelózou v EU klesá.

Kampylobakter, který podobně jako bakterie rodu salmonela způsobuje střevní infekce, se nejčastěji vyskytuje v syrovém mase, v drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. V roce 2007 onemocnělo kvůli nákaze kampylobakterem v evropské sedmadvacítce celkem přes 200 000 lidí, což je čtrnáctiprocentní nárůst oproti roku 2006. V Česku šlo asi o 24 000 nakažených, v přepočtu tedy o 234 případů na 100 000 obyvatel. To je nevyšší výskyt ze všech členských států unie. Po Česku ohrožuje kampylobakter nejvíce Německo, které však ve srovnání s ČR vychází ze statistik o poznání lépe: v roce 2007 zaznamenalo 80 případů na 100 000 obyvatel. Nejlépe je na tom Lotyšsko, kde nebyl nahlášen ani jeden případ onemocnění.



Andrea Ammonová z ECDC konstatovala, že je těžké říct, proč je na tom Česko o tolik hůř než ostatní státy unie. Souvisí to prý s mnoha faktory, které se stále ještě zkoumají. Přes 10 % evropských případů salmonelózy je v Česku. ČR však vychází nejhůře v unii i co se týče frekvence výskytu salmonelózy, která se projevuje průjmy, horečkou, zvracením a bolestmi hlavy. Původcem salmonelózy, kterou před dvěma lety onemocnělo v unii celkem přes 151 000 lidí, mohou být zkažené nebo syrové potraviny. V roce 2007 touto infekcí onemocnělo přes 17 000 lidí, což činí v přepočtu přes 170 nemocných na 100.000 obyvatel. Jen o trochu lépe jsou na tom Slováci, kterých v průměru na 100 000 obyvatel onemocnělo 155. Nízký výskyt mají Francie, Řecko, ale i Portugalsko či Rumunsko.



Jak se vyhnout salmonelóze:

  • Nejčastějším zdrojem nákazy jsou maso, ryby, drůbež a vejce.
  • Salmonely ničí teplota nad 75? Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu.
  • Salmonely nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové.
  • Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě.
  • Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data použitelnosti.
  • U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami.
  • Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.

Související články:
Tepelná úprava pokrmů a zdraví
Plísně v potravinách
Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě
Listerióza
Onemocnění z potravin
Grilování a opékání - skrytá zdravotní rizika
Léto a salmonelóza


21.01.2009
zdroj: ČTK
další články v rubrice: Nemoci


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

249,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS