Úžasné kiwi plné vitamínů

Sama spíš upřednostním lokální plody, které v sezóně nejsou žádným problémem, vždyť nám tu rostou šťavnaté jahody, meruňky, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, švestky, roste nám tu rakytník, úžasné byliny, zelené natě. Nicméně, přes zimu se onen výběr zužuje. Vím, naši předkové rovněž nekonzumovali tropické plody, vitamíny čerpali převážně z fermentovaného zelí, které nakládali na stovky různých způsobů. Přesto však, když se nám přes zimu omrzí uskladněná jablka a nedisponujeme tolika zamraženým či nasušeným ovocem, potřebujeme doplnit ranní snídaňovou kaši, dozdobit dort, zkusme zařadit například kiwi.

Věděli jste, že kiwi obsahuje 2 x více vitamínu C nežli pomeranč?

Jak jsem již zmínila výše, některé naše plody jsou doslova nabité zdravím, vezměme si kupříkladu černý rybíz, jenž ve svých 40 kuličkách poskytne 100 %, doporučenou denní dávku vitamínu C. Ve stejné dávce rakytníku pak ono množství překročíme dokonce mnohonásobně. Vzpomeňme ještě na šípek, na který opravdu nechci zapomenout. Oproti kiwi vykazuje až čtyřnásobný obsah „céčka. Dobře, kiwi nebude oním prvním, „céčkovým“ super silákem, mnohé plody, ať už rybíz, rakytník či šípek, jej hravě předčí, zkusme jej však porovnat s  pomerančem, (jenž se stále protěžuje jako jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C). Sytě zelený plod jej obsahuje 2 x víc.

Co však mají kiwi a pomeranč společného a co jistě bude stát za zmínku? Rutin, významný bioflavonoid, který zesiluje vstřebatelnost vitamínu C. Mimo jiné, rutin také zajišťuje odpovídající elasticitu cévní stěny, chrání ji před lomivostí, díky čemuž pak eliminuje ukládání LDL cholesterolu a vytváření tzv. aterosklerotických pásů. Tam, kde je cévní stěna pevná a zdravá, se cholesterol protáhne. Tam, kde však, bohužel, vykazuje trhlinky, tělo využívá cholesterolu, aby cévu vyztužilo. Pokud se tak děje dnes a denně, postupem času se v těchto cholesterolových výstelkách mohou objevit taktéž ionty vápníku, díky čemuž pak cholesterolové pláty mineralizují, tvrdnou. Právě tehdy nastává moment, kdy nově vzniklé zvápenatělé pláty není tělo již schopno vstřebat, céva se unaví, ztrácí svou pružnost. Omezený průtok krve pak často vede k vyššímu krevnímu tlaku, později i infarktu. Trápí-li Vás vyšší krevní tlak, vysoká hladina LDL cholesterolu, určitě myslete na „céčko“ a rutin, eliminujte vznik cévních zánětů, které poškozují zdravý vzhled cévní stěny. Eliminujte stres, dostatečně spěte. Živte v sobě lásku, namísto strachu, zodpovědně jezte, hýbejte se a dýchejte, hledejte cesty, kterých je zde nespočet.

Čím dalším nás kiwi určitě nadchne?

Dva plody kiwi obsahují 6 g vlákniny, kdy doporučená denní dávka čítá zhruba 30 g. A právě rozpustná vláknina brzdí vstřebatelnost cholesterolu ve střevě, čímž celkově snižuje jeho vysokou hladinu v krvi. Přítomná vláknina taktéž usnadňuje snazší pohyb tráveniny střevem, zabraňuje tedy chronické zácpě.

Společně s papájou a meruňkami porazilo kiwi banány a pomeranče jako ovoce s nejnižším obsahem sodíku a nejvyšším obsahem draslíku. Jedna ze studií v Journal of Medicinal Food se zaměřila na devět různých druhů ovoce a ovocných šťáv a došla k závěru, že kiwi výrazně zmírňuje oxidativní stres, poškození volnými radikály, v lidské plazmě. Tato schopnost kiwi chránit před buněčným poškozením byla potvrzena i další studií v Carcinogenesis, kdy kiwi nejen omezovalo míru oxidativního poškození DNA, ale dokázalo stimulovat buněčnou obnovu v případě již proběhlého poškození. Ještě lepší však je, že tento vliv kiwi na poškození a opravu DNA byl zjevný tehdy, když bylo kiwi pouze přidáno k běžnému jídelníčku, a tento účinek byl patrný v celé skupině dobrovolných subjektů a již ve velmi krátkém čase.

Pozoruhodný výzkum potvrdila také jedna pekingská univerzita, kde sportovci, konzumující kiwi, vykazovali o 24 % vyšší výdrž, než ostatní z kontrolní skupiny. Má se za to, že právě vitamín C a zajímavé množství přítomných minerálů, celkově utužuje zdravotní stav.

Zajímavý bude také obsah železa, jehož vstřebatelnost je podmíněna přítomností vitamínu C, mědi a kyseliny listové, což kiwi skvěle splňuje. Vykazujete-li známky anémie, způsobené nedostatkem železa, kiwi upřednostněte spíše v dopoledních hodinách, kdy tělo železo zužitkuje nejvíc. Zařadit můžete rovněž i melasu, quinou, amarant, sušené švestky či karob.

A teď, co s kiwi?

Konzumuje se výhradně syrové, ačkoli takový džem či marmeláda skvěle doplní oblíbené palačinky. Kiwim lze dekorovat, vyřezat z něj růžičky, doplnit jím pudink, dorty, nejrůznější dezerty, ranní snídaňovou kaši. Společně s jahodami a banánem lze z kiwi uchystat osvěžující zmrzlinu, doplnit jím salát, případně, nakrájet na kousky a společně s oříšky vložit do dětského batůžku, jako součást zdravé svačiny.

Osobně kiwi používám do chia dezertů, taktéž i na jeden dort, který mi přijde doslova úžasný, rychlý a vlastně hotový během krátké chvíle, což se zrovna hodí, když chcete někoho okamžitě pohostit. Jak na něj?

1000 g banánů + 2 banány na korpus

400 g kokosu

3 zralá kiwi

borůvky, jahody

Banány nakrájíme na tenká kolečka, vyložíme jimi dortovou formu. Ze zbylých banánů a kokosu umixujeme hutný krém, který rozdělíme na 2 díly. Tím prvním potíráme banánová kolečka, následně vrstvíme pláty zralého kiwi, které přikryjeme druhou polovinou krému. Nakonec dort dozdobíme borůvkami a jahodami. Lze využít taktéž i rozpuštěnou čokoládu, kterou dort přelijeme a opět dozdobíme.

 

V článku jsou použity informace z knihy:

Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.

 

 

Zpět nahoru