Už jste ochutnali koriandrové pesto?

cm koriandr 1

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pesto, umixované zelené bylinky s olejem, sýrem, semínky či oříšky, olivami a solí, česnekem či cibulkou, přesně tak, jak máme rádi. Do pesta lze přidat prakticky cokoli, základem však bude bylinka a olej, vše další, co přidáváme, slouží jako doplněk. Výhodou pesta je jeho rychlá příprava, během které mixujeme, plníme do skleniček, zaléváme olejem a následně, necháme sklenice odpočívat v chladu. Další z předností budou také enzymy, vitamíny, termolabilní látky, o které bychom procesem zahřívání přišli. Pesto se totiž připravuje za-čerstva, nic neprohříváme ani nezavařujeme.

Z čeho všeho lze pesto připravit?

Když se řekne pesto, mnozí z nás si vybaví zelenou pomazánku z medvědího česneku. Oněch bylinek, jež můžeme umixovat do krému, existuje nespočet. Vzpomenu například bršlici kozí nohu, rukolu, špenát, mrkvovou nať, kterou, máme-li ze zahrádky, určitě nevyhazujme. Skvěle poslouží taktéž i pažitka, bazalka či oregano. To vše lze libovolně zkombinovat, dochutit dle preferencí, zavíčkovat a uschovat.

K čemu všemu se dá pesto využít?

Máte rádi těstoviny? Pečené brambory, batáty či chuťově bohaté polévky? Případně, pečete chléb, který se dá začerstva jíst jenom tak, samotný? Zkuste si k němu uchystat libovolné pesto. Z pesta lze připravit také chutnou zálivku, kdy malé množství bylinkového krému rozmícháme v dalším dílu oleje a citrónové či pomerančové šťávě. S pestem si skutečně vyhrajete, navíc, výtečně podpoří prostřený letní stůl.

A teď k našemu koriandru

Koriandr není zrovna bylinkou, která by se těšila, bůh ví, jaké oblibě, mnohem typičtější je u nás pažitka, petržel, libeček či bazalka. Je také pravdou, že na chuť koriandru je si třeba zvyknout, ne každému totiž hnedle padne do oka. Mně osobně jeho chuť nevadí, spíše naopak, je netypicky zvláštní, příjemná a plná. K dekoraci pokrmů jej vak nepoužívám, mnohem více se mi osvědčilo zpracovat jej v pesto, kterému dodává zajímavou chuť. Ačkoli v popředí zájmu bývají spíše koriandrová semena, která se u nás přidávají do vína, chleba, sladkostí či kompotů, my se vrátíme k zelené nati. Ta se nejčastěji používá do salátů, majonéz, pomazánek či zálivek, podtrhne i chuť grilované ryby.

Stejně, jako i ostatní bylinky, oplývá koriandr hezkou řádkou antioxidantů, minerálů, z nichž zmiňme například hořčík a draslík, z vitamínů pak ty ze skupiny B, ale také C. Lístky se vyznačují protizánětlivým účinkem, navozují dobré trávení, podporují chuť k jídlu, vřele doporučuji při onkologické problematice. Ulevuje při průjmu, žaludečních neurózách, působí jako lehké analgetikum. Od dávných dob se využívá tam, kde je potřeba přirozeně snížit horečku, podpořit činnost ledvin, mírnit projevy alergií, ekzémů, mykóz. Významný je jeho antivirotický, ale také antimikrobiální účinek. Zbavuje tělo těžkých kovů, výtečný při salmonelóze.

Koriandrové pesto

Pěstujete-li koriandr, případně máte v oblibě zelné a ovocné trhy, nyní, uprostřed jara, se to tam bylinkami bude jenom hemžit. Koriandrová nať je taktéž k dostání i ve větších zelinářstvích. Příprava pesta vám zabere chvíli, netřeba se tedy složitě připravovat. Jak jsem psala již výše, směsí plníme vyvařené sklenice, dobře zalijeme olejem, nejlépe olivovým, zavíčkujeme a ponecháme v lednici. Já sama chystám toto pesto:

2 střední svazky koriandru

150 g rukoly

himalájská sůl

100 ml olivového oleje + 10 ml na zalití

1 stroužek česneku

15 g slunečnicových semínek

Koriandr a rukolu omyjeme vodou, dobře vysušíme. Následně vložíme do mixéru, mixujeme se solí, česnekem, slunečnici a olejem. Výsledná konzistence by měla být hutnější, drobné kousky bylinek nejsou vůbec na škodu. Pesto přendáme do vyvařené sklenice, zalijeme olejem a ponecháme v chladu. Pokud je sklenice pečlivě vymytá, směs dobře utěsněná olejem, pesto nám v lednici vydrží i rok.

Budete-li si chtít pochutnat na dalších typech pesta, zkuste například to z bazalky, parmazánu a piniových semínek.

150 g čerstvé bazalky

50 ml olivového oleje + 5 ml na zalití

1 stroužek česneku

30 g parmazánu

10 g piniových semínek

himalájská sůl

Bazalku omyjeme, dobře osušíme, společně s česnekem, parmazánem, semínky, solí a olejem umixujeme v hutné pesto. Plníme do vyvařených sklenic, zalijeme olejem a ponecháme v chladu.

A pak je tu ještě ona bršlice kozí noha, kterou můžeme zpracovat následovně:

150 g bršlice kozí nohy

50 ml olivového oleje

1 stroužek česneku

himalájská sůl

Bršlici omyjeme, vysušíme, umixujeme se solí, česnekem a olejem na hutný krém. Tím plníme dobře očištěné vyvařené sklenice. Dříve, než zavíčkujeme, směs ještě přelijeme olivovým olejem, aby k ní nešel vzduch. Uchováváme v lednici a používáme k pečeným bramborům, slaným přílohám, či jen tak trošku na dobrý kváskový chléb.