Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Umělá sladidla mění způsob, jak tělo zpracovává přirozený cukr

23.06.2011
Umělá sladidla mohou způsobovat metabolické změny v tom, jak tělo reaguje na přirozený cukr. K tomu dospěla studie prováděná výzkumníky z národního institutu pro diabetes a nemoci trávícího systému a ledvin (the National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases).

Dosavadní vědecká zjištění stála na předpokladu, že umělá sladidla, jako je sacharin, aspartam a sukralosa (E955) neobsahují významné množství karbohydrátů a proto jsou prostě ignorována tělesnými funkcemi pro regulaci hladiny cukru. Ve zmíněné studii se vědci rozhodli otestovat tento předpoklad za pomocí experimentu, ve kterém bylo zapojeno 22 mladých zdravých dobrovolníků s běžnou tělesnou váhou. Ti se několik hodin zdrželi jídla a pak vypili buď dietní limonádu (asi dvě třetiny plechovky) nebo ekvivalentní množství sifonu. Po deseti minutách pak všichni sledovaní vypili míchaný nápoj obsahující cukr a byla měřena odezva v jejich těle.

Zvýšení hladiny cukru v krvi bylo identické u obou skupin, avšak lidé, kteří konzumovali nápoj s umělými sladidly, zpočátku vykazovali vyšší nárůsty oběhových hladin GLP-1 (glucagon-like peptide-1). Tento hormon, který je uvolňován ve střevech, jakmile se žaludek naplní potravou, má za účel signalizovat mozku, aby vyvolal pocit zaplněnosti. Tato reakce ale přitom nebyla u lidí, kteří konzumují umělá sladidla, pozorována.

Autoři studie to popsali takto: „Naše zjištěné údaje dokládají, že umělá sladidla umocňují odezvu po konzumaci cukru a to mělo u našich zdravých dobrovolníků za následek zvýšenou produkci GLP-1“.

Důsledky tohoto zjištění nejsou zatím zřejmé. Ačkoliv by to mohlo naznačovat, že konzumace potravin s umělými sladidly by mohla lidi přimět, aby snižovali konzumaci jídla v průběhu delšího období, předchozí studie ukázaly na přesně opačné účinky. Zda umělá sladidla povzbuzují pocity naplnění, poškozují schopnosti mozku regulovat příjem kalorií nebo vyvolávají nějakou komplexnější reakci, zůstává stále nejasné.

Stává se však stále zřejmějším, že umělá sladidla skutečně mají významný vliv na to, jak tělo reaguje na potraviny.

V závěru studie vědci mj. uvedli: „S přihlédnutím k ohromnému počtu lidí, kteří každodenně konzumují umělá sladidla, se ukazuje jako nevyhnutelné pečlivě prozkoumat jejich související účinky na metabolismus a změny váhy.“

Zdroje:
www.reuters.com
www.childrenshospitalblog.org


Související články:
Příběh dvou sladidel: aspartamu a stévie
Umělé sladidlo NutraSweet je neurotoxin
Bez cukru to jde snadněji
Zdravé sladkosti - Jak na cukry
Přínosy jednotného označení CEFF pro spotřebitele
Biologové nazvali současné slazené sycené nápoje „zlem“
Tak chutná štěstí


23.06.2011
autor: David Gutierrez
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Ostatní


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

79,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS