Tymián – vůně zdraví

Tymián je dnes známý především jako součást provensálského koření, ale na to, že je také silnou léčivkou se širokou škálou indikací, se pomalu zapomíná. I když historie tymiánu je s tou lidskou úzce svázaná od počátku dodnes. Tymián obecný (Thymus vulgaris) pochází z evropského středomořského pobřeží, na jehož podmínky je dobře adaptován – svědčí mu dostatek slunce a sušší propustná půda. Nedostatek vody nahrazuje zvýšeným obsahem silic, které mu dávají typickou vůni (odtud i řecké jméno rodu: thymos = parfém) a léčivé účinky.

V chrámu i v posteli

Nejstarší zmínky o jeho užívání pocházejí již od starých Egypťanů, používajících ho k balzamování mumií a léčení ran. Řekové ho zapalovali v chrámech i lázních a Římané, kteří roznesli tymián do světa, s ním mimo jiné aromatizovali sýry nebo víno. O tom, že vyrůstat v kolébce (západních) civilizací se vyplácí, by mohl tymián vyprávět: místo původu mu dalo obrovský náskok k získání značné popularity v krátkém čase a v širokém prostoru. Během pověrčivého středověku bojovaly snítky tymiánu zpod polštáře s nočními běsy, rytířům dodávaly odvahy v boji s nepřítelem, prostému lidu pomáhaly s černou smrtí, a když to nezabralo, tak ulehčovaly mrtvým odchod do záhrobí.

Huňatý keřík

Tymián obecný je vytrvalý stálezelený polokeř dorůstající výšky pouhých 15–30 cm. Spodní dřevnatá část lodyh je hustě obalena tuhými čárkovitými šedozelenými lístky. Kvete od května do září množstvím drobných narůžovělých až fialových kvítků, ze kterých po oplození vzniknou 4 maličkaté vejcovité tvrdky. Pěstování tymiánu není složité ani v našich podmínkách a mít čerstvou snítku vždy v dosahu se vyplatí. Rod tymián patří do čeledi hluchavkovitých a má mnoho druhů, kultivarů a hybridů, například medonosný tymián plíživý, okrasný tymián divoký a vlněný či voňavý, v kuchyni používaný tymián citronový a kmínový. Tymián je blízkým příbuzným mateřídoušky, někdy bývají tyto dva rody zaměňovány či slučovány v jeden. Mateřídouška vykvétá později, nedřevnatí a plazí se. Rozdíl je samozřejmě i v obsažených látkách a jejich množství.

Síla silic

Tymián obsahuje značné množství účinných látek. Zejména silice, z nich až přes 50 % tvoří thymol, dále třísloviny, hořčiny, flavonoidy, organické kyseliny, saponiny, pryskyřice a další. Sklízejí se vrcholové – nedřevnaté části lodyhy, a to nejlépe těsně před rozkvětem, kdy mají nejvyšší obsah účinných látek. Suší se ve svazečcích nebo v nízké vrstvě ve stínu a uskladňují v uzavřené nádobě. Čerstvý tymián je samozřejmě lepší. Léčivé účinky tymiánu jsou známé již tisíce let. Už Hippokrates ho doporučoval na záněty a nachlazení. Používání a pěstování tymiánu bylo velmi rozšířené. Při středověkých morových epidemiích pravděpodobně zachránil mnoho životů. Když byla v Německu (r. 1725) izolována nejdůležitější léčivá složka tymiánu – thymol, byly prokázány jeho účinky a potvrzena prastará lidská zkušenost.

Biodezinfekce

Thymol je totiž velmi účinným antiseptikem. Do příchodu antibiotik byl důležitým pomocníkem s celou škálou (většinou) zánětlivých onemocnění. Vnitřně se užívá při zánětech trávicích cest (ničí škodlivou a podporuje normální střevní flóru – vhodné po antibiotikách), proti nadýmání, průjmům, parazitům i při infekcích a zánětech močových cest, působí diureticky – využíváno při revmatismu a dně. Odvar, inhalace či kloktání jsou zas velmi účinné při bronchitidě, nachlazení, kašli, bolesti v krku či infekcích dutiny ústní, aftech apod. Vnější použití ve formě koupelí, obkladů, mastí a tinktur prokrvuje pokožku a ulevuje namoženým svalům nebo od artritidy, hodí se i na rány, vředy, akné, plísně či hmyzí štípance. Tymián podporuje také tvorbu bílých krvinek, a tím imunitu i detoxikaci organismu. A navíc psychiku – odbourává stres, deprese, únavu a nespavost. Tymián (či z něj extrahovaný thymol) se často přidává do zubních past, ústních vod a přípravků proti akné, ekzémům, kožním plísním či kvasinkovým infekcím. Najdete ho i v Droserinu od Energy. Nadějné jsou lékařské studie, dle kterých thymol snižuje krevní tlak a dokonce chrání před rakovinou. Nadužívání tymiánu může způsobit alergie a tyreotoxikózu. V kuchyni je oblíbený nejen pro své aroma. Snese delší var než většina bylinek a podporuje trávení i těžších pokrmů. Voňavých receptů s tymiánem jsou jistě tisíce. Tak zdravou chuť!

 

Zdroj: www.energy.cz

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.