Tuřín, neprávem opomíjený

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pamatuji si, kdy jsem jako desetiletá narazila v jedné výpravné knize na tuřín, který se zde nedočkal zrovna dobré pověsti, neboť příslušel těm nejchudším a dobytku, jakožto odpadní zelenina. Vrchnost, ta si pochutnávala na zcela jiných laskominách. Paradoxem však je, že pokud byl dobrý rok a úroda vzkvétala, nižší vrstvy se těšily dobrému zdraví, zatímco ty vyšší, zcela přejedené a kaloricky hluboce uspokojené, trpěly nejrůznějšími metabolickými neduhy, diabetem II. typu a dnovým onemocněním nevyjímaje. Tak tomu však bylo vždy, tmavý chléb, luštěniny, kořenová zelenina, ovoce ze zahrádek, masa poskrovnu, domácí sýr, ovesné, jahelné kaše, to vše zdobilo stoly skromného malého obyvatelstva. Čím jsme pak v hierarchii stoupali výše, tím jsme naráželi na bílé pečivo, sladké pamlsky, maso, tučné sýry, uzeniny, víno… A to se pak samozřejmě podepisovalo na zdravotním stavu panstva.

Tuřín

I v dnešní době je tuřín dosti opomíjen, a pokud se již objeví na trzích či pultech obchodů, stěží nachází své nadšence. Mnohdy totiž jednoduše nevíme, jak s ním naložit. Přitom, lze jej konzumovat vařený i syrový, chutí pak připomíná jemnější kedlubnu. Výborně doprovází nejrůznější pomazánky a dipy, kdy jej krájíme na hrubší hranolky, kterými pak pomazánku nabíráme. U nás doma nachází své místo taktéž i v zeleninových směsích, stačí jej podusit s mrkví, cibulkou, rajčaty, červenou čočkou a lžící dobrých bylinek, aby pak pokrm provoněl celý dům. V minulosti se tuřín vaříval s brambory a následně rozmačkal na výživnou kaši. Osobně mi bramborová kaše přijde nudná a tak, není nic snazšího, než brambory ozvláštnit něčím tak zábavným, jako je právě tato zapomenutá kořenová zelenina. Využít lze taktéž i listy, se kterými nakládáme, jako se špenátem. Jsme-li zastánci RAW stravy a notujeme si při přípravě smoothies, zkusme pár tuřínových listů přidat do chystaných koktejlů. Odměnou nám bude vápník, cenné aminokyseliny, železo či kyselina listová, všeho, co jsem nyní zmínila, obsahují listy více, nežli samotná bulva.

Čím je tuřín zázračný?

Začněme třeba jeho vysokým podílem vlákniny, kdy na 100 g bulvy připadne zhruba 2,5 gramu této balastní látky. S vlákninou se přes den počítá, neboť je třeba naplnit doporučenou dávku 30 g, pak teprve střeva pošlapou, trávení si uleví, rovněž i játra, neboť většina toxických látek je právě díky vláknině z těla odváděna snáze pryč. Velmi zajímavé množství draslíku, za minimální přítomnosti sodíku, pro změnu potěší všechny kardiaky. Dále zde nacházíme zhruba 50 mg vápníku, pěkné množství hořčíku, karotenů, zhruba 25 mg vitamínu C. Tuřín je z velké části utvářen vodou, lze tedy doporučit při nejrůznějších ledvinových neduzích. Navíc, vlastníme-li odšťavňovač, lze tuřín využít při přípravě posilňujících zeleninových šťáv. V kombinaci s mrkví, řepou, zázvorem a jablkem, získáváme super silnou detoxikační směs.

Jeho další výtečnou vlastností je, že svým ideálním složením zbavuje tělo kyseliny močové a předchází tak vzniku dnového záchvatu. Přítomná vláknina příjemně zasytí, jedná se tedy o velmi dobrou plodinu, kterou lze bez obav zařadit do redukční či diabetické diety.

Pokud na tuřín narazíme, určitě se nebojme pár kousků koupit, skvěle doplní řadu podzimní a zimní zeleniny, jako je mrkev, celer, petržel, řepa či dýně. Možná jen, trápí-li nás snížená činnost štítné žlázy, s tuřínem skutečně poskrovnu, neboť, stejně jako sója, zelí, hořčičné semínko, brokolice, kedlubna či květák, obsahuje nemalé množství strumigenních látek, které, bohužel, vychytávají hormony štítné žlázy, čímž ji oslabují. Taktéž se nedoporučuje při žlučníkových kamenech, ačkoli, nečiní-li zrovna kaménky svízel, lze jím, stejně jako šťávou z černé ředkve, podstatně ulevit.

Krémová tuřínová polévka

  • 500 g tuřínu
  • 2 brambory
  • 1 menší cibulka
  • avokádový olej
  • himalájská sůl
  • 70 g kešu oříšků

Na avokádovém oleji, který má vyšší bod zakouření a lze jej tedy prohřívat, zpěníme cibulku, následně přidáme na kousky pokrájený tuřín, brambor, zalijeme vodou, jemně osolíme a povaříme. Kešu oříšky, které jsme namočili na 4 hodiny do vody, rozmixujeme na hladký krém. Odložíme stranou. Mezitím rozmixujeme polévku do hladka a kešu krém do ní přimísíme. Podáváme dozdobené petrželovou natí.

Směs z tuřínu a červené čočky

  • 250 g červené čočky
  • Nori řasa
  • 2 větší tuříny
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • avokádový olej
  • himalájská sůl
  • majoránka
  • ledový salát

Na avokádovém oleji zpěníme cibulku, přidáme červenou čočku, Nori řasu, oloupaný a na kostičky nakrájený tuřín, stejně tak rajčata, zalijeme vodou, osolíme a dusíme. Po deseti minutách přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Jakmile je hotovo, pokrm servírujeme na talíř společně s listovou zeleninou.

Mrkvový hummus s tuřínovými hranolky

  • 5 mrkví
  • 300 g cizrny + Nori řasa
  • 5 stroužků česneku
  • 3 polévkové lžíce tahini
  • himalájská sůl
  • uzená paprika
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • petržel
  • 4 větší tuříny

Mrkev povaříme do měkka, zvláště pak vaříme cizrnu. Jakmile je cizrna měkká, nasypeme ji do mixéru, smísíme s česnekem, tahini, Nori řasou, solí, uzenou paprikou, olejem a citrónovou šťávou. Přidáme mrkev a vodu, mixujeme dohladka. Pokud je směs příliš hustá, nebojme se přilít ještě trošku vody. Cizrna jí snese dost. Nakonec dozdobíme petrželovou natí a servírujeme s čerstvým tuřínem pokrájeným na hranolky.