Tuky pryč – máme garcinii

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Extrakty indického plodu garcinia cambogia jsou na trhu nabízeny pro svou schopnost potlačovat chuť k jídlu. Plody jsou bohatým zdrojem biologicky aktivní kyseliny hydroxycitrónové, která výrazným způsobem snižuje biosyntézu mastných kyselin v našem organizmu. Tímto mechanizmem snižuje proces lipogeneze, tj. proces tvorby tukové tkáně. Garcinia cambogia (garcinie kambodžská), v Indii známá pod názvem vriksha amla, je rostlina běžně se vyskytující téměř na celém území Indie.

K léčebným účelům jsou využívány především plody této rostliny, které jsou bohatým zdrojem kyseliny hydroxycitrónové a pektinu. Experimentálně bylo prokázáno, že tato kyselina je kompetitivním inhibitorem enzymu, který v našem organizmu katalyzuje tvorbu látky označované jako acetyl CoA. Acetyl CoA je výchozím substrátem v procesu biosyntézy mastných kyselin, který spočívá v postupné tvorbě jejich řetězce z jeho dvouuhlíkatých molekul. Kyselina hydroxycitrónová tímto mechanizmem snižuje nejen syntézu mastných kyselin, ale ve svém konečném důsledku snižuje proces lipogeneze, tj. tvorbu tukové tkáně. Kyselina hydroxycitrónová současně zvyšuje syntézu glykogenu v játrech a snižuje tak dostupnost glukózy pro její přeměnu na triacylglyceridy (tuky) v procesu tzv. glukoneogeneze.

Garcinie neovlivňuje centrální nervový systém a nemá proto výrazné nežádoucí účinky. Příznivě ovlivní metabolizmus tuků a cukrů ve Vašem těle a navodí pocit sytosti již po malé porci jídla. Tvorba tuku se zpomalí do té míry, že tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Zároveň sníží chuť k jídlu. Mozek pak omezuje pocit hladu, protože se domnívá, že organizmus má energie dostatek.

Celostní medicína má ve své nabídce potravní doplňky, které využívají možnosti přírody a které nemají vedlejší účinky, působí přirozeným způsobem na funkce organizmu a pomáhají mu udržovat zdraví.