Tuky pryč – máme garcinii

Extrakty indického plodu garcinia cambogia jsou na trhu nabízeny pro svou schopnost potlačovat chuť k jídlu. Plody jsou bohatým zdrojem biologicky aktivní kyseliny hydroxycitrónové, která výrazným způsobem snižuje biosyntézu mastných kyselin v našem organizmu. Tímto mechanizmem snižuje proces lipogeneze, tj. proces tvorby tukové tkáně. Garcinia cambogia (garcinie kambodžská), v Indii známá pod názvem vriksha amla, je rostlina běžně se vyskytující téměř na celém území Indie.

K léčebným účelům jsou využívány především plody této rostliny, které jsou bohatým zdrojem kyseliny hydroxycitrónové a pektinu. Experimentálně bylo prokázáno, že tato kyselina je kompetitivním inhibitorem enzymu, který v našem organizmu katalyzuje tvorbu látky označované jako acetyl CoA. Acetyl CoA je výchozím substrátem v procesu biosyntézy mastných kyselin, který spočívá v postupné tvorbě jejich řetězce z jeho dvouuhlíkatých molekul. Kyselina hydroxycitrónová tímto mechanizmem snižuje nejen syntézu mastných kyselin, ale ve svém konečném důsledku snižuje proces lipogeneze, tj. tvorbu tukové tkáně. Kyselina hydroxycitrónová současně zvyšuje syntézu glykogenu v játrech a snižuje tak dostupnost glukózy pro její přeměnu na triacylglyceridy (tuky) v procesu tzv. glukoneogeneze.

Garcinie neovlivňuje centrální nervový systém a nemá proto výrazné nežádoucí účinky. Příznivě ovlivní metabolizmus tuků a cukrů ve Vašem těle a navodí pocit sytosti již po malé porci jídla. Tvorba tuku se zpomalí do té míry, že tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Zároveň sníží chuť k jídlu. Mozek pak omezuje pocit hladu, protože se domnívá, že organizmus má energie dostatek.

Celostní medicína má ve své nabídce potravní doplňky, které využívají možnosti přírody a které nemají vedlejší účinky, působí přirozeným způsobem na funkce organizmu a pomáhají mu udržovat zdraví.

 

Zpět nahoru