Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Trnka obecná (Prunus spinosa)

09.01.2016
Trnka obecná
Trnka obecná (Prunus spinosa) je listnatý keř, který někdy může dorůst do velikosti malého stromu. V Čechách se můžete setkat s výrazem slivoň trnka. Na jejich větvích se můžeme poranit o trnovité výběžky, které botanici označují jako kolce. Květy jsou bílé barvy, ze kterých po oplodnění vyrůstají plody - kulovité peckovice o velikosti až 15 mm.

Tyto plody označované jako trnky jsou zpočátku zelené, teprve později mají charakteristickou modročernou barvu. Dalším typickým znakem je, že povrch je jakoby ojíněn voskovou vrstvou. Tyto plody jsou označované jako trnky a mají široké využití v potravinářství. Samy o sobě chutnají trpce, ale pokud přejdou mrazem (mohou se zmrazit i uměle), chutnají již lépe. Nicméně ve Francii se právě nezralé trnky nakládají jako olivy. Většinou slouží k výrobě ovocného vína či pálenky, ale také se používají k dochucování likérů (ginu) či k výrobě džemů. Můžeme také zmínit domácí trnkové víno, které má sytě rudou barvu a uvádí se, že při použití kulturních kmenů kvasinek chuť velmi blízkou portskému. Koneckonců někteří výrobci trnku používají k dobarvení portského.

 

Z trnky se jako léčivá rostlinná droga využívají hlavně květy. Ty obsahují zejména flavonové glykosidy a třísloviny. V lidovém léčitelství se využívaly pro své mírně diuretické (močopudné) působení, příznivě působí i při trávicích potížích.

 

Působí i mírně projímavě (doporučováno při zácpě či tvrdé stolici). Bylinný čaj z květů trnky se podával i při nemocech z nachlazení. V léčitelství se používaly i plody trnky. Ty obsahují z přírodních látek třísloviny, cukry, pektiny, vitamín C, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Právě díky obsaženým tříslovinám se z trnek připravoval lihový extrakt (tinktura) nebo se též z nich připravovalo kloktadlo.

 

Jako zajímavost lze uvést, že plody trnky se používaly i k barvení tkanin. Švadleny je dokonce žvýkaly, aby měly dostatek slin k navlhčení nití (což by mohl vyzkoušet někdo, kdo trpí suchem v ústech).

 

Celková nabídka přípravků obsahující Trnku obecnou.


Související články:
Třísloviny
Fenykl na trávení
Bylinky a zácpa
Přírodní plody na podzim


09.01.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Záhadná celiakie
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Jak posílit imunitu dětí po nástupu do škol a školek?
5 mýtů o detoxikaci
Nepříjemné situace jako zkoušky: radujte se z nich!

149,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS