Triphala – to nejlepší z ajurvédských bylin pro podporu vašeho nervového systému

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ájurvéda je tradiční indická medicína, která vychází ze zdejší filosofie a léčivých rostlin (popřípadě i dalších látek), které se v Indii vyskytují. Praktikují ji i lékaři v České republice.

Ájurvéda je slovo, které vychází ze starého indického jazyka, sanskrtu, a znamená v překladu vědění o životě. Vychází z toho, že základem našeho zdraví je stabilní rovnováha tří základních energetických charakteristik, tzv. dóš. Každý člověk je má od narození individuálně určené a pokud nastane jejich nerovnováha, projevuje se mimo jiné i vznikem nemoci. Jedná o tři dóši, které se jmenují Vata, Pitta a Kapha. Jsou vzájemně protichůdné, ale také se doplňují, podobně jako principy jin a jang v tradiční čínské medicíně.

Ájurvéda to řeší tím, že se při léčbě nemocí zaměří na na dynamické vyvažování životních energií, tzv. prán, v našem těle. Zahrnuje celý komplex opatření, mezi něhož můžeme započítat správné stravování a životosprávu, různé druhy terapie (paňčakarma) a procedury (aroma, hudba, čištění, masáže), pulzní diagnostiku, tělesná (Hatha jóga) a dechová (pránájáma) cvičení a techniky rozvoje vědomí (meditace). Při léčbě jsou také používané rostlinné a minerální doplňky stravy (z našeho úhlu pohledu), které pomáhají k dosažení k harmonické vyváženosti mysli a těla oživením vnitřních životních energií.

V některých doplňcích stravy se můžeme setkat se směsí tří tradičních bylin používaných v ajurvédě, označenou jako Triphala. Tvoří ji výtažky z tří plodů pocházejících z Indie: amalaki (embilika lékařská, Emblica officinalis), bibhitaki nebo též vibhitakï (vrcholák myrobalánový, Terminalia bellirica) a haritaki (vrcholák tříslovinný, Terminalia chebula).

Amalaki

Je to strom známý také pod názvem indický angrešt nebo malacca. Jedná se o listnatý strom z čeledi Phyllanthaceae. Jeho plody se používají v surovém stavu, nezpracovávají se. Amalaki neboli indický angrešt, jeho ovoce, obsahuje velké množství přírodního vitamínu C. Obsahuje rovněž vápník, draslík, železo, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamín B3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy. Obsažené flavonoidy zlepšují absorpci vitamínu C v našem těle.

Tento vitamin, mimo jiné, přispívá k normální tvorbě kolagenu, čímž pozitivně působí na kůži, kosti, chrupavky a na normální funkci krevních cév. Napomáhá k ochraně buněk před oxidativním stresem, což vede k normální funkci imunitního systému. V ájurvédě se používá pro chladivý účinek, který uklidňuje dóšu označovanou jako Pitta a pro podporu přirozené funkce jater a imunitního systému.

Bibhitaki

Bibhitaki (též vibhitakï) neboli vrcholák myrobalánový (Terminalia bellirica) se vyskytuje ve vlhkých lesnatých oblastech Indie a Filipín. Je to mohutný strom z čeledi uzlencovitých či vrcholákovitých (Combretaceae). Plody jsou zelené nebo žluté barvy a obsahují pecku. Po dozrání se sbírají a využívá se jejich dužnaté oplodí. V tradiční přírodní medicíně se používají jeho plody (haritaki) a dužnaté oplodí, které je přírodním antioxidantem. Účinné látky obsažené ve bibhitaki pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.

Obsahuje glukosid bellericanin, kyselinu gallo-taninovou, pryskyřice, barviva, lignany, deriváty taninů, manitolu, glukózy, fruktózy, žlutozelený olej a další látky. V případě zvýšené Váty (je spojena s nervovým systémem a fyzickým pohybem) se nesmí užívat vysoké dávky. Používá se ve formě tinktury, čaje nebo prášku.

Jeho plody mají adstringentní, tj. stahující a tonizující účinky, kterých ájurvéda využívá k léčbě křečových žil a hemoroidů. Má rovněž protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Je také, stejně jako plody vrcholáku tříslovinného, přírodním antioxidantem a posiluje imunitu. Je zvláště vhodný pro dóšu Kapha, který podporuje dýchací systém i nahromadění kapha ve všech systémech.

Haritaki

Terminalia chebula (Vrcholák tříslovinový) neboli haritaki, je strom rostoucí v podhorských oblastech Himalájí. K léčebným účelům se používají především plody této rostliny, které mají příznivé účinky na funkci gastrointestinálního traktu, tj. zejména na funkci tenkého a tlustého střeva. Je to proto, že obsažené látky stimulují především peristaltiku tlustého střeva a působí tak jako účinné laxativum. Má hřejivou povahu, je stále dobrý pro všechny tři dóši (Váta, Pitta a Kapha). Je známý svým „detoxikačním“ působením, který odstraňuje toxiny a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.  Doslovný překlad názvu haritaki znamená “odnáší, odplavuje“ nebo také „zbavuje všech nemocí“. Vzhledem k tomu, že zralé plody a jejich dužnaté oplodí obsahují značné množství tříslovin, využívá jich tradiční indická medicína při léčbě křečových žil a hemoroidů. Tato rostlina zároveň příznivě působí při onemocněních jater a při průjmech různé etiologie.

Triphala

Spojení všech tří výtažků z plodů těchto rostlin se používá v ajurvédě k podpoře normální činnost nervové soustavy a psychické činnosti. Mělo by dojít k snížení míry únavy a vyčerpání a celkovému zlepšení nervového systému. Tato směs také působí pozitivně na normální trávení a přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. To má za následek optimální střevní pohyb a vylučování. Používá se pro regeneraci a detoxikaci organismu a podle ájurvédy ovlivňuje všechny tři dóši – Váta, Pitta a Kapha.

Triphala je v doplňcích stravy zpracována jako prášek. Tento prášek má slabě hořkokyselou chuť. Ta chuť se dá zlepšit přidáním sladké skořice.

Tip celostní medicíny ZDE

Kyselina ellagová

Pro pacienty, ale také pro vědce je důležité, že ve dvou z těchto léčivých rostlin (jedná se o Terminalia chebula a Terminalia belerica) je obsažena kyselina elagová (též kyselina ellagová), která je chemicky řazena mezi polyfenoly. Polyfenoly patří mezi ty druhy chemických sloučenin, které jsou obsaženy rostlinách.

Tato kyselina je antioxidant – snižuje negativní vliv škodlivých volných radikálů, které se nacházejí v životním prostředí kolem nás.

Samotné rostliny vytvářejí kyselinu ellagovou a převádějí ji do formy taninů, označovaných jako ellagotaniny. Tyto látky jsou glukosidy, které ve vodě snadno hydrolyzují za opětovného vzniku kyseliny ellagové (a ještě kyseliny gallové), k čemuž dochází při konzumaci rostlin. Kyselina ellagová je i centrem pozornosti vědců, kteří zkoumají v laboratořích její možné protinádorové vlastnosti. Předpokládají, že tento účinek by měl být založen na tom, že inhibuje vazbu některých karcinogenů (včetně nitrosaminů a polycyklických aromatických uhlovodíků) na DNA. Její vlastnosti byly zkoumány v menších testech – například snižování krevního tlaku.

Další ze zvažovaných vlastností je, že její podávání by mohlo míru neutropenie (útlum krvetvorby) vyvolanou chemoterapií. V jiném laboratorním testu bylo zjištěno, že kyselina elagová snižovala mutagenitu mutagenu (látky vyvolávající rakovinu), kterou byla N-nitroso-N-methylmočovina.

Důležité je si uvědomit, že tyto uváděné vlastnosti jsou stále ve stádiu výzkumu, nelze je tedy deklarovat (ostatně v EU by to nebylo ani možné) v doplňcích stravy s kyselinou ellagovou, jako se svého času řešilo v USA za asistence FDA (Federální úřad pro léky a potraviny).