Tři porce ovoce a zeleniny snižují riziko nemocí srdce

cm srdce

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Vídeň – Tři porce ovoce a zeleniny ochrání člověka před onemocněním srdce. Vyplývá to ze studie, kterou řečtí lékaři představili na kardiologickém kongresu ve Vídni. Řecký profesor Demosthenes Panagiotakos uskutečnil průzkum, do něhož zařadil 84 lidí se srdečními problémy a 1078 zdravých dobrovolníků. Všichni dostali stejnou otázku, kolik ovoce a zeleniny jedí.

Z odpovědi vyplynulo, že pravidelně jí ovoce a zeleninu 43 procent pacientů se srdečními nemocemi a 67 procent zdravých lidí. Z nich většina jí méně než dvě porce denně. Sedm procent z lidí nemocných na srdce a deset procent zdravých dobrovolníků přitom uvedlo, že jedí více než 2,5 porce denně.

Řečtí kardiologové z porovnání těchto výpovědí a zdravotního stavu dotazovaných osob vyvodili, že lidé, kteří jedí každý den 2-3 porce ovoce a zeleniny, jsou vystaveni výrazně nižšímu riziku srdečních onemocnění ve srovnání s těmi, kteří se ovoci a zelenině zásadně vyhýbají.

Jednou porcí se např. myslí jedno jablko či pomeranč nebo větší rajče, čemuž pak odpovídá 100 g salátu či 200 g dušené zeleniny.

U lidí, kteří jedí 2,5 porce denně, se riziko srdečních onemocnění snižuje až o 70 procent. Jíst více než tři porce denně už nemá vliv na výrazné snižování rizika srdečních onemocnění,“ tvrdí profesor Panagiotakos.