Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Tradiční recepty bez lepku – zahušťování polévek, omáček, šťáv pod maso a jiných jídel

12.03.2014
Tradiční recepty bez lepku

Jíška

Jíšku připravíme na sádle z pohankové mouky. Na 2-3 l polévky dáme 2 vrchovaté polévkové lžíce mouky. V pánvi rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla a přidáme mouku, zamícháme. Pokud se tvoří hrudky nebo je jíška moc hustá, přidáme trochu sádla a necháme 1-2 minuty zpěnit. Pozor, když se mouka opeče zprudka nebo se opéká moc dlouho, jíška zhořkne. Hotovou jíšku přidáme hned za stálého míchání do polévky, aby nevznikly žmolky. Tímto způsobem připravíme rovněž jíšku z mouky kukuřičné nebo ze směsí bezlepkové mouky, jen místo sádla dáme máslo.
Výběr mouky se liší druhem připravovaného jídla (viz recepty).

Jíška nasucho

Pokud je potřeba u diety omezit nebo vyloučit tuky, použijeme na zahuštění „suchou jíšku“. Opražíme mouku na pánvi bez tuku – pozor je náchylná dělat žmolky. Do hrnce s polévkou dáme cedník tak, aby horká polévka dosahovala alespoň 1/3 cedníku. Potom upraženou mouku metlou v cedníku rozšleháme a zároveň mícháme v hrnci. Tak se nám neudělají žmolky a v polévce je méně nebo žádný tuk.

 

Záklechtka

Do vody, mléka, smetany nebo jiných studených tekutin rozšleháme mouku tak, aby nevznikly žmolky. Vznikne řídká kaše, a tu za stálého míchání vlijeme do zahušťovaného pokrmu. Typ použité mouky je daný typem zahušťovaného jídla. Bude vždy uveden v receptu. Abychom zabránili vzniku žmolků, je lépe záklechtku vlít přes sítko a řádně rozmíchat.

 

Pro 4 osoby použijeme asi 200 ml tekutiny a 2 polévkové lžíce mouky. Záklechtku z pohankové mouky povaříme asi 4-5 minut, záklechtku z kukuřičné a rýžové mouky 7-10 minut, záklechtku z mouky Unimix stačí povařit 3-4 minuty.

 

Strouhanka

Strouhanku připravíme nastrouháním křupavého extrudovaného kukuřičného chleba. Můžeme použít i Mišutku (extrudovanou kukuřici již pomletou) nebo křupavý pohankový chléb. V obchodech už se objevila i průmyslově vyráběná kukuřičná strouhanka.

 

 

Ukázka z knihy Tradiční recepty bez lepku.


Související články a videa:
Bezlepková dieta
Celiakie (intolerance lepku)
VIDEO: Vařím s láskou
Evropu zachvacuje bezlepková horečka
Jde to i bez pšenice – Otázky a odpovědi


12.03.2014
autor: Alena Baláková
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Záhadná celiakie
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Jak posílit imunitu dětí po nástupu do škol a školek?
5 mýtů o detoxikaci
Nepříjemné situace jako zkoušky: radujte se z nich!
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS