To nejlepší z jarní přírody do vaší kuchyně aneb znáte medvědí česnek

Rostlinka, která začíná růst pod sněhem již při prvních jarních slunečních paprscích, se jmenuje česnek medvědí, latinsky Aliium ursinum. Je to opravdový poklad, který nám příroda nabízí po dlouhé, únavné a vysilující zimě. A není to jen člověk, který po zimě potřebuje správně nastartovat dobrý chod metabolismu a jarní detoxikaci.

Proto se patrně na tuto rostlinku vrhají medvědi, jakmile otevřou oči po zimním spánku. Odtud také pochází název Medvědí česnek, protože  se stává hned po zimě první potravou medvědů. Vidíte i medvědi vědí co je pro ně na jaře správné. Škoda, že lidé neposlouchají své tělo tak dobře jako zvířata. Byli bychom jistě zdravější.

Ale pojďme zpět k česneku medvědímu. Najdete ho růst na stinných a vlhkých místech v lese. Má krásné, široké, ploché,  svěže zelené listy s vysokým obsahem éterických olejů. Pro medvědí česnek je typická jeho pronikavá vůně po česneku. Cibulka nedosahuje zdaleka velikosti klasického česneku.

Z divokého česneku se zpracovávají právě listy. Jedno důležité upozornění, jestli vyrazíte do lesa pro tyto voňavé a velmi chutné listy, pozor na možnou záměnu za listy sněženek, které mají tvar  podobný, ale bez česnekového aróma a navíc listy obsahují alkaloid colchicin, který je větší při konzumaci smrtelný.

Listy medvědího česneku jsou absolutním jarním elixírem. Účinně detoxikují a regenerují játra, jsou vápníkovou bombou, dále obsahují železo a kyselinu folátovou. Z vitamínů jsou zastoupeny silné antioxidanty vitamín C a beta-karoten, obsahuje také druhotné fytochemické látky se silným proti-nádorovým účinkem.

Při čtení tohoto článku vás asi napadne; ano, to je všechno pěkné, ale jak mám tento zázrak konzumovat, nejsme přece medvědi? Dám vám hned 3 recepty na delikatesy, které všude za hranicemi koupíte za vysokou cenu. Co takhle pomazánku z medvědího česneku, nebo polévku a nebo pesto na špagety?

Pomazánka z medvědího česneku:

  • velkou hrst listů divokého česneku
  • 1 BIO tvaroh
  • 4 lžíce lučiny
  • 1 stroužek česneku
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka nerafinované soli
  • pár kapek šťávy z citronu

Všechny ingredience dát do mixeru a rozmixovat na hladký krém!

Polévka z medvědího česneku:

  • 2 pastyňáky (velká petržel)
  • 1 brambor
  • velká hrst medvědího česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje lis. za studena
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • BIO bujon
  • citron
  • špetka kurkumy

Na oleji restujete na velké kusy nakrájený pastyňák a brambory. Přidáte zázvor a na jemno nasekaný česnek a chvíli restujete. Zalijete vodou a nadrobíte 2 kostky BIO bujonu. Zeleninu vaříte do měkka. Potom přisypete na kousky nasekaný medvědí česnek a 5 minut ještě necháte probublávat. Potom ponorným mixerem rozmixujete. Ochutíte pár kapkami z citronu, špetkou kurkumy a přilije kokosové mléko. Dochutíte muškátovým oříškem a solí.

Pesto z medvědího česneku:

  • velká hrst medvědího česneku
  • 1/2 dcl olivového oleje
  • sáček piniových oříšků
  • sůl
  • barevný pepř
  • 2 lžíce parmazánu

Všechny ingredience dáte do mixéru a rozmixujete na hladkou hmotu. Konzistence by měla být mazlavá, proto podle potřeby přidávat olivový olej. Pesto je výborné na celozrnné těstoviny nebo jednoduše na celozrnné tousty.

Neváhejte a udělejte si výlet do lesa na medvědí česnek, pokud možno co nejrychleji, ať vám ho medvědi nesní. DOBROU CHUŤ!

 

Zpět nahoru