Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


To, co jíme, ovlivňuje i naše duševní zdraví

08.02.2006
I když ne všichni dietologové považují studii nazvanou Výživa duše za přesvědčivou, Britové tvrdí, že zjistili souvislost některých duševních poruch s nedostatkem určitých látek, které lze získat z potravin. Deprese prý souvisí s malou konzumací ryb. Organismu pak chybí nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které mají vliv na dobrou funkci mozku. Také u schizofreniků byla zjištěna nízká hladina nenasycených mastných kyselin.

Před Alzheimerovou chorobou může chránit údajně vysoký podíl zeleniny ve stravě. U hyperaktivních dětí byl zjištěn nedostatek železa a mastných kyselin. Podle Andrewa McCullocha z nadace pro duševní zdraví jsou vědci teprve na počátku cesty k pochopení toho, do jaké míry strava ovlivňuje činnost mozku. Přesto prý ale změna jídelníčku u některých pacientů trpících duševní poruchou přinesla lepší výsledek než poradenství nebo léky.

 

Studie Výživa duše poukazuje na to, do jaké míry se v uplynulých 50 letech změnil poměr mezi vitamíny, minerály a tuky v lidské stravě. Velkochov skotu zavedl do zemědělství pesticidy a změnil složení tuku v tělech zvířat pěstovaných na maso.

 

Například kuřata jsou nyní vykrmena k porážce v polovičním čase než před 30 lety. Jejich maso tenkrát obsahovalo dvě procenta tuku, dnes 22 procent. Lidé konzumují stále více hotových jídel. Stoupá tím příjem nasycených tuků, které zpomalují mozkovou činnost.

 

Podle britské zprávy konzumují lidé ve srovnání s polovinou 20. století o 34 procent méně zeleniny a o dvě třetiny méně ryb. Mohou to být klíčové faktory přibývajících případů deprese, schizofrenie, Alzheimerovy choroby a dětské hyperaktivity.

 

Jedna z autorek studie Courtney Van de Weyerová považuje za dobrou zprávu fakt, že potraviny doporučitelné pro duševní zdraví jsou zároveň příznivé i pro zdraví tělesné. Špatné je ale podle ní to, že na trhu nebude dostatek zdravých a dostupných potravin, dokud se radikálně nezmění postoj k potravinám a zemědělským technologiím.


Související články:
Jsme to, co jíme
Jídlo, pití a naše zdraví
Ryby pro zdraví?


08.02.2006
zdroj: ČTK
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS