Theobromin

Theobromin je řazen do skupiny purinových alkaloidů. Podle svých účinků je řazen do skupiny analeptik. Analeptika jsou látky, které mají stimulující účinky na některé oblasti centrální nervové soustavy. Některé vědecké pokusy naznačují, že jako účinná látka tlumí kašel lépe než kodein.

Plod se skládá z několika svislých řad semen. Tato semena jsou veliká přibližně jako mandle a jsou označovány jako kakaové boby. Mají slupku dva centimetry tlustou. Kakaový prášek, který známe, se získává fermentací těchto bobů. Kromě theobrominu kakaové boby ještě obsahují další alkaloid, kofein.

Během fermentace dochází k enzymatickým procesům, při kterých se část hořčin obsažených rozštěpí. Dojde ke vzniku vonných látek a ke ztmavnutí semen, což je zapříčiněno vznikem katechinových tříslovin. Fermentací se odstraní hořká tříslovinná chuť. Původní barva semen se mění na hnědou a semena získají charakteristickou chuť a vůni. Tyto semena se praží při 100° až 140° Celsia. Po tomto pražení mají již charakteristickou vůni a chuť.

Pak se semena rychle ochladí a odstraní se osemení. Dalším zpracováním se získává pastovitá hmota, která chladnutím tuhne. Z ní se lisuje kakaové máslo. Ze zbytku, který se rozemele, vzniká kakaový prášek.

Pastovitá kakaová hmota se používá v potravinářství jako základní surovina na výrobu čokolády. Kakaové máslo (Oleum cacao) se používá v lékárnách na výrobu čípků nebo i v kosmetice. Má tu výhodu, že po jejich aplikaci se při tělesné teplotě rozpouští a uvolňuje léčivé látky v něm obsažené.

Je docela zajímavé, že vlastní název pochází ze dvou řeckých slov, theo-bůh a brosi-pokrm, čili vlastně pokrm bohů. Tudíž čokoláda, v které je hlavně theobromin obsažen, je odedávna pokrmem bohů.

Zpět nahoru