Tamarind indický (Tamarindus indica)

tamarind 2 e1598874963725

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Tamarind indický (Tamarindus indica) je méně známý, ale pozoruhodný strom obsahující látky s příznivými účinky na zdraví, který nachází i uplatnění mimo oblast přírodní medicíny a farmacie. Je vysoký až 20 metrů. Patří do čeledi motýlokvětých. Můžeme se také setkat v literatuře s jeho dalšími názvy, jako tamaryšek, kyselé datle, indické datle nebo amlaka.

Tamarind indický (Tamarindus indica) je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa.

Má zpeřené listy a typické, poněkud neobvyklé, podlouhlé, zploštělé až jakoby zaškrcené plody. Jsou na povrchu tuhé, ale uvnitř dužnaté (mohou být dlouhé až 14 centimetrů).

Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena je v zemích původu tamarindu indického oblíben jako potravina.  Má osvěžující kyselou až sladkokyselou chuť připomínající sušené švestky a vláknitou, málo šťavnatou konzistenci. Tyto plody se mohou, jak jíst syrové, tak i tepelně zpracované. Nacházejí uplatnění v kuchyni jako zdroj pro přípravu povidel, zavařenin nebo jako přísada do jídel a nápojů. Je součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní.

V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.

V místní přírodní medicíně (Indie, tropické oblasti Ameriky) se nasazují při horečce, zácpě nebo kurdějím. Vysloveně v indické tradiční medicíně, ajurvédě, nachází uplatnění při léčbě na léčbu otoků nebo onemocnění horních cest dýchacích (průdušky). Tamarind celkově pomáhá s léčbou srdečních chorob a vysokého krevního cukru, mírní záněty kloubů, působí proti střevním parazitům a je doplňkem léčby u zánětů močových cest.

Plody neobsahují žádný tuk, jenom bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy nebo minerály.

Plody ale nejsou jedinou léčivou drogou pocházející z tamarindu indického: používají se i jeho listy. Listy tamarindu obsahují flavonové glykosidy – orientin, vitexin, isoorientin a iso-vitexin. V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná.

Tamarind indický se používá i zevně, v přírodní kosmetice pro své antiseptické působení (záněty, kožní vředy). Proto je i součástí některých kosmetických přípravků například pleťových vod na akné (nebo jiné vyrážky), kdy se využívá i jeho stahující (adstringentní) působení.

Tamarind indický se používá v ájurvédě například na léčbu otoků, bronchiální poruchy nebo ke snížení horečky. Je antiseptický, tedy má pozitivní vliv na záněty a kožní vředy. V kosmetice se používá například do pleťových vod, na léčení akné a vyrážky, má stahující účinky. V léčitelství pomáhá s léčbou srdečních chorob a vysokého krevního cukru, snižuje záněty kloubů, působí proti střevním parazitům a pomáhá s močovými záněty.

Dále je dobré zmínit, že protože je bohatý na vlákninu a jednoduché polysacharidy, tak nachází uplatnění u pacientů se zácpou. Rovněž také obsahuje draslík. Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii.

Jeho nedostatek se může vyskytovat u diabetiků. V tomto případě je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem.

Vitamíny a antioxidanty obsažené v tamarindu celkově přispívají také k ochraně organismu proti nežádoucímu působení škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.