Tamarind indický (Tamarindus indica)

Tamarind indický (Tamarindus indica) je méně známý, ale pozoruhodný strom obsahující látky s příznivými účinky na zdraví, který nachází i uplatnění mimo oblast přírodní medicíny a farmacie. Je vysoký až 20 metrů. Patří do čeledi motýlokvětých. Můžeme se také setkat v literatuře s jeho dalšími názvy, jako tamaryšek, kyselé datle, indické datle nebo amlaka.

Tamarind indický (Tamarindus indica) je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa.

Má zpeřené listy a typické, poněkud neobvyklé, podlouhlé, zploštělé až jakoby zaškrcené plody. Jsou na povrchu tuhé, ale uvnitř dužnaté (mohou být dlouhé až 14 centimetrů).

Dužnina plodů nebo přesněji dužnatý míšek obklopující semena je v zemích původu tamarindu indického oblíben jako potravina.  Má osvěžující kyselou až sladkokyselou chuť připomínající sušené švestky a vláknitou, málo šťavnatou konzistenci. Tyto plody se mohou, jak jíst syrové, tak i tepelně zpracované. Nacházejí uplatnění v kuchyni jako zdroj pro přípravu povidel, zavařenin nebo jako přísada do jídel a nápojů. Je součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní.

V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.

V místní přírodní medicíně (Indie, tropické oblasti Ameriky) se nasazují při horečce, zácpě nebo kurdějím. Vysloveně v indické tradiční medicíně, ajurvédě, nachází uplatnění při léčbě na léčbu otoků nebo onemocnění horních cest dýchacích (průdušky). Tamarind celkově pomáhá s léčbou srdečních chorob a vysokého krevního cukru, mírní záněty kloubů, působí proti střevním parazitům a je doplňkem léčby u zánětů močových cest.

Plody neobsahují žádný tuk, jenom bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitaminy nebo minerály.

Plody ale nejsou jedinou léčivou drogou pocházející z tamarindu indického: používají se i jeho listy. Listy tamarindu obsahují flavonové glykosidy – orientin, vitexin, isoorientin a iso-vitexin. V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná.

Tamarind indický se používá i zevně, v přírodní kosmetice pro své antiseptické působení (záněty, kožní vředy). Proto je i součástí některých kosmetických přípravků například pleťových vod na akné (nebo jiné vyrážky), kdy se využívá i jeho stahující (adstringentní) působení.

Tamarind indický se používá v ájurvédě například na léčbu otoků, bronchiální poruchy nebo ke snížení horečky. Je antiseptický, tedy má pozitivní vliv na záněty a kožní vředy. V kosmetice se používá například do pleťových vod, na léčení akné a vyrážky, má stahující účinky. V léčitelství pomáhá s léčbou srdečních chorob a vysokého krevního cukru, snižuje záněty kloubů, působí proti střevním parazitům a pomáhá s močovými záněty.

Dále je dobré zmínit, že protože je bohatý na vlákninu a jednoduché polysacharidy, tak nachází uplatnění u pacientů se zácpou. Rovněž také obsahuje draslík. Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii.

Jeho nedostatek se může vyskytovat u diabetiků. V tomto případě je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem.

Vitamíny a antioxidanty obsažené v tamarindu celkově přispívají také k ochraně organismu proti nežádoucímu působení škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.