prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


„Sýrový“ dip a další omáčky k nachoskám nejen pro vegany a celiaky

28.05.2015
Nachos

Chystáte party v duchu Mexika, ale jste vegan nebo alergik na laktózu a lepek, nebo se z nějakého jiného důvodu vyhýbáte živočišným produktům a obyčejné mouce?

Máme pro vás tip, jak své hosty neochudit a své chuťové buňky potěšit v tradičním stylu. Stačí nakoupit nachosky (tortilla chipsy), které jsou vyrobené z kukuřičné mouky a jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu, a k tomu vyrobit pár omáček.

 

„Sýrový“ dip

Sýrový dip

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 2 šálky brambor, nakrájených na malé kostičky
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek cibule, nakrájené najemno
  • 1/4 šálku šalotky, nakrájené najemno
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na malé kostičky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 šálku kešu oříšků, namočených přes noc
  • 1/4 šálku rostlinného oleje nebo margarínu
  • šťáva ze 1/4 citronu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mleté papriky
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 8 lžiček lahůdkového droždí

Postup:

Do hrnce vložíme veškerou zeleninu a vodu a necháme povařit po dobu 15 minut. Vaříme do změknutí brambor a mrkve, vodu poté nesléváme. Zeleninu včetně vody přendáme do robota, přidáme ostatní ingredience a mixujeme do hladka zhruba 5 minut. Jakmile vznikne jemná, krémová a hustá omáčka, máme hotovo. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Omáčku můžeme skladovat v lednici až 5 dní.

 

Kysaná „smetana“

Kysaná smetana

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 1 šálek kešu oříšků, namočených přes noc
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 1/2 šálku vody

Postup:

Všechny ingredience vložíme do robotu. Mixujeme 5 až 7 minut do jemné a hladké „smetany“. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme v lednici 5 až 10 dní.

 

Guacamole

Guacamole

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • kůra a šťáva z jedné limetky
  • 1/2 šálku čerstvého koriandru, nasekaného najemno
  • 1 větší cibule, pokrájená najemno
  • 1 jarní cibulka, pokrájená na plátky
  • 1 jemně podrcená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Nejprve rozpůlíme a vypeckujeme avokáda. Pak dužinu oloupeme nebo vybereme lžičkou a vložíme do velké misky. Avokádo pomačkáme vidličkou a přidáme pokrájená rajčata, limetkovou šťávu a kůru, koriandrovou nať, podrcenou chilli papričku, a prolisovaný česnek. Vše lehce promícháme. Přidáme polovinu soli, dobře promícháme a necháme několik minut stát. Pak znovu zamícháme a podle chuti dosolíme. Přesolit guacamole je snadné, takže je třeba sůl dávkovat po částech. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme až 3 dny, než avokádo začne přirozeně měnit barvu.

 

Pico de Gallo

Pico de Gallo

Zdroj: http://www.scribbler.cz/

Ingredience:

  • 5 rajčat, nakrájených na malé kousky
  • 1/4 šálku jarní cibulky, nakrájené najemno
  • 1 lžíce šťávy z citronu či limetky
  • 2 lžíce koriandru, nasekaného najemno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Všechny ingredience, které jsme pokrájeli nadrobno, promícháme v misce. Pokud chceme spíše jemnější dip, můžeme krátce rozmixovat. Necháme asi 60 minut odpočinout. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice. Skladujeme až 3 dny.

 

Fantazii se meze nekladou, podávat dipy nemusíte pouze samostatně, ale třeba jako velkou sklenici plnou lahodných chutí.


Související články:
Vegan sýr, díky kterému zapomenete, jak chutná ten skutečný
"Vaječná" tlačenka
Dýňové sladko-pálivé kari
Dokonalá jahodová zmrzlina za 5 minut!
Dietní vegan pizza
Pohanka, bezlepkový zázrak plný rutinu
„Sýrový“ dip a další omáčky k nachoskám nejen pro vegany a celiaky
Vyrobte si doma margarín


28.05.2015
autor: Kateřina Maršíková
zdroj: scribbler.cz
další články v rubrice: Zdravé recepty


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Priessnitzův obklad
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
VIDEO: Kolikrát denně máme jíst?
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS