Svatý grál pro naše játra? Běžně dostupné potraviny!

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Játra coby největší žláza našeho těla plní mnoho zásadních funkcí – čistí krev, produkují žluč, vytváří enzymy, bílkoviny, hormony a v neposlední řadě odstraňují toxiny. Jejich práce je nekonečná a náročná, proto bychom jim ji měli umět usnadnit.

Co játrům vadí?

Alkohol – samozřejmě. Zcela zásadním způsobem mohou ale játra negativně ovlivnit také časté užívání léků (zejména běžně dostupných analgetik), těžce stravitelné pokrmy (smažená, tučná, přesolená jídla a polotovary). Všechny tyto nešvary, které mnozí z nás zařazují do každodenního života, způsobují oslabování funkce jater. To má za následek nejen vznik nejrůznějších trávicích poruch (nadýmání, nechutenství, nezdravá stolice), ale také nadměrné usazování toxinů.

Toxická zátěž – zvláště je-li dlouhodobá – může vést k problémům, jako jsou hypertenze, artritida, cukrovka 2. typu nebo autoimunitní choroby. A protože játra produkují rovněž celou řadu hormonů, může se toxická zátěž projevit také hormonálními výkyvy, náladovostí a dalšími psychickými problémy.

Jak si pomoci?

Pozvěte do svého života detoxikaci, která pomůže zacílit toxická ložiska, šetrně je narušit za pomoci imunitního systému a postupně z těla vyloučit. Detoxikaci můžete ještě podpořit a svým játrům ulevit prostřednictvím změny jídelníčku. Zařaďte do něj suroviny, které funkcím jater prospívají.

  • Pampeliška – obsahuje taraxacin, hořčin, který dokáže aktivovat uvolňování žluči a podpořit tak trávení a vstřebávání tuků. Pampelišku můžeme směle konzumovat syrovou, a sice její stvoly, listy i kořeny. Květy můžeme zužitkovat také, to když si z nich připravíme med.
  • Málokdo ví, že játrům v obrovské míře prospívá také kapusta (včetně růžičkové) nebo špenát. Tato zelenina totiž hojně obsahuje síru, spolehlivý aktivátor jaterních enzymů. Síru najdeme také v čekance, která je často součástí různých žaludečních směsí.
  • Poctivý český česnek také dokáže mnoho. Kromě již zmíněné síry obsahuje česnek selen a allicin. Obě tyto látky pomáhají chránit nejen játra, ale celý organismus, mají totiž detoxikační efekt.
  • Máte rádi sushi? To je dobře! Mořská řasa, která je jeho nedílnou součástí, je bohatým zdrojem minerálů, vitaminů, bílkovin a dalších tělu prospěšných látek. Mořské řasy navíc zabraňují usazování těžkých kovů a dalších toxinů.
  • Blahodárnost olivového oleje vzývali už naši dávní předkové. Pokud si pořídíte ten za studena lisovaný, extra panenský, získáte spolu s ním i záplavu vitaminů: D, E, A, K. Každodenní konzumace olivového oleje chrání tělo před volnými radikály, snižuje oxidační stres a chrání také kardiovaskulární systém.
  • Kurkuma je voňavé koření, bez něhož by například v Asii jen těžko něco uvařili. Mnoho klinických studií potvrdilo, že kurkuma má příznivý vliv na zdraví jater, která chrání před usazováním toxinům, dokonce regeneruje již poškozené jaterní buňky. Kromě jiného také podporuje tvorbu žluči, čímž usnadňuje trávení.
  • Nakonec jsme si nechali ostropestřec mariánský: stálici, která výrazně podporuje činnost i regeneraci jater, a je dokonce doporučován jako podpůrný prostředek při léčbě žloutenky, mononukleózy i cirhózy.