Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Sušená jogurtová kultura

09.03.2019
Jogurt

Sušená jogurtová kultura je určena pro domácí přípravu jogurtu nebo jogurtového mléka. Někdy je označována jako startovací kultura.

 

Jak probíhá taková příprava?

 

Uvedu jeden z uváděných postupů, které se občas mohou v detailech lišit. K přípravě se používá 1 litr mléka. Tento 1 litr se smíchá se 3 až 8 polévkovými lžícemi sušeného mléka a dobře se promíchá (bez přídavku sušeného mléka se připraví jogurtové mléko, nikoliv klasický jogurt). Pokud máte mléko odněkud z farmy, tak je ho třeba pasterovat, jinak mléko z obchodu je již pasterované. Poté se do mléka přidá 1 balení sušené kultury a dobře se promíchá - tomuto procesu se říká takzvané zaočkování. Také je možné k zaočkování použít 2 lžíce již dříve připraveného jogurtu. Produkt se při 42 °C po dobu 4 až 5 hodin (pokud je použit k zaočkování dříve připravený jogurt, kultivuje se jen po 3 až 3,5 hodiny) kultivuje. Po kultivaci se uloží jogurt na 12 hodin do chladničky. Před konzumací nezapomeňte oddělit 2 lžíce jogurtu na další zaočkování.

mléko

 

Pokud se jogurt připravuje v přístroji - jogurtovači - je nutné přesně dodržovat pokyny výrobce. Při dodržení dobrých hygienických podmínek je možné dosáhnout až pětinásobného přeočkování jogurtové kultury, poté je však nutno použít opět originální kulturu, abyste zajistili správné zastoupení jogurtové mikroflóry v jogurtu.

 

Při přípravě je nutné se vyvarovat některých chyb. Mléko nemá být ohřáté na příliš vysokou teplotu (pak má produkt nahnědlou barvu), nesmíme zapomenout přidat sušené mléko (konečný jogurt je řídký), během fermentace má být správná teplota (opět je jogurt řídký) a nakonec nesmíme fermentovat při příliš vysoké teplotě (jogurt je pak příliš kyselý).

 

Celková nabídka kozího mléka a probiotik.


Související články:
Živé jogurtové kultury
Pravidelná konzumace jogurtu potlačuje infekci H. pylori
Kdo jí jogurty, přibírá méně


09.03.2019
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

349,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS