Superpotraviny – znáte je?

Velmi často se můžeme setkat u některých doplňků stravy či potravin jako takových (například semínka či sušené plody některých rostlin) s označením “superpotraviny”, v anglicky psané literatuře “superfoods”. Definice superpotravin není jednoznačně stanovená, ale dá se říci, že se jedná o potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerální prvky, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty a další složky. Dá se o nich říci, že jsou vítaným doplněním a obohacením jídelníčku pro ty, kdo chtějí žít zdravě.

Důležitým znakem pro tento nový typ potravin je to, že většina z nich pochází ze zemí mimo Evropu. Z tradičnějších potravin se uvádí některé druhy citrusového ovoce či ryb. Jedním z možných důvodů, proč část potravin pochází z pro nás exotických krajin, je to, že moudrost matky přírody připravila koncentrovanou zásobu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek v těchto druzích potravin pro její obyvatele, kteří často museli přežívat v nehostinných a drsných podmínkách.

Právě náročné podmínky, jako např. pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška, donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce důležitých látek, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít. Seznam superpotravin je dlouhý a velmi různorodý, není jednotný a v podstatě každý autor, který tento seznam uvádí, v článku do něho na rozdíl od dalších něco přidá a něco naopak ubere. Nicméně můžeme uvést nejznámější z nich a zmínit některé jejich přínosy pro naše zdraví.

Aloe VeraAloe Vera známe snad všichni. K nejvýznamnějším obsahovým látkám patří polysacharidy (zejména acemanan patřící do skupiny D-glukomanů), enzymy, vitamíny, minerály a stopové prvky, organické kyseliny (hlavně jantarová a salicylová), aminokyseliny, steroly (například beta-sitosterol) a dále antrachinony (aloin či barbaloin) a jiné látky. Již zmíněný acemanan stimuluje činnost buněk imunitního systému. Významný je beta-sitosterol, který působí protizánětlivě. Dále se u aloe vera uvádí antioxidativní, antiproliferativní, hypotenzivní a antidiabetické působení.
Chia semínkaChia semínka jsou ještě poměrně čerstvou novinkou. Jsou to semena rostliny salvia hispanica. Významný je obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší než u semínek lněných. Tyto mastné kyseliny jsou esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Z dalších obsažených látek je možné zmínit vlákninu, bílkoviny, fosfor, mangan, sodík, draslík, vápník, železo, kobalt, síru a z vitamínů vitamíny skupiny B, vitamin A, C či E.
Acai berryAcai berry je název pro plody z palmy Euterpe oleraceae. Z obsažených látek je možné zmínit vitamin C, anthokyanová barviva, vitamin A, vitaminy řady B, minerální látky (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny, vitamin E a další. Šťáva z acai má velmi silnou antioxidační aktivitu právě vzhledem k obsaženým látkám, jako jsou vitaminy A, C, E či flavonoidy. Zmíněné nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a stabilizují hladinu HDL cholesterolu. Díky obsahu vitamínu C a flavonoidů působí regeneračně na epitelové buňky vystýlající cévní stěny a současně zlepšuje jejich elasticitu (vitamin C a flavonoidy). To má přiznivý vliv na stabilizaci krevního tlaku. Acai berry je doporučována při oslabené imunitě a zvýšené fyzické či psychické zátěži (stres).
Konopné semínkokonopných semínek (míněny ty bez obsahu THC!) je důležitý obsah nenasycených esenciálních mastných kyselin, konkrétně je tak možné označit kyselinu gama linolenovou a kyselinu olejovou. Poměr mezi oběma nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je v semínku 1:3, což je poměr blízký poměru v našem organismu. Tyto dvě kyseliny jsou významné pro správný vývoj a fungování mozku, reprodukční systémy a metabolismus.

Konopné semínko obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která rovněž, stejně jako ostatní zmíněné esenciální mastné kyseliny, působí pozitivně na pokožku. Všechny tyto mastné kyseliny jsou důležité pro řadu pochodů v našem organismu. Jsou významnou součástí buněčných membrán. Podporují udržení hormonální rovnováhy a pomáhají zabraňovat poškození pokožky (vysoušení a tvorba šupin) a lámavosti vlasů.

SpirulinaSpirulina je sladkovodní řasa bohatá na rostlinné bílkoviny, beta-karoten, železo, vitamin B12, vzácnou esenciální mastnou kyselinu GLA, dále obsahuje celou řadu dalších vitaminů, minerálů a živin. Podporuje zvýšení imunity, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, dodává energii a má celou řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví.
Kakaové bobyKakao známe všichni, ale nepražené kakaové boby už méně. Obsahují hořčík (příznivě působí proti křečím a na nervovou soustavu), síru (pozitivně působí na vzhled kůže a vlasů), železo a mangan (důležitá role při krvetvorbě), chrom (součást regulace hladiny cukru), zinku (spolu s vitamínem C pozitivně působí na imunitu a také má příznivý efekt na dobrý stav kůže). Obsahují také velké množství antioxidačních flavonoidů.
KustovniceKustovnice čínská (lycium chinense nebo také goji) obsahuje betakaroten, vitamin C, vitamíny B1 a B2, betasitosterol, kyselinu linolovou, imunologicky aktivní polysacharidy, seskviterpenoidy a sloučeninu betain. V sedmdesátých letech bylo prokázáno, že betain léčí různé chronické jaterní choroby a příznivě působí na regeneraci jaterních buněk. Dále podporuje růst, snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krevních lipidů.
GuaranaGuarana je získávána z rostliny Paulinia cupana, česky paulinie opojná. Hlavní účinnou složkou guarany je kofein. Důležité je, že na rozdíl od “klasického” kofeinu obsaženého v kávě se postupněji vstřebává, takže jeho působení trvá déle. Toto působení zahrnuje zejména stimulaci centrálního nervového systému (odstraňuje únavu, zlepšuje mentální funkce a tak podobně), dále zvyšuje rychlost a sílu srdečních stahů. Působí rovněž také na mírné zvýšení krevního tlaku a snižuje srážlivost krve a má řadu dalších účinků. Z dalších obsažených látek je možné zmínit guaranin, theobromin a theofylin (tyto všechny tři látky působí, obdobně jako kofein, na stimulaci centrálního nervového systému) a dále obsahuje vitamin C či vitaminy skupiny B. Dá se tedy shrnout, že užívání guarany dodává energii, zajistí celkovou regeneraci a revitalizaci organismu.
KarobKarob je vlastně karobový prášek, který je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také pod označením svatojánský chléb. Karob se získává z lusků a má významný obsah bílkovin, minerálů a vitamínů. Ve srovnání s kakaem neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin. Jinak dále obsahuje především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, vitamíny A, B, a D, vlákninu a aminokyseliny (alanin, prolin, valin).
Kaktusové fíkyNopal obsahuje prášek ze sušených kaktusových fíků (nopál neboli opuncie je kaktusovitá rostlina). Některé zdroje uvádějí, že snižuje vstřebávání cukrů a tuků. Dále obsahuje pektiny, minerály (vápník, hořčík, draslík, železo), vitamíny (A, B1, B2, B3, C), esenciální aminokyseliny a vlákninu (obsaženou v rostlinném slizu).

Tím ale výčet zdaleka nekončí. Pokud budeme čerpat z více zdrojů, k superpotravinám můžeme zařadit mladý ječmen, ořechy (vlašské, piniové), další semínka (lněné, slunečnicové, dýňové), luštěniny (fazole, čočka, sója), exotické ovoce (avokádo, granátové jablko, mango, kiwi), z našich luhů je ještě možné uvést lesní ovoce (maliny, ostružiny, brusinky, borůvky), plody Maqui (podobné acai či borůvkám), řasu kelp a mnoho dalších.

Důležité je, že tyto potraviny by se měly co nejméně tepelně upravovat, aby se zachovalo co nejvíce jejich obsahových látek důležitých pro výživu. Doporučují se upravovat maximálně v teplotách do 42 stupňů. To je činí zajímavé zejména pro vitariány, kteří přijímají jen tepelně neupravené (syrové) potraviny.

Vždy je potřeba dbát na vyváženou stravu, kterou tvoří i ostatní potraviny, samotné superpotraviny samozřejmě stačit nemohou. Na to je třeba vždy dbát, když uvažujeme o zařazení těchto potravin do našeho jídelníčku.

 

Zpět nahoru